Ce spune CNSAS despre raportul care pretinde că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea

Data:

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității spune că raportul care pretinde că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea nu a fost eliberat de instituție.

Un documentul intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” (9-21 iulie 1988) susține că actualul primar al Capitalei ar fi dat note la Securitate când avea 17 ani. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității anunță că a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informaţiilor conţinute de acesta.

Citește și: Erorile din dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea a lui Nicușor Dan. Documentul este scris fără diacritice

Comunicatul CNSAS

”În contextul apariţiei în spaţiul public a documentului intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

1. Documentul menţionat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;

2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informaţiilor conţinute de acesta, respectând procedurile interne”, spune Consiliul. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege”, se arată în comunicatul oficial al CNSAS.

Citește și: De ce nu colaborăm cu bulgarii. Nu ne considerăm reciproc suficient de relevanți | INTERVIU

Ce spune Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei a transmis în urma apariției acestui document că a avut doar trei întâlniri cu autoritățile statului de dinainte de 1989, toate în contextul deplasărilor sale la olimpiadele internaționale de informatică și la Balcaniadă. Aceste interacțiuni erau obligatorii pentru toți românii care călătoreau în afara granițelor. Edilul a mai spus că nu a avut un angajament de colaborare cu Securitatea.

“Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:

– am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);

– în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;

– nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;

– documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a precizat acesta.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion este candidatul AUR la prezidențiale

George Simion este candidatul AUR la prezidențiale. Acesta și-a...

„Stă în puterea noastră să descurajăm ura”. Campanie pentru prevenirea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu VIDEO

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale...

Percheziții în dosare privind infracțiuni economice, inclusiv obținere ilegală de fonduri

Percheziții în dosare privind infracțiuni economice: Polițiștii specializați în...

Material lemnos în valoare de peste 4.000.000 de lei, confiscat de polițiști

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice...