Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul Palestina

Data:

spot_img

Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaște în mod oficial statul Palestina începând cu 28 mai.

Spania și Irlanda au declarat că decizia nu este împotriva Israelului și nici în favoarea Hamas, ci mai degrabă în sprijinul păcii.

Citește și: 10 burse pentru jurnaliștii locali, pentru combaterea dezinformării

Israelul s-a revoltat, avertizând că această decizie ar însemna o mai mare instabilitate în regiune și și-a rechemat ambasadorii din cele trei țări, potrivit BBC.

Norvegia a anunțat prima

Norvegia a fost prima care a făcut anunțul miercuri, într-o mișcare coordonată cu celelalte două țări.

Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a declarat într-un discurs că demersul a fost „în sprijinul forțelor moderate care se află pe un front în retragere într-un conflict prelungit și crud”.

Citește și: Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina | VIDEO

„Aceasta este o investiție în singura soluție care poate aduce o pace durabilă în Orientul Mijlociu”, a adăugat el, referindu-se la așa-numita „soluție cu două state”, care ar prevedea existența unui stat israelian și a unui stat palestinian care să existe în mod pașnic unul lângă celălalt.

Irlanda și Spania i-au urmat la scurt timp

„Astăzi, afirmăm în mod clar sprijinul nostru fără echivoc pentru dreptul egal la securitate, demnitate și autodeterminare pentru popoarele palestinian și israelian”, a declarat ministrul irlandez de externe, Micheál Martin.

Premierul țării, Simon Harris, a subliniat ulterior că „Hamas nu este poporul palestinian”.

„Decizia de astăzi de a recunoaște Palestina este luată pentru a contribui la crearea unui viitor pașnic”, a spus el, potrivit BBC.

Comentariile Harris au fost reluate de premierul spaniol Pedro Sanchez, care a declarat că această mișcare „nu este împotriva Israelului, nu este împotriva evreilor”.

„Nu este în favoarea Hamas, lucru care a fost spus. Această recunoaștere nu este împotriva nimănui, este în favoarea păcii și a coexistenței”.

Când a recunoscut România

Țara noastră a recunoscut în mod oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic al poporului palestinian în anul 1972, iar doi ani mai târziu, la București, a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP. potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

În 1988, România a recunoscut Palestina, iar Reprezentanța Permanentă OEP din capitală a devenit ambasadă în 1989.

„Primul șef a.i. al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina, domnul Marin Albu, și-a prezentat scrisoarea de cabinet ministrului afacerilor externe al ANP la 20 octombrie 2009. Oficiul a fost inaugurat oficial la 26 octombrie 2009”, mai relatează MAE.  

Ambasadorul Palestinei la Bucureşti este domnul Issam Tawfiq Masalha, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 24 august 2021.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

UE acordă în premieră sprijin militar Armeniei | Aktual24

Consiliul European a adoptat luni o decizie de acordare...

NATO are peste 500.000 de soldați cu un nivel ridicat de pregătire | Aktual24

NATO are peste 500.000 de soldați cu un nivel...

Maia Sandu, acuzată de Dodon că ar vrea să implice țara în război

Maia Sandu, acuzată de Dodon că ar vrea să...

Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

În urma retragerii lui Joe Biden din cursa pentru...