Identitatea sexuală și frica de libertate

Data:

Într-o expunere de motive care șochează în primul rând prin mulțimea greșelilor flagrante de ortografie, doi deputați UDMR, urmați de alți cinci colegi din același „partid”, constată că „în societățile țărilor din vestul Europei asistăm în zilele noastre la un asalt al unor noi ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiționale”.

Într-o intervenție televizată de la mijlocul lunii martie, sinistrul Vladimir Putin îi acuza de trădare pe rușii pro-occidentali, spunând că „acești oameni nu pot trăi fără stridii și libertate de gen”.

Citește și: Senatul a adoptat tacit un proiect de lege anti-LGBT depus de șapte parlamentari UDMR și similar celui din Ungaria lui Viktor Orban

La Moscova și la București, trecând desigur prin Budapesta, îngrijorarea este aceeași: ideologia de gen. De aceea e nevoie de urgență de bombardamente: cu bombe reale într-o parte, pentru a omorî oamenii care se fac vinovați de vederi pro-occidentale; cu bombe legislative în altă parte, pentru a salva identitatea care, iată, aflăm de la simpatizanții lui Viktor Orbán, e grav amenințată de „influențele acestor noi ideologii”.

Proiectul de modificare a legii nr. 272/2004 a trecut tacit de Senat, urmând să fie dezbătut de Camera Deputaților, care e și cameră decizională. Întrucât UDMR este partid majoritar în România, adică aflat aproape neîntrerupt la putere din 1990 încoace și obținând mai mereu ce și-a dorit de la aliații săi, sunt șanse mari să vedem aceste modificări de lege adoptate de coaliția majoritară.

Și pentru că UDMR a devenit mesagerul în România al FIDESZ, principalul partid aliat al lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană, vom putea numi asta o victorie a lui Viktor Orbán în România, pe care nu a reușit s-o obțină, prin referendum, nici măcar la el acasă.

Modificările propuse de UDMR la această lege prevăd „dreptul copilului la un sex” și dreptul copilului „la păstrarea identității sale stabilite la naștere”, după cum prevăd și obligativitatea autorităților publice de a lua „toate măsurile necesare în vederea restabilirii identității copilului” dacă acesta este lipsit de vreunul din elementele constitutive ale identității ale.

Aceste idei ar trebui să stârnească hohote de râs și de dispreț prin delirul pe care îl traduc în literă de lege, dacă nu ar fi însă de-a dreptul neliniștitoare, chiar periculoase. Căci ce altceva decât dispreț merită un text atât de prost scris încât nu ar lua nici notă de trecere la limba română (citez literal: „considerăm că, copii constituie categoria cea mai vulnerabilă”)?

Știm prea bine, de altfel, că acolo unde nu este gramatică și limbă corectă nu e nici minte destulă. Pretinsa grijă a UDMR și a aliaților săi din România și din Ungaria pentru identitatea sexuală a copiilor este, de fapt, unul din elementele atacurilor violente orchestrate de Moscova nu doar împotriva libertății de gen, ci împotriva oricărui fel de libertate. Căci dacă există ceva ce-i deranjează cu adevărat și pe Putin și pe Orbán, aceasta este libertatea.

De aceea, nu este întâmplător, că sub acest pretext pueril al protejării identității copiilor, udemeriștii se opun „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.

Ceea ce este absolut incoerent: câtă vreme ei stipulează „că, copii” (ca să citez din nou din clasicii UDMR) au niște drepturi, dar de fapt părinții decid totul pentru ei, inclusiv ce trebuie să învețe și ce nu la școală, atunci nu e clar cum ar putea ei să cadă sub vreo influență.

În al doilea rând, ca s-o spunem franc, ticăloșia și pericolul acestor propuneri se află în asimilarea homosexualității la o ideologie periculoasă și, deci, implicit, la considerarea minorităților homosexuale drept un pericol public.

Citește și: Judecătoarea Lia Savonea în cursa pentru CSM, anul 2016: „Am experienţă de lucru în echipă, (…) am o gândire pozitivă, constructivă”

Să nu ne facem niciun fel de iluzii: proiectul UDMR, de inspirație putinistă și orbanistă, nu este un proiect pentru protejarea copiilor și a identităților lor, ci este un pas în plus în limitarea unor drepturi și în discriminarea unor minorități din societate.

Azi este vorba despre minoritățile sexuale. Mâine vin alte minorități, până când ne vine fiecăruia rândul, pentru că, într-un fel sau altul, cu toții suntem la un moment dat minoritari. Și așa ajungem să crească peste noi umbra ucigașă a lui Putin.

spot_imgspot_img
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles. Ciprian Mihali este simpatizant al partidului Reper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...