A lăsat gravidă o elevă de la școala specială. Profesorul a fost dat afară abia după 5 ani

Data:

A lăsat gravidă o elevă la școala specială din Roman. Agresorul, profesor la Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Roman, a fost dat afară, disciplinar abia anul acesta, după cinci ani de la comiterea abuzului sexual asupra elevei.

Este vorba despre Daniela, de 15 ani, diagnosticată cu handicap mediu, care a rămas însărcinată cu un profesor de la o școală specială din Roman, județul Neamț.

În vara lui 2018, un profesor din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Roman, județul Neamț, a întreținut raporturi sexuale cu eleva sa minoră, care avea atunci 15 ani. În urma raportului sexual cu profesorul, minora a rămas însărcinată. Ancheta a început după 3 ani, când a fost depusă o plângere. 

La o lună de la incident, după ce a făcut un test de sarcină, Daniela a povestit unei asistente și doctorului Centrului că tatăl copilului este unul dintre profesorii școlii. După o discuție cu doctorița, Daniela a decis să facă avort.

„După câteva zile, minora împreună cu doamna doctor și cu asistenta medicală s-au deplasat cu autoturismul școlii condus de către un șofer al instituției, la o clinică privată, unde a făcut avortul. Persoana vătămată a precizat că în cadrul unității școlare se știa despre avortul făcut de aceasta, întrucât asistenta medicală l-a informat pe domnul director, iar minora i-a povestit colegei sale despre intervenție”, se arată în cererea de chemare în judecată a profesorului.

Plângerea a fost depusă la poliție la 3 ani de la incident de către mama unei colege a victimei, care a aflat de relația profesor-elev. 

Citește și: Unde se duc banii din taxe: 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului

Lovită cu coada de mătură

Audiată în ianuarie 2021, Daniela a povestit că în vara anului 2018, a fost chemată de un cadru didactic în clasa sa.

„După ce profesorul a încuiat ușa și a tras jaluzelele la geam, a venit la ea și a întrebat-o „vrei să facem ceva, să nu afle soția mea, că nu o să afle nimeni?”, și, „întrucât ea a refuzat, profesorul a lovit-o pe obrazul drept cu palma stângă și a luat-o de păr, amenințând-o cu acte de agresiune fizică în situația în care nu va accepta să se dezbrace și să întrețină raporturi sexuale”, se arată în documentele dosarului.

După ce a lovit-o cu o coadă de mătură peste palme a obligat-o să se dezbrace și i-a cerut să danseze striptease. Apoi a violat-o. 

În ianuarie anul următor, fata a fost din nou chemată de profesorul de 39 de ani în sala de clasă. De frică să nu fie bătută, s-a dezbrăcat și a întreținut un raport sexual cu agresorul ei. Atunci a rămas însărcinată.

„Potrivit procesului-verbal din data de 29 ianuarie 2021 întocmit de organul de cercetare penală cu privire la starea emoțională a persoanei vătămate, fiind întrebată persoana vătămată cu privire la fostul profesor aceasta a fost copleșită de o stare puternic emoțională, fapt pentru care nu a mai putut răspunde la întrebări.

Audierea a fost întreruptă aproximativ 20 minute, timp în care persoana vătămată a plâns și a rămas în prezența asistentului social”, se arată în datele din dosar.

Citește și: EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

A lăsat gravidă o elevă la o școală specială. Caz mușamalizat de angajații Centrului

În acest dosar au fost audiați mai mulți martori. Astfel, unul dintre colegii fetei a declarat că „de față cu ceilalți elevi, profesorul, în mod frecvent o atingea în mod indecent pe eleva minoră pe picioare, pe sâni și în alte zone erogene, spunându-i „că este frumoasă, că este bună”, „ce bulane ai!”, „ce ți-aș face!”, „că o iubește, dar să nu zică la nimeni, pentru a nu afla soția lui”, „minora nepărând deranjată de comportamentul inculpatului”.

Alți foști colegi au declarat la procuratură că „în repetate rânduri profesorul o chema la clasa sa pe eleva minoră și rămânea singur cu aceasta în clasă, închizând ușa, pe perioada pauzei mari de 30 de minute”. 

Personalul centrului l-au acoperit pe colegul profesor. „Trei martori au confirmat faptul că în luna iulie 2018 persoana vătămată, minoră la acea dată, a făcut un avort la o clinică privată, însă au precizat că minora le-a spus că a rămas însărcinată în urma unui raport sexual consimțit cu un elev din cadrul aceleiași unități școlare. Totodată, martorele au mai declarat faptul că, întrucât minora le-a rugat să nu mai spună altor persoane despre avort, au luat decizia de a nu mai anunța conducerea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Roman”.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

Raportul scandalos al IML

La dosar a fost depus și un raport de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit de Serviviul de Medicină Legală Neamț.

Ce spun psihiatrii în aprilie 2021? „Sus-numita nu întrunește la momentul actual criteriile clinice și paraclinice ale unei traume psihice (abuz sexual), cel mai probabil a existat un act sexual liber consimțit cu un adult. Minorei nu i-a fost pusă în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală, morală, emoțională, comportamentală, socială sau performanțele școlare prin actul sexual cu un adult (profesorul)”.

Acesta este, probabil, motivul pentru care anchetatorii l-au trimis pe profesor în judecată pentru act sexual cu un minor și nu pentru viol. 

Potrivit legii, actul sexual comis cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani dacă minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului.

Fără comentarii

Fiind audiat, profesorul s-a prevalat de dreptul de a nu da declarații în fața procurorilor. Propus pentru arestare preventivă, el a negat că a întreținut raporturi sexuale cu Daniela sau că ar fi atins-o pe aceasta în mod indecent pe picioare, sâni, fund sau zone erogene.

„Acesta a susținut că nu a avut nici măcar o relație apropiată cu persoana vătămată, aceasta nefiind eleva sa, neputându-și explica de ce unii elevi au declarat așa ceva”, se mai arată în documentele de la dosar.

De ce sunt protejați agresorii?

Centrul din Roman nu ne-a comunicat numele profesorului. Identitatea lui este ascunsă inclusiv pe portalul instanțelor de judecată, dosarul fiind secretizat. Decizia a fost luată în urma unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a hotărât sub pretextul protejării identității victimelor infracțiunilor sexuale cu minori să elimine dosarele de pe portal în totalitate, inclusiv numele agresorilor sexuali. 

Astfel, aceștia nu sunt cunoscuți publicului larg, numele lor fiind trecut într-un registru aflat în custodia Ministerului de Interne. Despre această secretizare absurdă ne-a vorbit judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.

„Există norme internaționale doar pentru secretizarea numelui victimei, nu și al agresorului. Pe portal.just.ro nu ar trebui anonimizat agresorul, nu există norme interne pentru așa ceva. Din păcate, CSM a decis să nu fie publice motivările hotărârilor judecătorești în cazurile de violență sexuală asupra minorilor.

Ele ar trebui publicate pe rejust.ro. Nu există nicio rațiune pentru a ascunde motivări, căci astfel nici opinia publică, nici studenții și profesorii de la drept nu pot cunoaște o importantă practică judiciară”, ne-a declarat Danileț.

El mai arată că numărul agresiunilor sexuale asupra minorilor a crescut exponențial în ultimii 5 ani și că educația sexuală și juridică ar fi soluții pentru prevenire. „80% din agresori sunt apropiați: rude (frate, părinte), colegi, concubinul mamei (cele mai multe cazuri), profesori și preoți”, mai arată magistratul.

În aprilie 2021, cazul Danielei a fost trimis la Judecătoria Roman, iar în noiembrie 2021 Tribunalul Neamț a decis legalitatea rechizitoriului și începerea procesului după parcurgerea etapei de Cameră preliminară. Procesul este în curs.

Contract de muncă desfăcut pe motive disciplinare

Legătura cu Centrul școlar este greu de luat. Zile în șir, nu a răspuns nimeni la telefonul fix afișat pe site-ul instituției. „Toată lumea este în concediu în luna august. Nu am acces la adresa de email a instituției. Nu am calitatea de a vă informa dacă profesorul mai lucrează în Centru”, ne-a transmis o femeie care nu a dorit să se prezinte la telefon. 

Într-un final, directorul Leonid Benone Damian ne-a transmis că profesorul nu mai este angajat al Centrului. „Contractul individual de muncă a fost suspendat în perioada 4.03.2021 – 21.03.2023 pe perioada controlului  judiciar și a fost încheiat disciplinar pe 22 martie 2023”, ne-a comunicat directorul Damian.

Citește și: Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei

A lăsat gravidă o elevă de la școala specială. 27 de zile fără răspuns

Consiliul de Monitorizare a Implementării Convențieie ONU privind drepturile persoanelor cu dezabilități este o autoritate autonomă sub control parlamentar înființată pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții sunt respectate.

Am întrebat Consiliul de Monitorizare câte fete/femei cu dizabilitati au născut în ultimii 5 ani, ele fiind internate permanent în centrele monitorizate de Consiliu. După 25 de zile nu am primit niciun răspuns.

Potrivit datelor oficiale, centrul are 61 de profesori, pedagogi, educatori, logopezi, maiștri și 110 elevi preșcolari clasele I-X cu deficiențe mintale grave, severe, profunde/asociate și 147 de elevi cu dificultăți de învățare.

Conform grilei de salarizare, un profesor gradul 2 cu o vechime cuprinsă între 10 și 15 ani are un salariu brut de 7.000 de lei, inclusiv sporurile de suprasolicitare și de învățământ special. 

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului PACT.Co – Prevenire, Advocacy și Constientizare împotriva Traficului de Copii, susținut prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related