E Vremea memoriilor lui Petre Mihai Băcanu. Bilet de ieșire. Memorii din vremea ciumei

Data:

spot_img

Editura Vremea anunță publicarea unei cărți-eveniment: memoriile lui Petre Mihai Băcanu. Bilet de ieșire. Memorii din vremea ciumei dezvăluie fața hidoasă a regimului comunist, de-a lungul vieții jurnalistului, începând cu scurte amintiri din copilărie și culminând cu momentul arestării din ianuarie 1989. Volumul se poate precomanda, cu o reducere de preț substanțială, și va fi lansat în cadrul Bookfest 2024, în prezența autorului.

CE SUNT? MERITĂ SĂ TE SACRIFICI PENTRU JURNALISM? CUVÂNTUL ESTE O ARMĂ DE TEMUT? sunt întrebările-cheie la care Petre Mihai Băcanu răspunde în paginile memoriilor publicate la 34 de ani după ieșirea din închisoare. „Am povestit toate acestea, așa de târziu, pentru că sunt îngrijorat de atrofia memoriei în societatea postdecembristă. În închisoare mi-am stimulat memoria, amintirile, pentru a nu cădea pradă deprimării.”

La începutul anului 1989, Petre Mihai Băcanu era jurnalist la România liberă, cotidian al guvernului. Împreună cu Mihai Creangă și cu Anton Uncu, a pregătit lansarea unui ziar clandestin, intitulat România, chiar de ziua lui Nicolae Ceaușescu, pe 26 ianuarie. În urma informării Securității, este însă arestat pe 24 ianuarie, alături de întreaga echipă de producție a ziarului. A petrecut douăsprezece luni în închisoarea Rahova, fără a fi trimis în judecată. Eliberarea a venit în seara zilei de 22 decembrie 1989.

„După Revoluție, mulți români îmi cereau autografe. M-am tot gândit ce să le transmit, ca un numitor comun pentru dezmeticire morală. Am găsit: CURAJ! Ca un foc, ca un start pentru nădejde în propriile forțe, îndrăz­neală pentru izbândă, curaj civic. Am ajuns la înțelep­ciunea că trebuie să fii temerar pentru tine însuți. La 80 de ani, cu atâta experiență, aș zice că abia acum sunt mai pregătit să încep viața.” – Petre Mihai Băcanu.

Lansarea oficială a cărții Bilet de ieșire. Memorii din vremea ciumei, publicată de Editura Vremea, va avea loc în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2024, sâmbătă, 1 iunie, ora 13:00, Scena Arca, Pavilionul B2, Romexpo. Au confirmat prezența Ana Blandiana, Dan Grigore și Nicolae Prelipceanu. Primul tiraj al memoriilor se află în tipar, dar cartea poate fi PREcomandată pe site-ul Editurii Vremea (www.edituravremea.ro), cu o reducere substanțială de preț.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festivalul Internațional de Film de Comedie „Mirthful”

Festivalul Internațional de Film de Comedie „Mirthful” are loc...

Festivalul Internaţional de Folclor „Plaiurile Mioriţei”

Festivalul Internaţional de Folclor „Plaiurile Mioriţei" din Buzău a...

Festivalul medieval de la Ardud, „Poarta dintre Lumi”

Festivalul medieval de la Ardud, „Poarta dintre Lumi”, aceasta...

Festivalul „FilmeDar”

Festivalul „FilmeDar”, ajuns la cea de a IV-a ediție,...