Disponibilizații din minerit și energie sunt datori la stat. ANAF va impune plata obligațiilor către stat

Data:

Disponibilizații din minerit și energie sunt datori la stat: Este situația angajaților Complexului Energetic Hunedoara, care au plecat în urma unor concedieri colective, beneficiind de plăți compensatorii. În urma unor verificări ale celor de la Inspecție Fiscală, s-a ajuns la concluzia că disponibilizații nu au achitat contribuțiile la stat din acele plăti compensatorii.

Statul vrea banii de la disponibilizații din minerit și energie

În jur de 2.000 de lei trebuie să plătească cei care au părăsit sistemul energetic și nu au plătit către stat obligațiile fiscale aferente sumelor salariilor compensatorii.

În aceeași sumă va fi regăsit și TVA-ul aferent valorii gratuităților de care au beneficiat.

Situația este fundamentată pe faptul că plățile compensatorii sunt venituri de natură salarială și atunci se află în categoria de impunere.

Citește și: Copii bătuți crunt de tată, împiedicați de mamă să facă plângere

La ce ar trebui să se aștepte disponibilizații din minerit și energie

Angajații urmează să fie înștiințați că au sume restante de plăti

Contribuțiile la stat ar fi trebuit oprite fix de către angajator din suma aferentă fiecărui angajat și în acest mod ar fi achitate obligațiile individuale. La acel moment, a fost oprit doar impozitul pe venit.

Ultima disponibilizare a avut loc în anul 2022, dar vizați sunt toți disponibilizații, fiindcă de fiecare dată s-a acționat în aceeași logică fiscală.

Șeful ANAF Hunedoara, Vasile Rusan, a precizat pentru Gazeta de dimineață că nu știe despre așa ceva, dar admite că plățile compensatorii sunt venituri de natură salarială, deci sunt ”plătitoare de obligații la stat”.

Citește și: Președintele CNAS și-a dat demisia. Cum și-a motivat Andrei Baciu decizia

Cei spun cei care reprezintă disponibilizații din minerit și energie

Reprezentanți ai minerilor spun că plățile compensatorii nu sunt din fondul de salarii și atunci nu ar fi asimilate veniturilor de natură salarială.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a contestat în urmă cu un an o astfel de impunere emisă de ANAF.

Preluare Gazeta de Dimineață

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Gazeta de Dimineață
Gazeta de Dimineațăhttp://gddhd.ro
Platforma online gddhd.ro acoperă, echilibrat, zona mass-media din județul Hunedoara. Informațiile principale sunt din județul Huendoara, dar nu sunt excluse județele Alba, Gorj, Timiș care își regasesc deseori loc pe platforma. Platforma reprezintă un vehiciul informațional pentru toți cei care vor să-și facă o idee despre potențialul acestui județ al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related