SUA nu au niciun indiciu privind o ameninţare militară la adresa României sau Republicii Moldova

Data:

SUA „nu au niciun indiciu” cu privire la o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa României sau Republicii Moldova în acest moment, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Vedant Patel, potrivit Reuters, informează Agerpres.ro.

„Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români”, a adăugat Patel.

Reacţia survine după ce generalul ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că două rachete lansate de Rusia din Marea Neagră ar fi traversat vineri dimineață spațiul aerian al României și Republicii Moldova.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au trecut în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean, în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări”, a scris generalul ucrainean, pe canalul său de Telegram.

Citește și: Judecătorii brașoveni cer CJUE să interpreteze decizia Curții Constituționale privind prescripția dosarelor

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România nu a confirmat informațiile generalului ucrainean.

Potrivit MApN, sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniță.

Citește și: Scrisoarea impresionantă a unor părinți care au fugit de Ceaușescu, lăsându-și copiii în țară

„Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MApN.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...