Judecătorul Cristi Danileț, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual: „Din text reiese că e un fel de invitație la viol”

Data:

Modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual reprezintă o „inepție” pentru o țară în care numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor a „explodat”, arată judecătorul clujean Cristi Danileț.

În contextul modificării Codului Penal privind consimțământul sexual și a mesajelor de interes public promovate de posturile de televiziune prin care se anunță că „actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea”, judecătorul Cristi Danileț semnalează că modificarea legislativă a fost redactată deficitar.

„Probabil ați văzut de câteva zile această informare. Este una legală (art III din Legea 217/2023 obligă televiziunile să publice deja acest anunț), dar textul conține o minciună și o inepție. Noua infracțiune introdusă in Codul penal prin Legea 217 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, ceea ce anunțul nu spune. Deci, reclama promovează un neadevăr, căci azi este infracțiunea de «act sexual cu un minor», nu «viol», să te culci cu un minor sub 16 ani cu acordul lui, și nu este nimic dacă diferența de vârstă dintre autor (major/minor) și victimă (minor sub 16 ani) este de maxim trei ani”, afirmă judecătorul clujean Cristi Danileț într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare. 

Citește și Botoșani: libertate cumpărată de traficanţii de droguri

Cristi Danileț adaugă:

„Într-o țară in care a explodat numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor, consider că este o inepție să dai o lege prin care spui că:

– e direct viol când un adult de 21 ani se va culca cu tânăr de 15 ani, cu acordul acestuia;

– nu e nimic când un tânăr de 20 ani se va culca cu un tânar de 15 ani, cu acordul acestuia;

– nu e nimic când un minor de 17 ani se culcă cu un minor de 12 ani, cu acordul acestuia.

Oricum, textul este redactat deficitar. Nu reiese de nicăieri că minorul își dă acordul. Din text reiese că e un fel de invitație la viol, căci fapta nu ar fi infracțiune dacă diferența de vârstă este până în 5 ani. Ceea ce nu e așa”, notează Danileț.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto – Cristi Dănileț

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...