Peste zece eleve îl acuză pe profesorul Zsolt Orbán că le-a abuzat sexual. Comunitatea, care știa ce se întâmplă, a preferat să închidă ochii

Data:

Cum a fost posibil ca peste zece eleve ale unui renumit colegiu să fie abuzate sexual de același profesor, iar comunitatea, care știa ce se întâmplă, să închidă ochii: cercul său de prieteni a considerat acest lucru ca fiind ceva normal, iar cadrele didactice îi treceau faptele cu vederea. Tăcerea comunității l-a ajutat să racoleze victime iar și iar. Zsolt Orbán, care a predat la liceul Márton Áron până în luna august a anului trecut, ar fi profitat de o elevă de-a lui, inclusiv în 2021. Abuzurile dezvăluite în au început în 2003.

UPDATE, 28 noiembrie 2023. IPJ Harghita a început o anchetă în legătură cu abuzurile sexuale dezvăluite de articolele noastre. Cu o zi în urmă, luni, 27 noiembrie, Colegiul Național Márton Áron a demarat o anchetă internăî, a declarat directorul adjunct pentru Agerpres. 

Átlátszó Erdély a publicat un articol în două părți despre modul în care peste zece foste eleve ale Colegiului Național Márton Áron din Miercurea Ciuc au raportat abuzuri sexuale.

Nouă foste eleve au detaliat modul în care le-a ademenenit fostul lor profesor de istorie, Zsolt Orbán. 

În prima parte, am prezentat relatările a patru dintre fostele eleve: Anna, Ida, Maria și Ottília. Ne-am străduit, de asemenea, să descoperim modul în care primul scandal, izbucnit în 2003, a fost mușamalizat datorită unei anchete ratate.

Zsolt Orbán s-a folosit apoi de criza existențială a unei fetițe de 12 ani pentru a depăși grosolan limitele relației profesor-elev.

A reușit s-o ademenească până și pe cea care știa cele mai multe lucruri despre cazuri

În pubertate, Rita văzuse, fără să poată înțelege până la capăt ce i se întâmplase Annei, și fusese martoră la faptul că nu au existat consecințe. „La vremea respectivă nu am înțeles totul, iar când s-a aflat, Anna a venit și mi-a spus că acum o să se întâmple ceva grav, o să fie scandal. Am așteptat să se întâmple și nu s-a întâmplat nimic. Cred că în clasa a șasea nu înțelesesem ce se întâmplase și în cele din urmă nu făcusem nimic cu ceea ce știam”, spune Rita, care mai târziu a înțeles mai bine inclusiv povestea Máriei.

Prima clasă specială de gimnaziu înființată la Márton Áron

Rita făcea parte dintr-o clasă considerată privilegiată.

Acest lucru nu era confirmat doar de performanțele excelente ale clasei, ci și de sentimentul constant că profesorii aveau așteptări mai mari de la ei decât de la elevii obișnuiți.

Pe de o parte, ei erau cobaii, prima clasă specială de gimnaziu înființată la Márton Áron, pe de alta, mulți dintre ei erau copii ai elitei orașului.  

„Zsolt Orbán ne-a spus de mai multe ori că noi nu suntem oricine, că mai târziu noi vom fi liderii comunității. Și asta a avut, evident, un impact asupra atmosferei din clasă”, spune o fostă colegă de clasă de-ale Ritei. 

Una dintre fetele abuzate sexual: „Totul era deschis, totul era permis, puteam să bem, să fumăm“

În 2007, când profesorul a început o relație cu Rita, cei din clasă urcau deja în mod regulat în apartamentul profesorului, să vizioneze un film, de exemplu.

„Noi, cei din clasă, ne puteam mișca în voie prin apartamentul lui, totul era deschis, totul era permis, puteam să bem, să fumăm, puteam să vorbim despre orice doream”, spune Rita.

„Evident, am fi putut avea acces la multe din chestiile alea și fără intermedierea lui, dar uneori avea și iarbă, la care sunt sigură că mulți dintre noi nu aveau acces”, povestește ea. 

„Ce e cu adevărat atroce e că părinții noștri au crezut că suntem în siguranță“

Rita își amintește că apartamentul profesorului oferea o atmosferă sigură, în care puteai experimenta lucruri pe care nu le puteai experimenta în exterior.

Dar profesorul a avut grijă să nu includă pe toată lumea.

De exemplu, cei care erau mai puțin deschiși sau „maturi”, erau lăsați pe dinafară.

„Ce e cu adevărat atroce e că părinții noștri au crezut că suntem în siguranță, pentru că mergeam să ne uităm la un film acasă la dirigintele nostru.

Cred că mulți dintre noi ar fi avut mai puține șanse să fie lăsați să iasă în oraș seara cu colegii”, presupune Rita.

În 2007, pentru un tânăr din Miercurea Ciuc, filmele alese de el adăugau valoare întâlnirilor, filmele de artă ale lui Jarmusch sau Antonioni erau adesea pe ordinea de zi.

În această atmosferă libetină, în timp ce vizionau un film, la un moment dat Rita l-a întâlnit pe profesor în bucătărie, iar acesta a îmbrățișat-o fără o vorbă.

Rita era confuză, nu înțelegea de ce s-a întâmplat asta și voia să afle.

„Eram entuziasmată, voiam să-i dau de capăt și am rămas acolo. Și m-am învinovățit ani de zile pentru faptul că am rămas. Mi-au trebuit ani de zile ca să înțeleg că dacă nu m-ar fi îmbrățișat înainte, nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat”, spune ea. 

În acea zi, acasă la profesor au mai rămas doar câteva persoane.

Citește și: Claudiu Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită la CJ Constanța, n-a trecut în declarația de avere o moștenire de 13 hectare pe litoral

„Am hotărât ca atunci când taxiul va fi deja pe drum, să spun că trebuie să mă duc urgent la toaletă, iar dacă îl voi auzi pe Zsolt Orbán spunându-le celorlalți să plece și să nu mă aștepte, voi rămâne, iar dacă îl voi auzi spunându-le să aștepte, voi ieși imediat.

Și în felul ăsta voi afla dacă totul a fost o coincidență”, își amintește ea.

„Când m-am trezit sub el, l-am refuzat”

Multă vreme, a crezut că ea a fost cea care a provocat ceea ce s-a întâmplat ulterior și abia mai târziu, după un proces terapeutic lung, a înțeles că nu ea a fost responsabilă.

Chiar și în acel moment, era de datoria profesorului să o trimită acasă. Bineînțeles că nu a făcut asta, și Rita a rămas. 

„Faza dură e că în seara aia nici nu voia să stea de vorbă cu mine.

Când am ieșit din baie, m-a sărutat aproape imediat și a făcut pași hotărâți în direcția actului sexual.

Aveam 17 ani, pe vremea aia eram încă neștiutoare în privința asta, iar când m-am trezit sub el, l-am refuzat”, spune Rita. 

Apoi au avut o conversație, iar Orbán i-a spus clar că „asta nu e o relație”.

Incidentul a avut loc la sfârșitul anului 2007, înainte de sărbătorile de iarnă, în aceeași perioadă în care Zsolt avea o relație cu Mária.

Însă Mária îl refuzase de mai multe ori, așa că Zsolt și Rita au continuat să își trimită mesaje.

Când vacanța s-a terminat, în mintea Ritei era clar că profesorul voia mai mult de la ea. 

Citește și: Andreea Pora: Pentru mediul privat, coaliția PSD-PNL va fi precum ciuma. Nu prosperitate, ci sărăcie și afaceri închise

„De acolo a pornit totul”

Fata spune că pe atunci sexualitatea era pentru ea un subiect străin.

Dacă nu ar fi fost această legătură, ar mai fi trecut mult timp fără să aibă acest tip de relație.

Dar după sărbători s-a întâmplat și au ajuns oarecum la hotărârea să continue relația. 

Deoarece asta a fost prima ei experiență sexuală, consideră că efectele sale nocive au avut un rol decisiv și în anii următori.

„După atâția ani, e ciudat să te gândești că modul în care te raportezi la sexualitate nu este unul normal, iar apoi trebuie să realizezi că spune ea, referindu-se la internalizarea așteptărilor lui față de asta.

Ea a simțit că, dacă bărbatul mai în vârstă și mai experimentat a inițiat-o, atunci i se cuvenea lui.

(…)

Ce spune: Zsolt Orbán

Când l-am întrebat pe Zsolt Orbán despre acest lucru, el a recunoscut  că au avut o relație, dar a spus că era foarte convins că fata împlinise deja 18 ani când au început-o.

I-am semnalat faptul că Rita susține altceva și că există dovezi: biletele de avion spre Milano adeveresc faptul că au plecat în călătorie înainte ca ea să fie majoră. 

La aserțiunea mea, că e ilegal să începi o relație cu o elevă, chiar dacă aceasta e adultă, mi-a răspuns că „știți, de asta i-au anunțat cât mai repede pe părinții ei”.

„Nu i-am făcut niciodată rău Ritei, era cât pe ce să mă căsătoresc cu ea”, spune e

Articolul integral, în atlatszo.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Átlátszó Erdély
Átlátszó Erdélyhttps://atlatszo.ro/
Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) este un site de investigaţii publicat de către Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet” cu sediul în Cluj-Napoca. Credem într-o societate transparentă, democratică şi responsabilă, iar pentru asta e nevoie de media independentă şi critică faţă de cei la putere. Principalele noastre subiecte sunt: - interesele de afaceri şi îmbogăţirea aleşilor noştri; - monitorizarea cheltuirii fondurilor publice destinate comunităţii maghiare; - marile investiţii periculoase pentru mediul înconjurător; - fenomene sociale de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania.
3 COMENTARII
  1. „…ancheta ratata…”___–___adica musamalizata, iar aceasta tocmai datorita realitatii descrise chiar in primul paragraf, „anchetatorii” stiau si stiu bine ca asemenea cazuri sunt frecvente si mai bine sa nu produci un precedent, care -reluat si dus la final- ar conduce la mii de arestari ,in tara….Iar prima fraza spune clar ca ,” comunitatea STIA, colegii dascalului STIAU”, CU SIGURANTA CA SI -MACAR- CEVA PARINTI STIAU, realitatea este ca pana in „89 NU EXISTA liceu care sa nu aiba un asa descal*, unii au avut relatii sexuale cu sute de fete de 14-18 ani, in lungul carierei de 30-40 ani( ca mai tineri), si -la fel- toata lumea STIA, mai mult , aceste fete daca chiar au fost abuzate contra vointei lor, au fost abuzate de securistii specializati, care urmareau acest aspect si care profitau de situatie, absolut usor si total gratuit , o adevarata pleasca…La acea vreme restrictiile si autoabtinerile erau mai serioase in facultati, acum s-a cam nivelat, in orice caz aceste probleme nu cred ca vor disparea vreodata, desi -da!-dascalimea, medicii & com., popimea si lucratorii sociali ar trebui sa aiba un statut special in aceasta ecuatie, inclusiv in responsabilitate si pedepse, fapt care ar mai reduce din incidenta…(* din cand in cand si pe-ici-pe-colo, chiar si cate o dascalita, desi s-ar putea sa fie chiar multe, insa ele sunt cu mult mai discrete…)

  2. Married teacher caught ‘putting her clothes on’ after naked teen runs from car: police
    (Story by Chris Eberhart • 1h •) „… 45 ani… 17 ani…” ___–___pare rar cazul, insa sunt frecvente, si mai in toata lumea, iar -specific- in Romania, cazurile sunt „fara numar”, insa una din trasaturile nationale, este mentinerea gunoiului sub presh…

  3. cum am mai zis la alte articole, cutumele sociale( impuse de ” batrani”, popime, etc.) sunt cele care -practic- lupta impotriva naturii, doar pentru a avea ei acces la fete si femei tinere, bine-facute si frumoase, etc., mai jos un articol DE CITIT, in care o tanara spune clar ca nu da un ban pe virginitate si alte asemenea chestii, care-i inspaimanta pe ultraconservatori si naivii idealisti:’
    „I Was Taught To Protect My Virginity At All Costs. Instead, I Decided To Seduce My Town’s Star Athlete.
    (Story by Melissa Duge Spiers • 4h • 8 min read)”… Mr. Walsh, our main academy religion teacher, literally foamed at the mouth when he got excited… If it terrified them so much, I had to find out what it was all about…So I went on a sex hunt… to start a conversation and end up without my virginity. I was not wrong…It was over very quickly, and I felt so accomplished. I had done it, this thing that was so huge, so fraught, so shamed and feared and forbidden — and so managed and administered and patrolled and protected. And I waited for the terrible guilt, the ripping away of that supposedly sacred piece of me, the loss of self and soul that would transform me into a foul and useless waste of humanity.I felt nothing. There was nothing…” (Note: Names and details have been changed to protect the privacy of individuals mentioned in this essay.-Melissa Duge Spiers is an award-winning screenwriter and memoirist. This essay is excerpted from her memoir “The Glory Whole,” which won the Book Pipeline 2021 Unpublished Manuscript Non-Fiction award and is currently in the publishing process (for more info, check out her Instagram @the.glory.whole).)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...