Criza forței de muncă în România, oportunitate pentru muncitorii străini. Peste 4.000 de oameni din toate colțurile lumii lucrează în Iași

Data:

Criza forței de muncă în România, oportunitate pentru muncitorii străini. Angajatorii îşi acoperă deficitul de personal cu muncitori străini, fie că vorbim de cetăţeni din Uniunea Europeană, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia sau din zone aflate în război. La acest moment, în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi se află peste 4.000 de angajaţi din alte ţări. Aici, un rol important îl au firmele de recrutare, care primesc solicitările şi caută oamenii potriviţi, în funcţie de calificare şi de cerinţele angajatorilor.

Anul acesta, numărul muncitorilor străini prezenţi în economia ieşeană, cu acte în regulă, a ajuns la 4.084. Practic, sunt oameni veniţi din toate colţurile lumii. Unii pe cont propriu, alţii recrutaţi de firme din Iaşi, în lipsa forţei de muncă autohtone. Aproape 1.400 de angajatori din Iaşi au apelat la forţă de muncă din afara ţării la care figurează, în acest moment, 4.261 de contracte active. Majoritatea sunt angajaţi din Republica Moldova, fireşte, având avantajul apropierii dar şi al limbii. Urmează, în ordine, cei din Nepal, Sri Lanka, Italia, Bangladesh şi India, dar în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi sunt prezenţi inclusiv şi salariaţi din zone aflate în război, precum Ucraina, Rusia, Israel sau Fâşia Gaza. Recrutarea nu este deloc uşoară, mai ales când vorbim de muncitori calificaţi, dar dacă este făcută ca la carte, toţi au de câştigat.

Citește și: O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme

Conform unor date centralizate puse la dispoziţie de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, la solicitarea ZdI, cei mai mulţi salariaţi care provin din afara ţării sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, respectiv 1.162 de angajaţi activi. Ei lucrează acum în judeţul Iaşi pentru 401 de antreprenori, figurând în registrele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi cu 1.178 de contracte active. Pe următorul loc, ca preponderenţă, în topul celor mai mulţi salariaţi din Iaşi cu cetăţenie străină, sunt nepalezii. În cifre, asta înseamnă 739 de persoane, angajate în 41 de firme din municipiu şi judeţ.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Aleksei Navalnîi a fost ucis înaintea unui schimb de prizonieri

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost inaugurată | Monitorul de Cluj

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost...

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași. Avea droguri în bagaj | Ziarul de Iași

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași, pentru...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...