Filmul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, a câștigat premiul CICAE la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo

Data:

Filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo 2023, a câștigat Premiul CICAE – „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă), a anunțat vineri Tudor Giurgiu, pe pagina sa de Facebook.

“Primul premiu internațional pentru @libertate.filmul acordat de CICAE – Arthouse Cinema Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă. Filmul nostru va primi sprijinul CICAE în ceea ce privește distribuirea, promovarea și sensibilizarea publicului, într-o rețea de 3.000 de cinematografe!”, a transmis regizorul.

Realizat după un scenariu semnat de Tudor Giurgiu și Cecilia Ștefănescu (care au mai colaborat la lungmetrajul de debut al regizorului, „Legături bolnăvicioase”), filmul “Libertate” este inspirat din fapte reale care s-au petrecut la Sibiu, în decembrie 1989.

Tudor Giurgiu a povestit că ideea de a trata un episod dintre numeroasele evenimente petrecute atunci a fost a producătoarei filmului, Oana Giurgiu, care și-a dat seama că acel moment reprezintă „un subiect și un unghi bun pentru a vorbi despre revoluție”.

Scenariul extrage dintre numeroasele întâmplări care au însoțit Revoluția din decembrie un episod deosebit de tensionat, cu consecințe tragice, despre care s-a vorbit mult la vremea respectivă.

În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, un căpitan de miliție e capturat și acuzat că e terorist.

În rolurile principale joacă Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras și Iulian Postelnicu.

Povestea înfățișată în film pornește de la fapte reale, dar le adaugă numeroase straturi ficționale. „Libertate” nuanțează atmosfera încordată a acelor zile care au schimbat definitiv viața românilor, realizatorii fiind preocupați inclusiv de redarea acelui context psihologic, social și istoric unic din zilele Revoluției, când acțiunile oamenilor erau dictate de resentimente, confuzie și frică.

Filmul va putea fi văzut din 6 octombrie în cinematografele din toată țara.

„Este cel mai greu proiect la care am lucrat și filmul care îmi e cel mai drag din toate cele pe care le-am făcut. Sper să veniți la proiecție și să vă bucurați alături de noi, cei foarte mulți din echipa filmului. De-abia aștept să povestim despre ce s-a întâmplat în 1989 la Sibiu și nu numai”, a scris regizorul Tudor Giurgiu pe Facebook.

Citește și: Pakistanez umilit de Poliția de Frontieră de la Aeroportul Otopeni. „Nu ți-aș recomanda să vii în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Libertate – Filmul / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Festivalul Euroregional de Teatru | Puterea a Cincea

Festivalul Euroregional de Teatru, ediția a cincisprezecea, este organizat...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...