Cel mai mare proiect pentru creșterea transparenței și corectitudinii în instituțiile publice responsabile cu menținerea ordinii și cu actul de justiție

Data:

Cel mai mare proiect pentru creșterea transparenței și corectitudinii în instituțiile publice responsabile cu menținerea ordinii și cu actul de justiție a fost anunțat, joi, de organizațiile Corupția Ucide și Evoluție în Instituție.

“Începând de astăzi, organizațiile Corupția Ucide și Evoluție în Instituție lansează cel mai mare proiect pentru creșterea transparenței în instituțiile statului responsabile pentru siguranța cetățenilor dar în fapt devenite surse de opresiune – Poliția și Jandarmeria Română – cât și în interiorul celei de-a treia puteri în stat, Justiția română.

Cum am ajuns aici

În toamna anului 2021 am asistat cu toții la instalarea guvernului USL 2.0, o formulă de guvernare pe care cu un an în urmă românii arătaseră clar prin vot că nu ți-o doresc.

Din acel moment asistăm la repetate atacuri antidemocratice și autocratice ale guvernării PSD-PNL împotriva drepturilor cetățenești – de informare, liberă exprimare, de sesizare și sancționare a derapajelor de la lege și echitate. Reamintim doar câteva dintre acestea:

 Judecătorul Cristi Danileț, unul dintre criticii cunoscuți și constanți din interiorul sistemului juridic românesc, a fost exclus din magistratură pe motive închipuite și nejustificate. A fost repus în drepturi după 16 luni și trei procese împotriva Consiliului Superior al Magistraturii.

 Jurnalista Emilia Șercan a fost victima unei operațiuni de kompromat în care i s-au furat din computer poze intime și probe din dosarul deschis ca urmare a plângerii sale au fost scurse către presă. Nici astăzi nu se știu vinovații iar dosarul său a fost închis de procuratură. Încercarea de intimidare a Emiliei Șercan, autoarea dezvăluirilor despre plagiate, nu este singura acțiune în forța împotriva unui jurnalist.

 Informații de interes public se sustrag tot mai adesea cunoștinței cetățenilor – instituții de prim rang ale statului, cum este Președinția, ignorând legea, a refuzat să facă publice costurile deplasărilor externe ale președintelui.

 Recent, într-o acțiune în forță fără precedent, activista Angi Șerban, vicepreședintă a organizației anticorupție Corupția Ucide, a fost hărțuită de către angajați ai secției 18 Poliție, care au acționat fără știrea procurorilor.

Citește și: Jurnalistă rusă refugiată în Berlin: Statului rus îi este frică de tineri

Motivația noastră

Organizațiile semnatare sunt implicate activ în lupta anticorupție și apărarea drepturilor cetățenești – pentru că se știe, democrația nu este un sistem perfect care funcționează de la sine. Democrația trebuie susținută, întreținută prin participarea activă a cetățenilor. În ultimii ani, această participare a slăbit iar rezultatele epuizării și amorțelii societății civile ne face, ca țară, să derapăm către un stat totalitar. Un stat în care legile se pot face și aplica după bunul plac al câtorva, fără un control și echilibru democratic real. (Mai este nevoie să amintim de legile siguranței naționale care propun impunitate și puteri fără precedent pentru serviciile secrete, apropie relația lor cu președintele și scot controlul civil din ecuație?)

Trăim cu toții cu sentimentul că România este un stat eșuat, în care autoritățile nu își fac datoria (Câte tragedii ne-a adus doar vara lui 2023, în spitale, în căminele de bătrâni, la Crevedia etc?!), în care guvernarea se preocupă să țină în viață sistemul pensiilor speciale și lansează politici economice și fiscale ineficiente și subversive.

Este dreptul și datoria noastră să acționăm. Cu mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziție.

Citește și: Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”

Ce vom face

Noi, Corupția Ucide și Evoluție în Instituție, până la sfârșitul acestei săptămâni, vom formula cereri de acces la informații de interes public adresate fiecărui inspectorat județean de poliție prin care vor solicita să ni se comunice procedurile de sistem pentru conducerea la secție, amprentare și percheziționare pentru a lămuri modul și contextul în care s-a desfășurat răul tratament aplicat activistei Angi Șerban. Vom ține la curent mediile de informare în masă cu rezultatele cererilor noastre și, în cazul refuzurilor de comunicare, ne vom adresa Justiției Române așa cum este firesc.

Iar în litigiile care ar urma să fie deschise astfel, vom solicita ca sistemul judiciar va să facă dovada că judecătorii sunt independenți și nu au avut nici o legătură cu intimații din dosare, în speță inspectoratele județene de poliție. Acest lucru va fi făcut prin depunerea la dosarele deschise a CV-urilor actualizate și a declarațiilor privind legăturile de rudenie ale judecătorilor care ar urma să ne judece cauzele. În acest mod, vom apăra pe căi legale transparența și accesul la dreaptă judecată.

În 2024 organizațiile noastre își propun ca săptămânal să formuleze și transmită câte o astfel de cerere de obținere a informațiilor, care, în mod normal, ar trebui să fie publice, sperăm ca pentru niciuna dintre aceste cereri să nu fie nevoie să ajungem în instanță! Estimăm peste 2000 de cereri de informații publice și, dacă fiecare dintre acestea se soldează cu o acțiune în instanța în urma nefurnizării și neconformării, dosarele rezultate vor încărca un sistem judiciar și așa sufocat, golit de magistrați.

Ne dorim ca instituțiile naționale, europene și internaționale să ia cunoștință și să înțeleagă determinarea cu care vom lupta împotriva modalităților în care suntem ignorați și sfidați”, se arată în comunicatul de presă al celor două organizații.

“Dacă statul te abuzează, e greu să-l faci să răspundă! Inventează scuze și portițe ca să fenteze cetățeanul. Sunt legi și proceduri pe care trebuie să le aplice, dar „în interpretarea lor” le omit. Noi vrem să-i invităm să respecte și ei legea! Adică statul să-și respecte legea lui – înțelegi unde am ajuns?”, a declarat pentru PressHub vicepreședintele Asociației Corupția Ucide, Angi Șerban.

“S-a ajuns la situații ca cea a lui Angi Șerban pentru că statul ascunde informații publice. Pentru că decidenții politici dau ordine abuzive pe care polițiștii lași, corupți și incompetenți le urmează fără discuții. Nu de puține ori ei sunt protejați de instanțele de judecată. Ce vrem noi să facem este să colectăm și să adunăm cât mai multe informații publice ascunse, pe care ulterior să le publicăm. Astfel nu vom mai fi sfidați și manipulați cu declarații politice că tot ce se întâmplă în jurul nostru este legal și este făcut doar pentru binele nostru”, a declarat pentru PressHub președintele Asociației Evoluție în Instituție, Cristian Mihai Dide.

Citește și: Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
  1. Teroriștii torționari legitimați de stat vor trăi bine pe acest pământ din banii cetățenilor care cred că sunt cinstiți și corecți ,dar ei plătesc salariul și pensie de drept la torționari pentru cum au torturat oameni nevinovați distrugându-le destinul și sănătatea în această viață și pe alte victime i-au omorât cu bună știință și vedem că nu au răspundere .

    Judecătorii nu pedepsesc pe torționari pe motiv că ei au aprobat să fie arestați oameni nevinovați și supuși torturii .

    Ajutați victimele torturii care mai sunt azi în viață și pe urmașii lor , arătați cum sunteți de educați și aveți empatie față de victimele torturii care au suferit prin tortură , hărțuire și persecutare pe acest pământ .

  2. DE CE PINA IN PREZENT NU AVEM CITIVA CANDIDATI LA PRESIDENTIA ROMANIEI CARE SA FIE BINE DEFINITI, INTELECTUALI, CONSERVATIVI, PATRIOTI SI NATIONALISTI PENTRU NATIA ROMANA ?. POPORUL TREBUIE SA AIBA FOARTE CLAT CADIDATUL PE CARE SAL SUSTINA IN TOTALITATE PENTRU VIITOARELE ALEGERI !!

  3. Pentru noi romanii NESPECIALI,un asemenea proiect este imperios necesar.Si în acest context ar trebui semnat prin mijloace media de cei care își doresc o viață normală în această țară plină de HOTI.DOAMNE AJUTA!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related