IAȘI – Revoltător: 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL. Rețetă de milioane de lei, bun venit în regimul Alexe. EXCLUSIV

Data:

Caz unic: la o licitație a Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, din 12 firme/asocieri înscrise, 11 au fost descalificate înainte de a fi deschisă oferta financiară. Situația s-a repetat la Primăria Șipote: 6 oferte, cinci descalificări. Câștigător de fiecare dată a fost desemnat unicul jucător rămas la masă: Geo Myke SRL, firma omului de afaceri Dragoș Ciopate. Acesta este un apropiat al PNL Iași.

În prezent, Geo Myke SRL „rade” mare parte din contractele pentru servicii de proiectare atribuite de primării din Iași și câteva județe învecinate. Cele mai multe, liberale. „Trebuia neapărat să rămână această firmă în joc, de aceea am fost descalificați toți. Să nu-și imagineze cineva că, participând frecvent la licitații, nu ne-am făcut temele sau nu am înțeles ce documente sunt cerute”, spune reprezentantul uneia dintre firmele descalificate.

Primul caz: 12 înscriși, 11 descalificați

În luna aprilie, DJADP Iași a scos la licitație contractul „Întocmirea documentațiilor tehnico – economice pentru lucrările de întreținere și reparații la drumuri” – mai multe segmente de drumuri județene. Procedura a fost publicată în Sistemul de Achiziții Publice – SICAP. S-au înscris 12 participanți – lideri de asociere, cei mai mulți dintre ei având atașată o listă de subcontractori. Explicația este că proiectantul nu se poate ocupa de toate avizele sau măsurătorile, aceste tipuri de servicii fiind, ca regulă, oferite unor firme colaboratoare, în cazul în care firma titulară a contractului nu are oameni angajați pe respectivul domeniu.

Prețul estimat al serviciilor de proiectare a fost de 299.831 de lei. Până în iulie, când a venit vremea deschiderii ofertelor financiare, 11 dintre cei 12 înscriși au fost descalificați. Printre firme, jucători importanți din piața de proiectare locală și regională. Câștigătoare a fost desemnată societatea Geo Myke SRL, firma lui Dragoș Ciopate.

„Lipsă subcontractori”

Celor 11 participanți dați afară pentru a face pârtie firmei lui Ciopate li s-a imputat o chichiță: „lipsă subcontractori”. Directorul DJADP Iași, Ciprian Ciucan, susține că Geo Myke a fost singura firmă care a atașat la dosar contracte cu subcontractorii pe serviciile pe care nu le poate oferi pe cont propriu: „Ceilalți ofertanți ori nu au înțeles, ori nu au avut pregătirea necesară, pentru că nu și-au declarat subcontractanții. În lipsa personalului specializat pe diferite componente ale unui proiect, este necesară. Ceilalți participanți nu au avut astfel de contracte și de aceea au fost descalificați. Nu sunt valabile contractele de prestări servicii, sunt necesare contracte de subcontractare”.

„Am avut aceste contracte valabile, conform procedurii. Le-am depus, totuși am fost descalificați. Nu a fost prima licitație la care mergeam, am mai fost la multe altele, suntem atenți la detalii. Trebuia să câștige o anumită firmă”, a spus, pentru REPORTER, reprezentantul unuia dintre participanții descalificați.

Ancheta integrală poate fi citită în

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale...

Primele proiecte contractate prin Programul Regional Vest- fonduri nerambursabile de 62,7 milioane euro

Primele proiecte contractate în Regiunea Vest prin Programul Regional...

Cetățeni străni prinși în flagrant vânzând ecstasy, ketamină și cocaină în Mamaia

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa împreună...

Un tânăr jandarm din Oradea a devenit campion european la arte marţiale | Bihoreanul

Un tânăr jandarm din Oradea a fost desemnat campion european...