Expoziție de grafică și lansarea albumului „Chipuri ale sfințeniei”, la Memorialul Gherla

Data:

Memorialul Gherla va găzdui în 6 martie, la ora 18.00, lansarea albumului și expunerea lucrărilor „Chipuri ale sfințeniei”, realizate de artista Aida Șușter-Boțan.

Evenimentul, dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, este prezentat de directorul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea.

Uneori, trecuți prin ani, uităm până și chipurile noastre sau ale celor dragi: regăsim câte o fotografie îngălbenită de vreme și parcă ne trebuie un efort să ne readucem în mintea de atunci și să recunoaștem o identitate pe care o socoteam cândva mai mult decât familiară. Ne rămâne doar o privire, un contur, un gust, o stare, prin care recreem o imagine ale cărei detalii s-au pierdut. O „imagine mentală simplificată”, cum spune Starețul Emilian Simonopetritul, care ne și invită să renunțăm cu totul la ea pentru a o contopi în rugăciune cu însăși viața noastră înaintea lui Dumnezeu. Mai de preț ne este primirea lucrării Lui în chiar inimile noastre.

Citește și: Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Am găzduit peste ani felurite încercări minunate ale artiștilor de a recrea identitățile sfinților închisorilor, în muzică, în filme, în poezie, în sculptură sau artă grafică, în icoane. Pentru a primi și transmite o asemenea memorie iconică este nevoie de o împreună-lucrare între public și artiști, iar ea nu este întotdeauna lesne de pus în operă. Această căutare a noastră continuă acum cu expoziția „Chipuri ale sfințeniei”.

După un traseu expozițional onorant (Suceava – Muzeul Național al Bucovinei, Alba Iulia – Muzeul Național al Unirii, Cluj – Muzeul Mitropoliei Clujului, Iași – Muzeul Mitropolitan, Botoșani – Muzeul Județean Botoșani, București – Mănăstirea Antim etc.), lucrările doamnei Aida Șușter-Boțan, dedicate mărturisitorilor din temnițele comuniste, ajung, iată, la Memorialul Gherla.

Continuarea, în Saptamana.online

Citește și: Premieră în justiție. Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată în instanță

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un drum județean, alternativă la DN 7 Valea Oltului, va fi asfaltat în întregime | Argeșul Online

După asfaltarea DJ 703H, drum județean alternativă la DN...

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului | Monitorul de Cluj

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului. Primarul municipiului...