Cum pregătesc mass media ruse un atac asupra Ucrainei

Data:

Numeroşi ruşi nu vor fi surprinşi dacă Rusia va ataca Ucraina. Mass media de stat au pregătit de ani buni terenul în acest sens, prezentând ucrainenii drept „nazişti” şi ţara lor drept „stat eşuat”.

Vor cetăţenii Rusiei un război împotriva Ucrainei? Este o întrebare de actualitate de la concentrarea trupelor ruseşti la graniţa de est a Ucrainei. Şi este o întrebare foarte dificilă pentru Denis Volkov. Se gândeşte scurt înainte de a răspunde: „Dar nici nu am pus astfel întrebarea”. Volkov este sociolog în cadrul renumitului Centru Lewada din Moscova. Pentru DW, el a explicat: „Aceasta este o atitudine marginală. Poate că cineva s-ar putea gândi astfel, dar foarte puţini sunt cei care vor cu adevărat război şi cheamă la asta.”

Sondaj: 40 la sută cred că războiul este posibil

În schimb, în mass media din Rusia această temă nu constituie un tabu. Dimpotrivă. Deputatul şi populistul de dreapta Vladimir Jirinovski, un familiar al dezbaterilor politice televizate, se gândeşte de ani buni cu glas tare la atacarea Ucrainei. La sfârşitul lunii decembrie el a pledat într-un interviu acordat unui ziar în favoarea folosirii „forţei militare” în cazul în care Ucraina nu va da curs solicitărilor ruseşti, între care renunţarea la integrarea în NATO. Cu câţiva ani în urmă, Jirinovski a cerut într-o emisiune difuzată de postul tv de stat „Rossija-1” să se lanseze o bombă atomică asupra clădirii preşedinţiei din Kiev, unde-şi avea biroul preşedintele de atunci Petro Poroşenko. Şi în mediile de socializare există îndemnuri marţiale. De exemplu, „a venit timpul să eliberăm din nou Ucraina”, după cum a scris de curând pe Twitter un ziarist rus.

Populistul Vladimir Jirinovski

Dar nu este clar cât de răspândit este acest curent în societatea rusă. Nu toţi cei 7,5 la sută din cetăţenii care au votat la alegerile parlamentare din septembrie anul trecut partidul lui Jirinovski, LDPR, ar saluta un război împotriva Ucrainei.

Denis Volkov cunoaşte alte cifre care-l pun pe gânduri: 36 la sută din ruşi cred că „este posibil” ca tensiunile actuale să ducă la un război între Rusia şi Ucraina. Alţi patru la sută cred că un astfel de război „este inevitabil”, potrivit sondajelor efectuate de Centrul Lewada la sfârşitul anului 2021. „Este mai mult decât de obicei, această cifră a crescut”, constată Volkov. „Majoritatea oamenilor nu vor un război, se tem de el, dar au sentimentul că războiul bate la uşă”, a explicat demoscopul. Dar ruşii cred de asemenea că, dacă se va ajunge la un război cu Ucraina, vina va aparţine vestului. Fiecare al doilea rus chestionat ar învinovăţi pentru asta SUA şi NATO. Doar 16 la sută ar da vina pe Ucraina şi numai patru la sută ar învinovăţi Rusia, titrează DEUTSCHE WELLE.

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Frumoasa poveste a unui IT-ist ieşean reîntors acasă din SUA. A plecat după un bornout cumplit

Frumoasa poveste a unui IT-ist ieşean reîntors acasă din SUA. Amatori sau profesionişti, ieşenii pasionaţi de tehnologie au acum la dispoziţie o platformă dedicată lor: People of Tech. Nu faceţi însă greşeala de a crede că această comunitate îşi propune să vorbească doar despre tehnologie.

Aktual24 | Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari

Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari....

Ce au căutat românii pe Internet în 2023

Ce au căutat românii pe Internet în 2023. Conaționalii care au navigat pe Internet anul acesta au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agenția SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.