Clasamentul atenţiilor şi mitei din spitalele ieşene, potrivit sondajelor printre pacienţi

Data:

În 55% dintre spitalele din România pacienţii au declarat în ianuarie, prin intermediul chestionarelor puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, că vor să raporteze responsabilului anticorupţie faptul că li s-a cerut şpagă în bani sau sub formă de atenţii. Pe ţară, procentul celor care voiau să raporteze corupţia a fost de 2,2% din totalul pacienţilor care au completat sondajele.

Iar majoritatea covârşitoare a pacienţilor care vor să se întâlnească cu responsabilul anticorupţie (83%) fuseseră trataţi în doar 7% dintre spitalele ţării (adică 23 din 338).

Din judeţul Iaşi intră în această „elită” a şpăgii Institutul Regional de Oncologie, spital în care în luna ianuarie şapte pacienţi (dintr-un total de 29 pe tot judeţul) erau hotărâţi să raporteze corupţia.

Chestionaţi dacă li s-au cerut bani sau atenţii de către medici sau asistente medicale, 21 de pacienţi ai spitalelor ieşene au răspuns afirmativ, în ianuarie. Adică 1,1% din totalul pacienţilor care au răspuns la această întrebare.

Cei mai mulţi dintre aceştia erau de la Institutul Regional de Oncologie (4), de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Elena Doamna” (4) şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” (3).

În nouă din 17 spitale ieşene s-ar fi cerut şpagă, potrivit declaraţiilor pacienţilor. Ponderea cea mai mare a răspunsurilor afirmative din totalul pacienţilor chestionaţi pe spital a fost însă la Spitalul „Elena Doamna”, unde 6,1% dintre paciente au spus că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii.

Citește și: Educația, sufocată de politică. Funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic, ocupate politic, prin detașare

De două ori mai mulţi decât media pe judeţ au fost şi pacienţii de la Spitalul „Sf. Spiridon” care au declarat că li s-au solicitat bani sau atenţii de către cadrele medicale. Iar în topul mitei mai intră şi Institutul de Boli Cardiovasculare (1,8%), Spitalul de Pneumoftiziologie (1,7%) şi Institutul Regional de Oncologie (1,4%).

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda, voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda, voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...