Judecătoarele care i-au condamnat pe Sorin Oprescu și Lucian Duță, mutate la secția civilă a Curții de Apel București

Data:

Judecătoarele care i-au condamnat pe Sorin Oprescu și Lucian Duță, Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu, nu au fost reîncadrate pe vechile funcții la Secția I Penală a Curții de Apel București, la mai bine de două luni după ce au câștigat procesele cu Consiliul Superior al Magistraturii.

Printr-o decizie cel puțin discutabilă a CSM, cele două au fost repartizate la secția civilă a instanței, pe motiv că nu mai sunt locuri la secția penală. Între timp, 6 posturi din secția Penală au fost ocupate de judecători agreați de conducerea CAB.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut publică lista judecătorilor care vor promova pe funcții la instanțe superioare după ce s-au înscris la concursul desfășurat în perioada mai-octombrie 2023.

La Curtea de Apel București, Secția I Penală, unde sunt 3 posturi libere, vor promova Ramona Feurdean, Alexandru Bogdan Dari și Cristian Dumitru. Toți trei vin de la Tribunalul București.

În aprilie 2022, Alexandru Bogdan Dari a achitat-o pe fostul vicepremier (PSD) Sevil Shhaideh în dosarul „Belina”.

Citește și: Comisia Europeană dată în judecată de o asociație a procurorilor, pentru că a ridicat MCV în cazul României

Tergiversare din partea CSM

La Secția I Penală a CAB ar fi trebuit reangajate judecătoarele Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu, excluse de 4 ori din magistratură de Inspecția Judiciară și judecătorii din CSM și reîncadrate tot de atâtea ori în funcții de instanța supremă.

Deși trebuiau să se reîntoarcă pe posturi din 7 noiembrie, nici până azi acestea nu au fost reîncadrate de Liana Arsenie, președinta Curții de Apel București.

Astfel, CSM și CAB refuză să pună în executare patru hotărâri judecătorești definitive date de instanța supremă.

Pe 16 noiembrie, CSM le-a repartizat, fără să aibă atribuții în acest sens, pe cele două judecătoare de penal pe două locuri vacante temporar în civil, începând cu 30 octombrie, deși la data amintită cele două erau încă suspendate din funcții, ultimul proces fiind câștigat pe 6 noiembrie.

Combinațiile de la Curtea de Apel București

A fost nevoie de acest artificiu bizar deoarece pe 1 noiembrie urma să aibă loc transferul a altor trei judecători de la tribunal la secțiile penale ale Curții de Apel București. Este vorba de Ilie Cristian Răzvan, Laurențiu Florin Modoran și Octavian Ionel Grozav, magistrați agreați de conducerea CAB și care au ocupat locurile lui Panioglu și Guluțanu.

În urma acestei decizii, cele două judecătoare suspendate de un an din magistratură și lăsate fără salarii au atacat hotărârea CSM în contencios administrativ la instanța supremă. ÎCCJ nu a stabilit încă un termen.

Citește și: 70 de foști inculpați interceptați de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat

Dosarele celor două judecătoarele care i-au condamnat pe Sorin Oprescu și Lucian Duță

Judecătoarele Panioglu şi Guluţanu l-au condamnat pe fostul preşedinte al CNAS, medicul Lucian Duță, la 6 ani de detenţie pentru luare de mită.

Judecătoarea Panioglu a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare.

Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție. Înainte de a fi suspendată din funcție, Panioglu judeca dosarul ”Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, acționari ai Scandia Sibiu.

Înainte de suspendare judecătoarea Guluțanu avea în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA. Ea judeca și dosarul CNAS privind fraudele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Pentru mine e clar. Câtă vreme tovarașa Lia Savonea face jocurile în CSM, ÎCCJ si CA si reprezintă liantul între justițiari și politruci nu se va schimba nimic în justiție. Vom rămâne pălmașii batjocoriți ai ciocoilor corupți acoperiți de judecători jalnici.

    • Cu asa popor, cu gena de trădare, minciuna, lene, ignoranta, acest stat a fost subjugat sute de ani…secutistii si proletarii bolșevici , prin grupuri organizate, conduc spre dezmembrarea tara…sunt prea multe de scris…o tara cu atatea dar iti naturale trebuia sa fie emblematică si intangibile dar cand inculți care nu au frecventat di studiat nici in colegii, nici in facultăți, obținând diplome prin frauda, nimic nu mai mira…indemn oriunde tinerii sa fuga din acest stat corupt …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...