Cristian Diaconescu: Dacă România atacă Austria la CJUE în dosarul Schengen, arată că a epuizat soluțiile politice

Data:

Dacă România atacă Austria la CJUE în dosarul Schengen, practic va arăta că a epuizat mijloacele necesare pentru a-și promova interesele în speță, spune la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. El consideră că România încă are căi politico-diplomatice pentru a genera un vot pozitiv al Austriei.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru publicația austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dacă Viena se va opune din nou extinderii Spațiului Schengen, în octombrie și decembrie.

Citește și: Cele două cule din judeţul Dolj, reabilitate cu bani europeni, au fost inaugurate

Un eventual proces la CJUE în dosarul Schengen între România și Austria ar arăta că Bucureștiul a epuizat toate căile politice de rezolvare a acestui diferend, ceea ce nu este cazul, crede Cristian Diaconescu: ”Sper că această fermitate (a României-n.r.), dincolo de aspectele de comunicare publică, are la bază și o pregătire temeinică în ceea ce privește poziționarea noastră în raport cu Austria, în legătură cu acordul Schengen. Deci în general, dreptul suveran al unui stat de a decide politic în legătură cu anumite aspecte puse în discuție în consiliile UE nu poate fi infirmat, pentru că s-ar intra într-o logică de precedent, care ar genera foarte mari probleme și s-ar ridica întrebări în legătură cu utilitatea deciziilor politice în consiliile UE, conform tratatelor constitutive, dacă într-o formă sau alta acestea ar putea fi constrânse printr-o hotărâre judecătorească. Da, atunci când este vorba de încălcarea unor prevederi ale Tratatului, sigur, se poate discuta despre astfel de subiecte, dar aici discutăm despre o temă politică și anume faptul că într-adevăr, fără nici un fel de argumentație tehnică, Austria blochează accesul României și Bulgariei în acordul Schengen”.

Continuare în RFI Romania!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui său | G4 Media

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 3 și ce averi au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 3: actualul primar,...