Dominic Fritz se opune închiderii centrului pentru persoane fără adăpost din Timișoara: O decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal

Data:

Un centru pentru persoane adulte fără adăpost care funcţionează în Timişoara a fost închis în urma controalelor demarate, luni, la nivelul judeţului, prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, spunând că au fost depistate „condiţii insalubre peste tot”. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că „e o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatură cu interesul și demnitatea oamenilor”.

„Un prim centru închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost din Timişoara, str. Martir Gogu Opre 24. Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizaţiei DSVSA la blocul alimentar, condiţii insalubre peste tot”, a scris prefectul pe Facebook.

Conform sursei citate, serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara, iar unitatea va putea fi redeschisă după remedierea problemelor.

„Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuţie, pe care o vom purta cu siguranţă. De redeschidere discutăm doar după remedirea exemplară a deficienţelor”, a mai scris Mihai Ritivoiu.

Citește și: Proteste organizate în Piața Victoriei din Capitală, pentru demiterea miniștrilor Gabriela Firea și Marius Budăi

Dominic Fritz: E o decizie birocratică de o cruzime rară

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că este revoltat de atitudinea prefectului de Timiș și consideră închiderea centrului pentru persoane fără adăpost a fost o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal.

“Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele ”condiții de groază” prezentate de prefectul Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră. 

Totuși, astăzi prefectul de Timiș a anunțat că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului.

Fundația Timișoara 89 este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu care în 30 de ani nu a câștigat un leu din fundație. Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Mulți timișoreni au trecut pragul fundației pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor. Fundația 89 este un stâlp al solidarității timișorene, cunoscută, îndrăgită și susținută de oameni de toate culorile politice.

Din bugetul de stat, în peste 30 ani NICIUN singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvențiile primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri.

E halucinant cum acum guvernul, care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă.

E o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatura cu interesul și demnitatea oamenilor. Toți cei din centru mi-au spus clar că vor sa trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal.

Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul ”norma”, să închidă ceva?

Vă rog distribuiți pentru ca adevărul să ajungă la cât mai multă lume. Împreună putem opri închiderea centrului.”, a transmis Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, unde a postat și imagini cu o vizită făcută la centru luni după-amiază.

Citește și: Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe depune plângere penală împotriva ministrului Muncii, în legătură cu cazul azilelor groazei

Primăria Timişoara, despre închiderea centrului: Nu se justifică

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Bogdan Marta, consideră că măsura de închidere a centrului pentru persoanele fără adăpost în urma controlului efectuat de echipe mixte nu se justifică, acesta declarând, marţi, pentru Agerpres, că municipalitatea a dublat, în ultimii trei ani, sumele alocate pentru serviciile sociale din acea unitate.

Precizarea vine în contextul în care prefectul Mihai Ritivoiu a anunţat, cu o zi în urmă, că un prim centru a fost închis în judeţul Timiş ca urmare a controalelor demarate la centrele rezidenţiale, fiind vorba despre Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost din Timişoara.

„Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizaţiei Direcţiei Sanitar Veterinare şi Alimentaţie Publică Timiş la blocul alimentar, condiţii insalubre peste tot. Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara, cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. (…) De redeschidere discutăm doar după remedierea exemplară a deficienţelor”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

Bogdan Marta a explicat că pentru cei 45 de beneficiari ai Fundaţiei Timişoara 1989 municipalitatea plăteşte anual în jur de 150.000 de euro.

„Aceşti bani sunt din fonduri publice, pentru medicamentele cazaţilor în stabiliment, pentru plata utilităţilor şi pentru plata salariilor personalului angajat. Noi nu avem atribuţii de control, ci doar de verificare a facturilor plătite din banii pe care îi dă Primăria Timişoara, îi întrebăm pe beneficiari dacă au nevoie de ceva, iar până acum am avut o singură nemulţumire venită de la un beneficiar care are, sărmanul, schizofrenie. Noi le ducem acolo mâncare de la cantina socială. Faptul că la control s-a găsit un pachet de drojdie expirată, adusă de beneficiar, şi pe care a lăsat-o în frigider şi au mai găsit ceva mâncare expirată pe care o dădeau la căţei nu justifică închiderea centrului”, a explicat Bogdan Marta.

Citește și: În plin scandal al azilelor groazei, partidul lui Voiculescu și Piedone anunță că o susține pe Gabriela Firea la alegerile pentru Primăria Capitalei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Dominic Fritz / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related