Cum arată în interior Bojdeuca lui Creangă, după renovarea controversată

Data:

Cum arată în interior Bojdeuca lui Creangă, după renovarea controversată. Astăzi, 15 decembrie, a fost redeschisă Bojdeuca lui Ion Creangă după o controversată renovare care a costat 700.000 lei. Accesul va fi gratuit până duminică inclusiv.

Primii vizitatori au fost Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de câțiva preoți,  directorul tehnic al Iasicon, firma care a restaurat Bojdeuca, Gheorghe Băean, șeful CJ Costel Alexe. De la ora 12 se redeschide și pentru marele public. Apariția în avans a unor imagini cu restaurarea imobilului a împărțit internetul în două. O parte a lăudat cum arată acum Bojdeuca, dar cei mai mulți s-au arătat revoltația de stilul ”kitsch” în care a fost renovată aceasta.

Citește și Șeful CJ acuzat că lua mită plante, ornamente și lucrări pentru grădină a scăpat de DNA

„Arată că o pensiune cu puține margarete”, „Cum să faci din Bojdeuca lui Ion Creangă o casă modernă??”, „e un kitsch absolut jalnic”, „o casă de vacanță de pe AirBnb” sunt câteva dintre opiniile oamenilor care au văzut pozele cu casa reabilitată a scriitorului.
Citeşte întreaga ştire: Cum justifică CJ Iași lucrările de reabilitare a Bojdeucii lui Creangă, despre care oamenii spun că s-a transformat într-o „pensiune cu puține margarete”.

PRESSHUB a scris cum a ajuns bojdeuca să arate ca o casă de lux. Construită în 1842, în mahalaua Ţicăului, din Iași, a devenit primul muzeu memorial din România al unui scriitor român, pe 15 aprilie 1918, la aproape 30 de ani de la moartea povestitorului. Cealaltă Casă „Ion Creangă”, din Humuleşti, a devenit muzeu mult mai târziu: în 1951. Actuala restaurare este însă a treia, iar multe din elementele puse acum „la zid” în public, cum ar fi cimentul de pe pereţi sau curtea pavată, existau dinaintea acestei intervenţii. Care este povestea birocratică a actualei restaurări, considerată de unii una controversată?

Potrivit proiectului avizat la Comisia zonală a monumentelor, restaurarea Ansamblului muzeal „Ion Creangă”, inclusiv a Bojdeucii, a urmărit generarea unui spaţiu de aducere aminte, care să aibă rol şi de educaţie. De atunci, casa are deja pereţi cimentuiţi – deci atunci au dispărut vălătucii -, iar curtea este amenajată cum o ştim astăzi. Tot atunci a fost construită clădirea muzeu, care a fost şi ea renovată acum, odată cu Bojdeuca.

Citește și Restaurarea bojdeucii lui Creangă: cum se apără cei care au aprobat-o, ce spun arhitecții

La ceremonia din Țicău a fost prezentă toată conducerea Consiliului Județean, parlamentari liberali, unul dintre subprefecți, directorul Muzeului Literaturii Române, al Direcției de Cultură, inspectorul general școlar. 
Lipsesc însă reprezentanții CJ din fostul mandat, pe vremea cărora a fost inițiată restaurarea, și, de asemenea, nu e prezent nimeni dintre criticii lucrării. Mai multe aflați din Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related