Copilul cu arsuri a luat trei bacterii la „Sf. Maria” și a murit. Părinții cer 3,35 milioane de euro de la spital 

Data:

Copilul cu arsuri a luat trei bacterii la „Sf. Maria” și a murit. Părinții cer 3,35 milioane de euro de la spital . Luna trecută, la Tribunalul Iași, șase rude (părinți, soră, doi frați și bunică) ale lui Ștefănel Roman, un pacient în vârsta de 16 ani care a decedat, pe 2 aprilie 2023, în timpul internării la Spitalul „Sf. Maria”, au chemat la bară unitatea medicală și medicul curant Sidonia Susanu.

În acțiune, reclamanții solicită completului de judecată să oblige pârâții, în solidar, la plata unor daune morale de 3,35 milioane de euro. Părinții pretind câte 1 milion de euro, sora și frații câte 350.000 de euro, iar bunica – 300.000 de euro. De asemenea, familia mai solicită 10.000 de lei daune materiale aferente cheltuielilor de înmormântare. În prezent, dosarul nu are stabilit un prim termen de judecată, stadiul fiind la nivelul în care unitatea medicală și medicul urmează să primească copii după acțiune și să depună întâmpinări cu puncte de vedere legate de susținerile reclamanților.

Prima bacterie: în cinci zile de la internare

În cererea de chemare în judecată, familia a relatat faptul că Ștefănel a ajuns la spital în seara zilei de 10 februarie 2023, după ce, aflat pe o pasarelă pietonală din Cartierul Manta Roșie, a atins cu piciorul un cablu de înaltă tensiune de la rețeaua de cale ferată, s-a electrocutat și a căzut de la o înălțime de circa 4 metri pe o locomotivă. Diagnosticul inițial a fost arsuri pe 80% din suprafața corpului, politraumatisme prin cădere la trunchiul cervical, membre superioare și inferioare, contuzie pulmonară.

Citește și Prejudiciu confirmat de 600.000 euro, DNA a dat clasare. Caz șocant relatat de Nicușor Dan | Aktual24

Membrii familiei susțin că, în spital, în zilele de după internare, pentru a fi operat, băiatul a fost transportat prin zone de șantier, cu moloz – la acel moment se derula un contract de renovare a unității medicale.

O analiză medicală din data de 15 februarie indica deja faptul că Ștefănel era infectat cu stafiloccocus haemolyticus și acinetobacter baumannii, iar, pe 22 februarie, cu pseudomonas aeruginosa, pentru care, însă, tratamentul cu antibiotice a început de-abia pe 1 martie, ceea ce, afirmă familia, „a facilitat infectarea celorlalte zone vulnerabile”. În total, 18 analize din perioada 15 februarie-7 martie 2023 au arătat că pacientul prezenta infecții nosocomiale cu cele trei bacterii, în condițiile în care, la internare, analizele nu indicau prezența nici uneia în corpul băiatului.

Reclamanții mai acuză faptul că Susanu l-a operat prea des pe Ștefănel, ceea ce a presupus anestezii generale care i-au suprasolicitat corpul și că, după ce a dezvoltat fenomene de șoc septic, i-a administrat un antibiotic care, potrivit prospectului, era nerecomandat persoanelor sub 18 ani întrucât le poate afecta creșterea.

„Pârâta dr. Susanu Sidonia l-a vindecat pe minor de arsuri și infecțiile nosocomiale, însă acesta a murit de afecțiunea pulmonară gravă pe care i-au provocat-o episoadele lungi și dese de anestezie generală și bacteriile gram-negative pe care le-a contractat în timp ce era transportat cu targa sau patul mobil prin zonele de șantier din spital”, au scris reclamanții în acțiunea de la Tribunalul Iași. Mai multe aflați din Reporter de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi | ReporterIS

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca...

De ce întârzie autostrada A8? | Ziarul de Iași

Actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pe...

Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale...