În Bihor, salariile nesimțite fac casă bună cu sărăcia

Data:

Comunele de la țară bat Oradea la salariile pe care le încasează polițiștii locali. Un polițist local din Oșorhei sau Girișul de Criș are salariu aproape dublu față de unul din Oradea. Șocant este însă că aceste primării, cheltuie 15% pe salariile polițiștilor locali în timp ce municipiul Oradea cheltuie doar 7,82%. Risipa i se pare mult prea mare și primarului din Salonta care spune franc: nu avem nevoie de poliție locală!

În Bihor, serviciile de poliție locală apar și dispar după cum bate vântul. Unele comune le-au înființat, deși situația financiară nu le-ar permite, altele le consideră simple mâncătoare de bani. În Oradea însă, un oraș cu aproximativ 200.000 de locuitori, poliția locală este mai mult decât necesară pentru că administrează câteva servicii fără de care orașul nu ar putea funcționa. Raportat însă la ce se întâmplă în județ, s-ar putea concluziona că sunt destul de prost plătiți.

Din cei 69 de angajați a serviciului, 63 sunt polițiști locali, două persoane au funcții publice generale și patru au funcții de conducere. Directorul executiv are un salariu net de 6.510 lei, adjunctul 6.503 lei și cei doi șefi de birou, toți cu studii superioare, 4.579 de lei. În ceea ce-i privește pe cei din subordine, la Oradea, un polițist local superior are între 3.284 de lei și 3.624 de lei, în funcție de grad. Un polițist local principal are între 2.813 lei și 3.029 lei în funcție de grad (la această categorie nu există gradul 5, ci doar 2,3 și 4).

Un polițist local asistent, are un salariu de 2.645 de lei (nu există decât gradul 3). Toți aceștia au studii superioare. Cei cu studii medii, polițist local superior și polițist local principal, au salarii nete cuprinse între 2.372 și 2.617 lei, respectiv 2.225 – 2.455 de lei în funcție de grad. Merită subliniat că personalul Poliției Locale din Oradea nu beneficiază de niciun alt spor decât cel pentru turele de noapte.

„Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63 din 2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, numărul maxim al posturilor aferente poliției locale se stabilește prin raportarea la media numărului locuitorilor din unitatea administrativ teritorială și este, în cazul municipiilor, de un post la o mie de locuitori. Raportat la aceste prevederi legale, rezultă cu puterea evidenței că Poliția Locală Oradea funcționează cu un efectiv mult sub limita maximă prevăzută de legiuitor”, se afirmă într-un răspuns al Poliției Locale Oradea, semnat de adjunctul șefului Poliției Locale, Ioan-Nicolae Găluț.

Numărul polițiștilor locali din Oradea nu trage deloc în jos cheltuielile Primăriei. Fondul de salarii alocat de Primăria Municipiului Oradea anual tuturor angajaților este de puțin peste 71,5 milioane de lei din care 5,59 de milioane de lei, adică 7,82%, merg la Poliția Locală.

O parte însemnată din acești bani se întorc însă înapoi la buget, prin intermediul amenzilor date și a altor activități pe care le prestează.

„Pe anul 2018, suma totală a fost de 4.107.274 de lei iar în 2019 3.763.880 lei”, susține viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta.

În plus, în perioada stării de urgență, polițiștii locali din Oradea au făcut patrule mixte cu cei județeni în acțiuni de verificare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu, au făcut filtre pentru depistarea celor care nu au respectat restricțiile impuse de Ordonanțele Militare și acțiuni de patrulare pentru păstrarea ordinii și liniștii publice.

„41 de polițiști locali au efectuat transportul către centrele de carantină sau zonele de carantinare a peste 1.500 de persoane care au intrat pe jos prin Vama Borș și au escortat convoaie de mașini spre zonele de carantinare”, susține Ioan-Nicolae Găluț.

În județ, la pixul primarului!

Conform purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Bihor, Ligia Oala, posturi de poliție locală există în municipiile Beiuș, Marghita și Oradea și comunele Aștileu, Bratca, Holod, Girișul de Criș, Lugașul de Jos, Oșorhei, Popești, Sântandrei.

Asta nu înseamnă că peste tot în aceste localități chiar există poliție locală pentru că în unele s-au desființat, în altele tocmai se înființează. Din municipiile județului Bihor, Salonta care are peste 18.000 de locuitori și un buget de cheltuieli de personal de puțin peste 9,2 milioane de lei, este singurul care nu are poliție locală. Iar primarul de aici nici nu vrea să înființeze una.

„Nu am resurse financiare pentru așa ceva. Sunt lucruri mult mai importante în comunitate în care merită să investim, cultura, turismul etc. Să creez o astfel de structură ar presupune să plătesc și un șefuleț și apoi și unul mai mic. În plus, am observat în alte localități că mulți din structurile astea devin oarecum intangibili, cu nasul pe sus. Noi suntem o comunitate mică și suntem mulțumiți de felul în care își face treaba poliția națională. I-am ajutat cumpărându-le radare mobile, teste pentru a depista persoanele care se droghează”, susține primarul municipiului Salonta, Török László. 

Alta este situația în Oșorhei, o comună cu aproximativ 6.000 de locuitori. Șeful poliției locale de aici (posesor de BMW și de Audi A4) are, conform declarației de avere, un salariu de aproape 3.900 de lei pe lună, adică 47,6 mii de lei pe an. Pe lângă el, conform listei transparenței veniturilor salariale, la 30 septembrie 2020, mai sunt 22 de polițiști locali (referenți) plătiți cu salarii de bază cuprinse între 4.000 de lei (gradul 5) și 2.268 de lei, (gradul 0). Toți au studii medii. Cum se traduce asta? Oșorheiul a avut în 2019 un buget local de 2,3 milioane de lei la cheltuielile de personal. Din aceștia, 353 de mii de lei s-au dus pe cheltuielile de personal ordine publică, ceea ce înseamnă aproape 15%.

Aștileu, o comună cu aproximativ 3.800 de locuitori, conform listei funcțiilor din cadrul aparatului de specialitate al primăriei, are doar doi polițiști locali, cu salarii de bază lunare de 2.777 de lei. Aici, conform ultimului buget postat pe site, cel pe 2018, primăria cheltuiește 992 de mii de lei pe salariile întregului personal, din care 78 de mii pe salariile polițiștilor locali, adică aproape 7,9%.

Și Girișul de Criș, o comună cu aproximativ 3.600 de locuitori, conform transparenței veniturilor salariale pe luna martie a acestui an, are polițiști locali. Patru. Unul încadrat ca asistent cu grad 4, cu salariu de 4.450 de lei, doi încadrați ca asistenți cu gradul 1, cu salarii de 2.853 de lei și ultimul, încadrat ca asistent cu gradul zero, cu salariu de 2.654 de lei.

La Giriș, conform bugetului local pe 2020, primăria cheltuiește 2,2 milioane de lei pe salariile angajaților din care 349 de mii de lei pe cheltuielile de personal la compartimentul Ordine publică și siguranță. Asta înseamnă aproape 16%.  

Trăgând linie, putem concluziona că în multe localități din Bihor, polițiștii locali au salarii cu mult peste cei din Oradea. Un polițist local cu studii medii și grad 5, din Oșorhei are 4.000 de lei salariu în timp ce unul, cu același grad și studii, din Oradea, are 2.600 de lei. Un polițist local cu studii superioare, cu grad 4, din Girișul de Criș are 4.450 de lei salariu de bază (la care se adaugă și adaosuri), în timp ce unul, cu aceleași studii și același grad, din Oradea, are 3029 de lei net.

Grav nu este însă că polițiștii locali din aceste localități au salariile pe care le au, ci că primăriile sacrifică investițiile importante care ar aduce bunăstare comunităților, pentru a plăti aceste lefuri. Cum ar veni, tichie de mărgăritar le mai trebuia.

CITEȘTE ȘI:

Tur de orizont: cât îi costă pe cetățeni Poliția locală

Polițiștii locali din Dumbrăvița sunt mai iuți de picior ca pompierii

Cât câștigă un polițist local la malul Dunării

În Caraș-Severin polițiștii locali nu iau mai mulți bani decât cei de la județ

Polițiștii care absorb 1% (la sută) din bugetul Primăriei Deva pot deveni un „instrument eficace” în relația administrație – comunitate

Cât câștigă un polițist local din Cluj-Napoca. Agenții, supărați după ce Marcel Vela a dezvăluit salariile

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
spot_img
Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related