Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Data:

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași, după aproape 10 ani de la scandal, s-a ajuns la o finalitate.

Nimeni nu a ajuns după gratii deși, fapt dovedit, se strângeau bani de la studenți pentru promovarea examenelor la două „cuie”.

Citește și O judecătoare a amânat 44 de procese într-o zi pe „marja de apreciere recunoscută statelor”. Anchetată de Inspecția Judiciară

Faptele mai grave s-au prescris

Ancheta a durat aproape patru ani, iar procesul se prelungea deja de alți cinci. În final, ce a fost mai grav s-a prescris.

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal a început în 2015 de la informația că un asistent universitar din cadrul Facultății de Medicină Dentară, titular al disciplinei de „Clinica și terapia edentașiei totale”, ia mită de la studenți.

Nota de trecere costa 150 de euro de căciulă, cadrul universitar strângând astfel în 2014 suma de 8.000 de euro.

Studenta care îl denunțase menționase că existau doi intermediari, un alt student și o absolventă a UMF, care strângeau banii de la studenți.

Cercetările procurorilor au stabilit că era de notorietate printre studenți ideea că pentru a putea pormova examenul la Edentație Totală și la Edentație Totală – Reabilitare Orală Complexă din anul III de studiu era necesară strângerea de bani, pentru a evita riscul de a nu intra în sesiunea de susținere a examenului de licență.

Citește și Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii. Doar intermediarii au fost trimiși în judecată

Martorii audiați au relatat același lucru. Singurii care aveau să fie trimiși în judecată au fost însă intermediarii, Marian Nichita și Elena-Karina Balaș.

Nichita strânsese de la 14 colegi suma totală de 2.100 de euro, pe care i-a înmânat-o Elenei Balaș, pentru a-i da mai departe împreună cu lista celor care plătiseră.

Tânăra se cunoștea cu asistentul universitar titular al catedrei, cu care se întâlnea frecvent în biroul acestuia sau la o cafenea din apropierea Universității de Medicină și Farmacie.

Balaș a fost acuzată de trafic de influență, iar Nichita de complicitate la această faptă. În august anul trecut, cei doi au fost găsiți vinovați.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine este Felicia Ovanesian, care vrea să fie primar al Constanței | Ordinea.Ro

Cine este Felicia Ovanesian, care vrea să fie primar...

Sfârșitul unei epoci. Demolarea fostei Fabrici de Furfurol de la Segarcea | Video | Știri Craiova

Sfârșitul unei epoci. Demolarea fostei Fabrici de Furfurol de...

David Neacșu și „Cartea Înălțimilor”. Prima expediție românească pe Everest | Săptămâna Online

David Neacșu și „Cartea Înălțimilor”. Prima expediție românească pe...