Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Data:

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina, determinat să rămână pentru a ajuta cât va fi nevoie”.

Am văzut o țară în război și chiar îmi doream să fac ceva” – Astfel a început călătoria care l-a purtat pe Alex Craiu, voluntar român în Ucraina, dintr-o bucătărie improvizată într-un subsol din Harkov până în inima Kievului luminat de rachete și până la o aruncătură de băț de granița cu Rusia.

Voluntarul a povestit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, cum a străbătut mai toată Ucraina în scaun cu rotile pentru a arăta oamenilor „locuri pe care nu voiau să le viziteze, dar pe care voiau să le vadă”.

„Nu vrei aici” arată realitățile războiului

Acest raționament a stat în spatele numelui canalului de TikTok „Nuvreiaici”, pe care tânărul din Turda, județul Cluj, l-a folosit pentru a-și documenta și expune călătoria în fața unei audiențe de peste 30.000 de oameni.

Citește și Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

În vârstă de 26 de ani, Alex este videograf de profesie. A absolvit Facultatea de Film în cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, și a ales să-și folosească abilitățile pentru a prezenta lumii realitățile războiului pe care a ajuns să-l vadă cu ochii lui „din curiozitate”.

Deși de scurtă durată, o vizită în țara sfâșiată de război l-a marcat profund pe Alex, iar în toamna lui 2023 a hotărât să se stabilească în Ucraina pe termen lung, determinat să facă tot ce-i stă în putere să ajute, în limitele impuse de scaunul cu rotile de care are nevoie pentru a se deplasa.

Voința mai importantă decât rampele de acces

Nu a putut, spre exemplu, să ajute la eforturile de reconstrucție a clădirilor avariate, iar lipsa aproape totală de infrastructură accesibilă persoanelor cu dizabilități a făcut deplasarea prin orașe uneori chiar mai dificilă decât pe front, unde poate merge cu mașina.

Citește și Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Pe deasupra, a resimțit și o oarecare neîncredere din partea oamenilor, izvorâtă dintr-o întrebare simplă: „Cum poate să călătorească omul ăsta în zone de război când… el n-are rampe nici prin oraș”.

Din fericire, dorința de a ajuta și aptitudinile manuale s-au dovedit a fi mai importante decât rampele de acces.

Precum mulți alți voluntari internaționali, Alex a pus mâna la producerea de plase de camuflaj, vitale pentru soldații ucraineni, dar a lucrat scurtă vreme și într-o brutărie din Harkiv, pregătind pâinici pentru militari și pentru civilii vulnerabili.

Continuarea în Info sud-est

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: info-sud-est.ro)

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Victor Micula scapă de închisoare | Bihoreanul

Victor Micula scapă de închisoare, într-un dosar în care...

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina | Oglinda de Azi

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina...