Dezinformările răspândite de Rusia în Africa despre războiul cu Ucraina

Data:

Dezinformările răspândite de Rusia în Africa despre războiul cu Ucraina au fost analizate de către Observatorul European Digital Media (EDMO).

Un fenomen contemporan de proporție istorică, precum migrația a sute de mii de oameni, leagă Europa de aria geografică aparent îndepărtată a Africii Subsahariene.

Pentru a avea o mai bună cunoaștere a dezinformării răspândite pe continentul african, în septembrie 2023 EDMO a început să coopereze cu Africa Check, o organizație de verificare a faptelor cu redacții în patru țări africane (Africa de Sud, Nigeria, Kenya și Senegal) și cu un număr de freelanceri din diferite țări de pe continent, pentru a aduna și analiza dezinformarea despre războiul din Ucraina și Rusia în general.

În investigația au fost evidențiate diferite narațiuni relevante de dezinformare – definite ca mesaje clare care apar dintr-o campanie de conținut consistent (știri, videoclipuri, imagini etc.), care sunt demonstrat false folosind metodologia de verificare a faptelor.

Africa, un teritoriu care trebuie „cucerit”

Aproape de îndată ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, afirmațiile false despre război au început să circule online și în Africa.

În timp ce continentul și oamenii săi pot părea departe de evenimentele din Europa, Africa este un teren important pentru puterile globale care încearcă să își sporească influența. Promovarea narațiunilor strategice și construcția de influență prin intermediul mass-media, tradiționale sau sociale, includ, prin urmare, și Africa.

O analiză a rapoartelor publicate de Africa Check între februarie 2022 și octombrie 2023 indică câteva narațiuni comune de dezinformare care ar putea modela discursul online despre războiul de pe continent, potrivit EDMO.

Citește și: Daria Iurișceva, dizidentă rusă: „Am crescut citind despre cum au luptat sovieticii cu fasciștii. Acum noi suntem fasciștii.”

#1 Rusia are sprijinul Africii și invers. Exagerat sau greșit

Cele mai multe dintre afirmațiile verificate ar putea fi legate de o narațiune cheie de dezinformare, respectiv că Rusia se bucură de sprijinul larg al continentului african și invers. Această narațiune a fost în mare parte perpetuată prin postări și articole pe rețelele sociale care au evidențiat relația strânsă dintre Rusia și liderii sau poporul african.

Deși este adevărat că Rusia are o relație strânsă cu unele state africane, multe afirmații au exagerat aceste legături sau au fost de-a dreptul greșite.

De exemplu, la scurt timp după invazia Rusiei, a reapărut o fotografie care pretinde că Vladimir Putin ar fi antrenat luptători africani în 1973.

De fapt, fotografia circulă pe site-uri web și pe rețelele de socializare încă din 2018. Cel mai recent, a fost folosită pentru a argumenta că africanii ar trebui să susțină Rusia în război, deoarece Putin i-a antrenat pe luptătorii din Africa de Sud, Mozambic și alte țări vecine să „stea în picioare împotriva bătăușilor occidentali”, scrie EDMO.

Dezinformările răspândite de Rusia în Africa. Fotografia care l-ar înfățișsa pe Putin
Dezinformările răspândite de Rusia în Africa. Fotografia care l-ar înfățișsa pe Putin

Dezinformările răspândite de Rusia în Africa

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a oferit ajutor militar mișcărilor de rezistență din unele țări africane, darexperții consideră că este foarte puțin probabil ca bărbatul din imagine să fie Putin.

De asemenea, este important de menționat că atât Rusia, cât și Ucraina făceau parte din URSS.

Afirmațiile s-au concentrat și pe sprijinul actual al Rusiei pentru țările africane, în special în Africa de Vest, unde resentimentul împotriva politicii externe a Franței a crescut.

De exemplu, după retragerea trupelor franceze din Mali în februarie 2022, imaginile care circulau pe Facebook pretindeau că arată soldați ruși care se îndreptau spre țara din Africa de Vest, conform EDMO.

Imaginile au fost, de fapt, făcute în 2014. Un videoclip a susținut ulterior că îl arată pe Putin la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în septembrie 2022, unde a spus că Rusia va „continua să ofere tot sprijinul poporului malian”.

Din nou, în realitate, videoclipul a fost filmat în 2015 și Putin nu a fost prezent la cea de-a 77-a sesiune.

Nigerul cerea sprijin rusesc

Pe măsură ce au crescut solicitările liderilor de la Niamey ca forțele franceze să părăsească Nigerul, au crescut și cererile de sprijin rusesc pentru țară.

La sfârșitul lunii iulie 2023, guvernul ales al Nigerului a fost răsturnat printr-o lovitură de stat militară.

Președintele Mohamed Bazoum și alți lideri politici au fost arestați, constituția țării a fost suspendată și instituțiile statului închise. Generalul Omar Tchiani s-a declarat noul lider al unei junte sau guvern militar al țării.

La câteva ore după lovitură de stat, manifestanții au ieșit pe străzile din Niamey, capitala Nigerului, în semn de sărbătoare. În mod curios, unii au fluturat steaguri rusești în scene similare cu cele din Mali în mai 2021 și Burkina Faso în octombrie 2022.

În septembrie 2023, pe rețelele de socializare din Niger, Nigeria și Africa de Sud a început să circule un videoclip cu un avion care coboară deasupra unui oraș prăfuit, cu explicația că ar fi un clip „scurtat” al unui avion rusesc care aterizează în Niger și care transporta mercenari ai grupului Wagner, arată EDMO.

Un videoclip de două decenii, folosit acum

Deși nu este oficial legată de Kremlin, Wagner este, pe scară largă, o forță proxi a guvernului rus. Din 2017, mercenarii Wagner au fost activi în mai multe țări africane, în special în Libia, Sudan, Republica Centrafricană și Mali.

Se pare că liderii loviturii de stat din Niger le-au cerut acestora să-i ajute să rămână la putere. Dar, în ciuda acestor date, videoclipul cu avionul este vechi de 17 ani.

Captură cu afirmația că președintele namibian Hage Geingob va ajuta Rusia în Ucraina
Captură cu afirmația că președintele namibian Hage Geingob va ajuta Rusia în Ucraina

Tot în septembrie, imaginile care circulau în Senegal pretindeau că arată echipamente militare livrate de Rusia în Niger. Investigațiile făcute nu au putut confirma nici o legătură cu cele două țări.

Un număr mult mai mic de discuții au fost legate de o narațiune opusăȘ că Africa sprijină Ucraina.

De exemplu, capturi de ecran distribuite pe Facebook în Namibia și Africa de Sud susțin că președintele namibian Hage Geingob a spus că trupele țării sale vor „zbura în Ucraina săptămâna viitoare”, potrivit EDMO.

#2 Rusia este o putere globală

O narațiune la fel de populară de dezinformare prezintă Rusia ca o putere globală. În această categorie, afirmațiile despre puterea militară a Rusiei și influența globală sunt comune pentru Africa și Europa.

În Africa de Sud, de exemplu, pe Facebook și X, au circulat în martie 2022 afirmații conform cărora Rusia a dezvăluit o armă nucleară numită „rachetă nucleară cu combustibil lichid Satana 2”, capabilă „să distrugă tot ce respiră în lume”.

Ar fi fost folosită „în cazul în care SUA, NATO și lumea occidentală intervin”, scrie EDMO.

Afirmația a început să circule online la scurt timp după ce Putin a declarat că forțele nucleare ale țării sale vor fi puse în alertă maximă. Dar era falsă.

Racheta nucleară cu combustibil lichid Satan 2 a Rusiei există, dar este încă în dezvoltare și nu este capabilă să „distrugă tot ce respiră în lume”.

Dezinformările răspândite de Rusia în Africa. Minciunile despre racheta Satan 2
Dezinformările răspândite de Rusia în Africa. Minciunile despre racheta Satan 2

Video real cu subtitrări false

Alte afirmații s-au concentrat pe amenințările sau consecințele condamnării Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina.

De exemplu, un videoclip care a circulat pe Facebook și TikTok în Kenya a susținut că Rusia vizează țări africane „cu rachete, pentru că discută despre războiul rus în Ucraina”.

Clipul cu Putin era real, dar subtitrările erau false. În video, liderul rus anunță o „operațiune militară specială” în Ucraina, dar nu menționează planuri de a ataca vreo țară africană.

O altă minciună este cea potrivit căreia Putin a emis un avertisment similar Africii de Sud, cu o declarație în care a avertizat țara să „renunțe să se amestece în afacerile rusești”.

Această afirmație a apărut sub forma unui grafic și imita o postare de pe rețelele sociale a agenției de știri din Africa de Sud News24.

În mod similar, atunci când Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a anunțat că echipele ruse vor fi suspendate de la participare în competițiile sale, un articol îl citează pe Putin spunând: „Rusia va juca la Cupa Mondială FIFA din Qatar 2022 sau nu va exista nicio cupă mondială”, potrivit EDMO.

#3: Nu există război în Ucraina

În primele săptămâni ale invaziei ruse, în Africa de Sud au început să circule zvonuri că războiul a fost în întregime fabricat.

O altă versiune a unei postări spunea: „26.000.000 de telefoane mobile în Ucraina. Acoperire internet 100%. Niciun videoclip brut. Gândește-te la asta.”

Afirmația că nu există dovezi despre război a fost susținută aparent de informații conform cărora postul de știri american CNN a raportat greșit invadarea Ucrainei de către Rusia, susținând că o fotografie din 2015 arăta o explozie din 2022, relatează EDMO.

Luni mai târziu, în octombrie 2022, Africa Check a verificat un alt set de afirmații care au circulat în Africa de Sud, conform cărora imaginile războiului din Ucraina au fost de fapt filmate de actorul american Sean Penn.

Așa cum se întâmplă adesea cu dezinformarea, afirmațiile au exploatat un sâmbure de adevăr.

În noiembrie 2021, cu luni înainte de invazie, Sean Penn a vizitat Ucraina pentru a filma un documentar. Cu toate acestea, nu este o dovadă că actorul se pregătea să pună în scenă „o invazie”.

Rapoartele de știri scrise la momentul vizitei lui Penn arată clar că documentarul era menit să vorbească despre ceea ce atunci era doar un „război proxi” între cele două țări.

Aceste afirmații fac parte dintr-o serie de teorii vagi ale conspirației, împărtășite și în Europa, conform cărora războiul din Ucraina este o „înșelătorie pusă în scenă ”.

#4 Ucrainenii, băieții răi

Deși mai puțin frecventă, dezinformarea s-a concentrat și pe rolul Ucrainei, prin afirmații care pun adesea poporul, armata și președintele într-o lumină militantă.

De exemplu, în februarie 2022, la câteva zile după invazie, imagini cu președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în uniformă militară au început să circule online în Senegal.

Zelenski militar Dezinformările răspândite de Rusia în Africa.
Zelenski militar Dezinformările răspândite de Rusia în Africa.

Au fost însoțite de afirmații că Zelenski și-a aruncat hainele civile și s-a alăturat „trupelor care luptau pentru a proteja țara”.

Toate imaginile au fost scoase din context, fiind surprinse de fapt cu câteva luni înainte.

În mod similar, imagini cu o femeie în uniformă militară și înarmată cu o armă au circulat în Senegal și Zambia, susținând că o arată pe soția vicepreședintelui Ucrainei care „luptă pentru patria ei”.

În Africa de Sud, imaginile cu o tânără fată luptând cu un soldat au dus la o răsturnare de situație pe Facebook.

„O fată ucraineană de 8 ani se luptă cu un soldat rus spunându-i să se întoarcă în țara lui. Acest lucru este curajos. Fată curajoasă…” se spune de obicei în subtitrări.

Postarea a fost vizualizată de peste 2,5 milioane de ori în 24 de ore. Doar că fata din imagini nu era ucraineană, ci palestiniană, iar soldatul era israelian, scrie EDMO.

Dezinformările răspândite de Rusia în Africa. Concluzii

Ancheta efectuată de Africa Check, cu sprijinul EDMO, arată clar că dezinformarea despre invazia rusă a Ucrainei și, în general, despre Rusia, este un fenomen relevant în multe state africane.

Cantitatea de subiecte false, care ar putea beneficia de o cooperare transcontinentală, este de fapt potențial uriașă. Migrația, politica externă, schimbările climatice, economia, criza legată de sănătate, pentru a menționa doar câteva exemple, sunt toate afectate de dezinformare.

Pentru a reduce prejudiciul cauzat de dezinformare și, în special, pentru a contracara obiectivul său de a lărgi fisurile din societăți, o mai mare cooperare între diferiți actori răspândiți în diferite regiuni ale lumii este de o importanță capitală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...