Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Data:

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un competitor serios pentru Nicuşor Dan?

Cursa marii coaliții PSD-PNL pentru Primăria Capitalei pare compromisă. Experimentul candidatului comun a eșuat pe moment, fiindcă social-democrații din București n-au făcut niciun efort să-l ajute, iar de la vârful partidului se vorbește de mai multă vreme de înlocuirea doctorului Cătălin Cîrstoiu.

Liberalii l-au asumat la nivel discursiv ceva mai mult, dar susținerea nu s-a văzut pe teren.

Cel mai recent sondaj arată că primarul general în funcție, Nicușor Dan este favorit cu 46%, urmat de Cristian Popescu Piedone cu 41% și de Cătălin Cîrstoiu cu 10% (Verifield, aprilie 2024).

Aproape 70% dintre bucureșteni declară că vor vota la alegerile locale din 9 iunie, iar dintre aceștia 37% vor opta la Consiliul General al Bucureștiului pentru lista comună PSD-PNL, 28% pentru Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei) și aproape 9% pentru AUR.

Se înțelege din această cercetare că bazinul social-democrat și simpatizanții AUR ar merge pe mâna lui Piedone, în vreme ce majoritatea electoratului anti-PSD și de dreapta s-ar alinia în spatele lui Nicușor Dan. Pentru Cîrstoiu ar rămâne alegătorii discipliniați ai liberalilor.

Citește și: Nicușor Dan crește în opțiunile bucureștenilor | SONDAJ publicat de Nicușor Dan

Cîrstoiu e văzut ca un corp străin

Ecuația candidatului comun pentru Primăria Capitalei poate oferi unele lecții pentru eventualitatea unui prezidențiabil PSD-PNL: se înțelege că deși Cîrstoiu este din afara celor două formațiuni, e văzut ca un corp străin, PSD nu vrea să muncească în campania lui, iar PNL trage pentru el cu motoarele la ralanti.

În plus, doctorul Cîrstoiu are tot felul de probleme de adaptare și de integritate.

Citește și: A început „lupta pentru succesiune” în clanul Corduneanu. Cine țintește poziția de lider după moartea lui Costel Corduneanu 

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Nicușor Dan rămâne favorit, după ce marea coaliție nu a putut să găsească un candidat serios pentru Primăria Capitalei, deși aceasta este funcția care primește cele mai multe voturi, după președintele României.

Mai e o lună până la scrutin și probabil că nici dacă ar candida Marcel Ciolacu nu e sigur că l-ar mai putea învinge pe Nicușor Dan, deși dacă s-ar retrage Piedone, ar putea fi o șansă.

Această idee s-a vehiculat de altfel în PSD. În fond, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt cei care trebuie să-și asume eșecul candidaturii lui Cîrstoiu.

Cei doi au crezut că vor folosi modelul doctorului Sorin Oprescu și el fost manager al Spitalului Universitar, fugit între timp în Grecia din cauza dosarelor sale de corupție.

Oprescu venea însă din PSD, fusese senator și independența afișată la candidatura pentru București era doar o scamatorie, pe care a știut să o folosească cu sprijinul masiv al partidului.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. „…46% N.Dan, 41% C.P.Piedone…”__–__diferenta este evidenta insa nu colosala, iar cu mentalitatea de slugoi fricosi, a bucurestenilor, Piedone chiar poate castiga…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...