Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Data:

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care, timp de trei zile, echipe mixte de specialiști vor analiza, pe baza datelor publice, cât de eficiente au fost primăriile în cei patru ani ai mandatului care se încheie în curând.

Unde: București

Când: 19-21 aprilie 2024

Open Data Hackathon/ Hackathonul bunei guvernări, organizat de Freedom House România, Expert Forum, Corupția ucide și Geeks for Democracy, își propune să fie primul pas dintr-o campanie de transparentizare a informațiilor privind cheltuirea banului public și pentru conectarea acelor părți ale societății românești care încă mai cred că țara trebuie să devină un stat modern și funcțional.

Scoatem totul la lumină: adunăm date publice de la instituții ale statului, cu instrumente software legale, le punem la dispoziția celor interesați, le analizăm împreună cu specialiști din diferite domenii de activitate și le popularizăm prin articole de presă.

Acționăm împreună, multidisciplinar. Echipe de jurnaliști, programatori, specialiști UX, reprezentanți ai ONG-urilor civice, studenți, graficieni și videografi vor lucra împreună la prima ediție a Open Data Hackathon.

Echipele adună, analizează și compară datele publice: programatorii aduc instrumente eficiente pentru a săpa în site-urile instituțiilor publice, graficienii și videografii fac informațiile ușor de accesat, iar jurnaliștii le transformă în articole relevante.

YouTube video

Citește și: Hackathon-ul bunei guvernări: Ce au făcut primăriile cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări

Open Data Hackathon are sprijinul portalului Termene.ro, platformă complet automatizată, în care ai acces direct la informații din 15+ surse oficiale și actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

De asemenea, echipele vor beneficia de consultanța Valeriei Tudora, expert în achiziții publice din România, și al Crinei Boroș, jurnalist cu o vastă experiență în data-driven journalism.

Mentori sunt, de asemenea, Florin Pop (Identity&Access Management Consultant, specialist în monitorizarea modului în care instituțiile publice fac achiziții publice), Florin Bădiță (map analyst, cu experiență în web scraping, analiză și vizualizare de date), Radu Ciocan (creatorul SICAP.ai, motor de cautare în SEAP, baza de date a licitațiilor publice și achizițiilor directe), Matei Busui (Cofondator aceveri.ro).

Open Data Hackathon se desfășoară între 19 și 21 aprilie, la sediul fundației Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Datele adunate în cele trei zile vor fi puse la dispoziția jurnaliștilor și publicului, care pot astfel afla, din surse directe, cât de eficienți au fost primarii din comunitățile lor în cheltuirea banilor publici.


Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Hackathon of Good Governing: What did the city halls do with our money
Hackathon of Good Governing: What did the city halls do with our money
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related