Au apărut cireşele de import, cu 120 lei kilogramul

Data:

Au apărut cireşele de import. Preţul de vânzare al trufandalelor de primăvară „dulci și crocante”, în piețele din Oradea, este prohibitiv. „Un kilogram de cireşe costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina”, a declarat pentru publicația BIHOREANUL o vânzătoare.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (n.r. Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere”, a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan.

În aceste condiţii, majoritatea clienţilor preferă să aştepte apariţia pe piaţă a cireşelor de Bihor.

Citește și CFR Călători închiriază trenuri pentru petreceri

Au apărut cireşele de import. De zece ori mai ieftine

Primele cireşe autohtone din acest an ar urma să apară pe piaţă la sfârşitul lunii mai. „Ce mai probabil, vom ieşi pe piaţă cu primele cireşe pe 25 mai”, a declarat pentru BIHOREANUL Attila Vaşadi, pomicultor care cultivă 10 hectare de cireşe în zona Cadea.

Potrivit acestuia, preţul kilogramului de cireşe „locale” va fi la nivelul celui din primăvara trecută, de zece ori mai mic decât cel al cireșelor de import, din extrasezon. „De câţiva ani, un kilogram de cireşe de mai, vândut în pieţele din Oradea, costă undeva la 10 – 12 lei”, a spus pomicultorul.

Citește și Despăgubiri considerate derizorii pe traseul autostrăzii Piteşti-Sibiu: 9.000 de euro o casă cu 3 camere, 2,3 lei/mp de livadă

Tariful ar putea fi influenţat de îngheţurile târzii de primăvară, care ar reduce recolta de cireşe scoasă pe piaţă, provocând eventuale scumpiri.

„Să sperăm că nu vor mai veni îngheţuri. Cultura arată bine, mugurii sunt umflaţi, semn că în organismul pomilor a început deja să circule seva. În funcţie de vreme, cireşii vor înflori cel mai probabil în 3 – 4 săptămâni”, a spus Attila Vaşadi.

Mai multe aflați din publicația Bihoreanul.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
2 COMENTARII
  1. Romania, tara de lux! Preturile o spun, un kg. de cirese la fel de ieftin ca in Luxembourg (12 euro/kg),…cu o „mica” adaugire, acolo, cel mai mic salariu este de peste 2 mii euro, iar cel mediu, aprox. 5 mii euro…Si, evident, Romania ajuta pe luxemburghezi sa nu moara de foame, inchiriaza de la ei avioane de lux, cu milioane de dolari, ceace face ca -acolo- si cei mai viciosi someri, sa traiasca in lux…

  2. de fapt am scris kg. dar cred ca voiam sa spun lb.(pound= aprox. 1/2 kg), ceace este dea dreptul groaznic, adica un kg. de cirese costa 24 euro, adica dublu fata de Lx.* care este tot in emisfera noastra, si oricum-vara- tot nu are atata pamant pentru a-si permite imense livezi de cirese…Cred ca in Romania, este o mare talhareala, la care participa „inspectorii” statului( primesc spagi, sa nu ia masuri), dupa calculele mele, ciresele din Argentina nu pot fi mai scumpe de 50 lei/Kg.(10 euro/kg)pentru ca in pietele si supermarket-urile argentiniene pretul este max. 5 euro/kg,ceace inseamna ca de la producator se cumpara cu max. 3,50 euro/kg, iar adusul in Romania(oricum, in cantitati de zeci de tone, prin aer, daca nu chiar sute de tone-pe apa)nu poate incarca pretul cu mai mult de dublu, iar cu transportul in Romania si adaosul comercial( care nu poate fi mai mare de 30% fiind produs alimentar), pretul final poate fi de max. 50 lei/kg…* deci, in Lx. salariul minim de cel putin 4 ori mai mare ca in Romania, dar pretul la cirese este de 2,5 ori mai mare in Romania, si -sigur- situatie identica, la multe alte produse…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related