Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe cere Guvernului să arate ce a făcut cu banii europeni pentru refugiații ucraineni

Data:

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri că a solicitat Guvernului României să clarifice ce are de gând în privința situației ucrainenilor rămași în România și ce a făcut până acum cu banii europeni primiți.

„Le-am cerut astăzi guvernanților să răspundă în fața românilor pentru incompetența cu care tratează cea mai mare criză umanitară cu care ne confruntăm în România și în Uniunea Europeană în ultimele decenii. Am transmis și Comisiei Europene informațiile necesare să dea un punct de vedere, pentru că vorbim despre bani europeni, care nu pot fi cheltuiți orișicum. Am întrebat Comisia și care sunt exact sumele alocate României pentru gestionarea situației ucrainenilor – dacă Guvernul nu este transparent, cerem cifrele exact de la sursă, la Bruxelles. Am solicitat Guvernului – premierului Ciucă, ministrului de la interne, Bode, ministrului de finanțe Câciu și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Boloș, precum și secretarului de stat Mădălina Turza și secretarului de stat Raed Arafat – să clarifice exact ce au de gând privind situația ucrainenilor rămași în România și ce au făcut până acum cu banii europeni primiți. Să spună clar de când și cum se va aplica noul program propus, pe care nu-l înțelege nimeni că nu-i nimic de înțeles, au pus un proiect de OUG în consultare publică până pe 13 aprilie și îl discută până atunci în deja 2 ședințe de guvern. Care-s categoriile vulnerabile, mamele singure cu copii preșcolari mai primesc sprijin sau nu, persoanele de 50+ care nu vorbesc decât ucraineana primesc sprijin sau nu? Când va fi gata Registrul acela care să prevină fraudele, pe care nu-l avem de un an încoace – cine-l face, cum se populează cu date, cine le gestionează? Le asigurăm ucrainenilor fugiți de război asistență să învețe limba română sau îi trimitem să se-angajeze prin semne? Ce se întâmplă cu ucrainenii dați afară de proprietari când Guvernul a dat ”pe surse” noul program? Iar proprietarii români încă așteaptă banii pentru lunile ianuarie, februarie, martie a trecut și suntem în aprilie deja, vin sărbătorile pascale, ei când își primesc banii la care au legal dreptul?”, a transmis europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Procesul lui Trump. Care sunt cele mai grave acuzații aduse fostului președinte

Europarlamentarul susține că programul 50/20 al Guvernului Ciucă a generat, pe lângă creșterea artificială a chiriilor, speculă și chiar fraudă, și o animozitate nejustificată între anumiți români și ucraineni.

Vlad Gheorghe acuză Executivul că are o comunicare dezastruoasă, este deficitar la capitolul transparență decizională și incapabil să genereze programe care să funcționeze.

„Să generezi aceste probleme într-o criză umanitară și cu războiul la granițe nu este doar iresponsabil, ci și inuman. Dezastruoasă este și comunicarea guvernului Ciucă – au fost primii la asumarea generozității miilor de români solidari care au fost prezenți în vămi, în gări din prima zi de război, când li se spunea voluntarilor că ”avem de toate”, să meargă acasă că ”încurcă”, dar sunt ultimii la transparență decizională și generat de programe care chiar să funcționeze. Din nou, Guvernul Ciucă nu face decât să genereze probleme oamenilor deja încercați: cresc grijile ucrainenilor care-au fugit de războiul lui Putin cu tot ce înseamnă asta, cresc grijile românilor, deja împovărați de explozia ratelor, a prețurilor și costul mult prea crescut al vieții de zi cu zi, tunuri în asigurări, pensii speciale și tentative de-a legaliza corupția în Parlament”, a declarat europarlamentarul.

Citește și: Campanie PRESShub | Oaia care a murit la Revoluție și primul transplant renal la Cluj

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Vlad Gheorghe / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

Secţie de votare amenajată într-o casă particulară, în Alba

Secţie de votare amenajată într-o casă particulară, într-un sat...