Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”

Data:

Greva medicilor va lua amploare, avertizează cadrele medicale care au protestat miercuri în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Nu semnăm!”, au strigat la unison zeci de medici care au închis cabinetele și au ieșit în stradă.

Supărați pe decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a scădea valoarea punctului de plată, medicii specialiști din ambulatorii și medicii de familie nu au mai așteptat să vadă rezultatul negocierilor de joi și au ieșit în stradă.

Li s-au alăturat asistenți și chiar câțiva pacienți, cu pancarte în mână. Toți au pichetat astăzi în fața sediului CNAS.

Citește și: Și medicii de familie protestează. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Venituri mai mici cu 50%

Medicul Alina Stoian, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie din București și Ilfov, a explicat pentru PRESShub că decizia CNAS duce la scăderea venitului cabinetelor cu peste 50%.

„Protestăm pentru faptul că nu se respectă contractul cadru semnat în iulie 2023, un contract semnat pe 2 ani de zile. Ne-am trezit acum asupra faptului că s-a emis o propunere care este pe decizie transparentă prin care se modifică punctele per capita per serviciu.

Asta înseamnă că ne scad veniturile cu 30% ceea ce înseamnă, apropo, cu inflația din anul 2024, scăderea venitului cu mai mult de 50% pe încasarea unui cabinet. Deci nu să se înțeleagă, pe cabinet și nu venitul medicului în sine”, a menționat Alina Stoian.

Toți cei prezenți la greva medicilor reclamă aceeași situație. Doctorii spun că nu le vor mai ajunge banii să-și plătească toate taxele și nici angajații, iar din acest motiv nu vor mai putea funcționa.

„S-au gândit guvernanții noștri să ne taie destul de mult, în jur de 30-50% din veniturile pe care noi le avem. Atunci am decis să ieșim, pentru că nu ne mai ajung banii să plătim absolut nimic.

Nici asistentul, nici toate taxele care sunt foarte mari în 2024 și nu mai putem să facem față.

Atunci vom fi nevoiți să închidem cabinetele, să nu semnăm contractele de la 1 februarie cu Casa de Sănătate a Municipiului București-Ilfov. Nu putem, în sistemul actual pe care ei l-au propus, să funcționăm”, a precizat, pentru PRESShub, un medic care nu a dorit să-i fie menționat numele.

Citește și: După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Greva medicilor: primesc 12 lei pentru o consultație

Un medic primar aflat la protest a precizat că suma de bani cu care rămâne după o consultație, după ce plătește toate taxele către stat, este insuficientă.

„Protestăm pentru că de la 1 februarie, Casa Națională a luat decizia să scadă valoarea punctului de la 4,5 care oricum era insuficient, la 3,3. Eu am specialitate dermato-venerologie. În momentul în care ești primar, ești mai valoros.

Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”
Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”

Dacă un pacient se duce să-l consulte un medic primar din mediul privat, trebuie să plătească minim 150 de lei o consultație.

Avem un sistem greșit înțeles și bolnav și condus de niște oameni care iau deciziile din vârful pixului și nu înțeleg ce fac și după aceea trebuie să repare ce au stricat, pentru că deciziile sunt luate, dacă mă întrebați pe mine, antisociale. Astea nu sunt decizii pentru noi, românii, nu, nu sunt pentru noi.

Eu rămân, după ce îmi plătesc toate impozitele, taxele care au crescut, după ce îmi plătesc toate datoriile pentru cabinet, pentru că noi suntem și manageri și doctori în același timp, când trag linie, din cei 35 lei, rămân cu maxim 12 lei, ceea ce nu este absolut deloc în regulă. Eu sunt mediu dermatolog, eu am foarte multe consumabile”, a menționat doctorul.

Pacienții, alături de medicii lor

Însă nu doar medicii au protestat astăzi. Alături de ei au fost și unii dintre pacienții acestora.

„Protestez pentru că eu susțin medicii, eu sunt un simplu pacient, un simplu om de rând. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Prin ei și noi la rândul nostru o să avem de suferit foarte mult.”

Medicii afirmă că se așteptau ca punctul să crească și nu să scadă. Decizia celor de la CNAS este catalogată de medici cau una antisocială care nu a fost gândită suficient.

„În primul și în primul rând ne-au aruncat acest lucru în față că se scade valoarea punctului când, de fapt, noi ne așteptam să crească pentru că era normal, având în vedere că de la 1 ianuarie au crescut atât de mult taxele, impozitele, inflația.

Nu ne așteptam sub nicio formă, sub nicio formă, nici cele mai mari coșmaruri ale noastre ca valoarea să scadă Vrei într-adevăr să distrugi un sistem pre-spitalicesc, care înseamnă sistemul de ambulator, atât medicină de specialitate, cât și medicina de familie? Mergi pe aceste reguli antisociale. Sunt niște decizii total negândite de niște oameni care nu au înțeles ce au de făcut.

Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”
Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”

Banii nu sunt singura problemă

Doctorii își doresc să se revină măcar la contractul inițial semnat în 2023, deși banii nu sunt singura problemă. Ei spun că este o problemă și cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

„Ne dorim să se revină cel puțin la cum a fost în 2023. Noi ne-am dori mai mult, pentru că avem foarte multe probleme în sistem.

Sistemul SIUI nu funcționează și trebuie să trimitem pacienții acasă pentru că nu le putem da rețetele și îi punem pe drumuri, sunt foarte multe probleme în sistem și atunci ar trebui multe rezolvate, nu doar valoarea punctului”.

Medicul Alina Stoian a mai declarat că își doresc să fie respectați și consultați înainte ca legea să fie modificată, dar și protejarea pacienților

„Noi ne dorim să se păstreze punctajul contractului în vigoare. Dorim respect, dorim consultare înainte de orice modificare legislative. Dorim recunoașterea medicinei în România, dorim respect de la guvernanți și protejarea pacienților noștri”.

Citește și: Și medicii de familie protestează. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Greva medicilor: nu semnează noul contract

Cei prezenți la greva medicilor de miercuri spun că în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere în urma discuțiilor care vor avea loc mâine, nu vor semna noul contract.

„Cea mai înțeleaptă decizie este să nu mai reînnoim absolut niciunul dintre noi contractul cu Casa de Asigurări, pentru că așa probabil atât cei care conduc această țară cât și populația să înțeleagă care este rolul medicilor”.

Singura soluție pe care ei o văd este să-și închidă cabinetele, iar pacienții vor trebui să meargă la spitalele de stat.

„Soluția este să ne închidem cabinetele și să nu mai semnăm contractul de la 1 februarie, iar pacienții se vor duce doar în spital și vor sufoca, din păcate, spitalele. Nu ne dorim asta, dar nu vom putea face față”.

Greva medicilor se va extinde în toată țara

Vicepreședinte Patronatului Medicilor de Familie București-Ilfov spune că dacă nu se va ajunge la consens, cel mai probabil, astfel de proteste vor avea loc în toată țara.

Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”
Greva medicilor: „Se va ajunge la un protest masiv în toată țara”

„Se va ajunge la un protest masiv în toată țara și se va încheia cu ne-semnarea propunerii care va începe de la 01/02/2024 asta înseamnă că ne închidem cabinetele și nu vom mai da consultații în contract cu Casa de Sănătate.

Pentru români, asta înseamnă că nu vor mai putea beneficia de rețete gratuite, de bilete de trimitere, de consultații gratuite care erau decontate de Casa de Sănătate”.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Noile valori calculate de CNAS sunt următoarele:

  • pentru punctul per capita – 7,7 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII
  1. „… consultatii gratuite…”___–__ aparent gratuite, cineva/ceva plateste respectivul serviciu, problema este ca acea Casa de Sanatate nu mai primeste suficiente resurse, iar aceasta din cauza ca banii sunt deversati a priori , din birou,spre imensa clasa a parazitilor, armata, politic , administratie supranumerar, popime, etc., si inca in salarii f. mari fata de cele ale medicilor, care oriunde in lume, sunt -si trebuie sa fie- f. bine platiti, deci protestatarii au dreptate, insa trebuie sa spuna si de unde sa vina acesti bani, altfel nu este alceva decat un santaj murdar, si -desigur- o presiune tot pe taxe si buget, desi rezolvarea este evidenta, chiar si numai prin terminarea sistemului (unic in lume, in trecut si prezent) de pensii speciale, vor aduce la buget, lunar, sute milioane lei…

  2. Cronica. ro” În luna decembrie 2023, numărul total al beneficiarilor de pensii speciale ajunsese la 10.920 persoane, suma totalã a cheltuielilor cu pensile aferente fiind de 163,38 milioane lei. În total, anul trecut, pentru partea necontributivă a pensiilor au fost cheltuiți de la buget 1,45 miliarde lei, față de 367 milioane lei pentru partea contributivă. (Profit.ro)___–-____QED!

  3. E rau cand te obisnuiesti cu bani multi, nu- ti mai place sa traiesti cu ceva mai putin sau ca restul concetatenilor…oricum au salarii cu mult mai mari decat multi romani. S- au obisnuit in pandemie sa tot primeasca Pentru fiecare victima ce a ajuns pe mana unora dintre ei in acea pandemie au primit bani, unii s- au obisnuit sa incaseze bani pe moartea semenilor si au crezut ca va tine la infinit si au tot trimis pe banda rulanta pe cealalta lume facandu- si calculele incasarilor dupa fiecare. Rusineeeee celor care se stiu ei !!!!!!! Uite ca acum ei sunt victime si odata cu ei si cei nevinovati cadre minunate si exceptand pe cei care au fost cadre medicale cu suflet, medici, asistenti, ceilalti au ramas doar cu povara mortilor ce ii au pe constiinta acum. Dumnezeu are grija de toti intr- un fel sau altul. Eu nu pot sa spun decat sa plateasca fiecare bestie in halat alb indiferent ca sunt asistenti sau medici sau ambulantieri sau brancardieri sau ce o fi in familiile lor sa care suferinta si durerea imensa creata celorlalti iar pentru cadrele medicale adevarate toata cinstea si admiratia si multumirea ca au ramas oameni intr- o perioada greu incercata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...