Apel către liderii politici: apărați integritatea, nu corupția!

Data:

22 de organizații neguvernamentale au semnat un apel transmis președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderilor de grup și președintei Comisiei Juridice din Senat, Laura Vicol, în care atrag atenția că legea avertizorului de interitate în forma adoptată de Senat nu garantează raportarea anonimă a cazurilor de corupție sau de încălcare a legii.

„Coaliția de guvernare trebuie să apere integritatea, nu corupția”, se arată în apelul semnat de ONG-uri. Potrivigt acestora, se interzice, în continuare, avertizorului de integritate, chiar și în varianta legii care a fost adoptată de Senat astăzi, să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.

Coaliția de guvernare trebuie să apere integritatea, nu corupția!

Domnului Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,

Domnului Alfred-Robert Simonis, Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților,

Domnului Gabriel Andronache, Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților,

Domnului Csoma Botond, Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților,

Domnului Varujan Pambuccian, Liderul grupului parlamentar Minorități din Camera Deputaților,

Doamnei Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, președinte, Comisia juridică, de disciplină și imunități, Camera Deputaților,

Senatul României nu a reușit să repare disfuncțiile din legislația privind avertizorii de integritate, în ciuda cererii de reexaminare a Președintelui României. În primul plen din noua sesiune parlamentară, după ședințe ale comisiilor parlamentare, desfășurate pe repede înainte, privind cererea de reexaminare, una dintre problemele fundamentale – posibilitatea raportării anonime – rămâne nerezolvată.   

Organizațiile semnatare fac apel la coaliția de guvernare și la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru a analiza și aviza Legea privind protecția avertizorilor în interes public (PL-x nr. 219/2022L nr. 175/2022) cu implicarea societății civile și a altor factori interesați. 

Așa cum arătam și în apelurile noastre publice din luna iulie către Președintele Klaus Iohannis, propunerea de modificare a legii, în forma care a fost trimisă spre reexaminare, diminuează mecanismele de protecție de care avertizorii de integritate se bucură conform legislației aflate încă în vigoare, lucru care a fost afirmat public și în dezbaterile parlamentare, în mod repetat, de către experți și de către reprezentanți ai societății civile, inclusiv avertizori de integritate.

Propunerea legislativă, în forma în care a fost trimisă spre reexaminare, conține o serie de prevederi ce contravin spiritului în care a fost scrisă Directiva pe care își propune să o transpună. Astfel, dacă textul Directivei vorbește despre protecție sporită, stabilirea de canale sigure de raportare și ia în considerare mecanisme de protecție pentru o serie de represalii la care ar putea fi supuși avertizorii de integritate, modificările făcute în luna iunie în Parlamentul României au diminuat evident și semnificativ sfera de protecție de care un avertizor de integritate trebuie să se bucure într-un stat democratic.

Reluăm o serie din argumentele expuse anterior în spațiul public, cu scopul de a sublinia gravitatea situației despre care facem vorbire, demers susținut și de avertizori de integritate:

Argumente principale pentru redactarea unui proiect de lege care să asigure o protecție reală a persoanelor care raportează încălcări ale legii

 1. Dincolo de posibile blocaje și sancțiuni la nivel European, care vin odată cu netranspunerea în timpul convenit a prevederilor Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, inclusiv repercusiuni legate de Planul Național de redresare și Reziliență, în centrul oricărei discuții trebuie să se afle personajul principal și eponim, anume avertizorul de integritate.
 2. Mai mult, reamintim că, în Raportul privind Statul de Drept, publicat în urmă cu o lună, Comisia Europeană menționează la rându-i protecția insuficientă de care beneficiază avertizorii de integritate. În ceea ce privește inițierea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (cunoscută și ca procedură de infringement), subliniem că a propune o lege cu un conținut neadecvat prin prisma cerințelor europene nu va rezolva această situație, după cum reiese dintr-un comunicat al Parchetului European, emis la finalul lunii iunie 2022.
 3. Cel mai important, viitoarea lege trebuie să nu încalce un principiu de bază al dreptului UE, și anume faptul că statele membre pot merge dincolo de dispozițiile UE în materie de legiferare, nicidecum în sensul introducerii unei legislații mai laxe, în cazul de față articolul 25(2) din Directivă, care interzice ca, prin transpunerea sa în legislația internă a unui stat membru, să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor printr-o lege națională care există deja în respectivul stat membru.
 4. Se interzice, în continuare, avertizorului de integritate, chiar și în varianta legii care a fost adoptată de Senat astăzi, să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.
 5. Avertizorul trebuie să se poate adresa liber, direct presei, și nu doar după trei luni de la raportare sau doar dacă, în prealabil, raportează intern.
 6. Raportarea anonimă, în forma adoptată astăzi de Senat, nu reprezintă o implementare corectă a principiilor acestui important tip de sesizare a încălcărilor legii, în condițiile în care validitatea acestei raportări este condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public și a calității persoanei care efectuează raportarea, o încercare evidentă a partidelor din coaliția de guvernare de a descuraja aceste avertizări în interes public. Mai mult, această formulare din lege afectează inclusiv mediul privat, întrucât raportarea anonimă reprezenta o practică eficientă și în sectorul privat.
 7. Principiul bunei-credințe a avertizorului în interes public trebuie menținut în legea care va fi adoptată.
 8. Avertizările de integritate nu trebuie să fie distruse după doi ani, ci după 5 ani, pentru a păstra un interval de timp necesar și proporțional, așa cum prevede Directiva.
 9. Unitățile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10.000 de locuitori, trebuie să se poată asocia pentru a aplica legea, așa cum recomandă Directiva.
 10. În ansamblu, prin legea adoptată în luna iunie de Parlamentul României s-au introdus formulări vagi, interpretabile sau chiar contradictorii, cu scopul de a reduce nivelul de protecție a avertizorilor, care vor fi descurajați din start să raporteze încălcări ale legii, știind că majoritatea celor care au raportat până atunci au fost persecutați în instituțiile din care fac parte.

În virtutea acestor argumente, lansăm un apel către dumneavoastră și colegii dumneavoastră: utilizați judicios prilejul de a reexamina prevederile ce schimbă nu doar conținutul, ci și spiritul legii și afectează fundamental rolul avertizorului de integritate! 

Aveți ocazia de a îndrepta o situație mai mult decât îngrijorătoare și de a vă asigura nu numai de lipsa consecințelor ce derivă din netranspunerea Directivei (anume demararea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) ori de bunul mers al Planului Național de Redresare și Reziliență, ci de a vă asuma că înțelegeți rolul fundamental al avertizorului de integritate și că susțineți, prin activitatea dumneavoastră din Parlament, lupta esențială pe care avertizorii și-o asumă din altruism și finalmente pentru buna funcționare a statului. 

Având în vedere calendarul accelerat de legiferare, ne arătăm, de asemenea, dorința de a participa la lucrările comisiilor și de a avea discuții aplicate privind prevederile care să reflecte o bună protecție a avertizorilor de integritate.

Cu considerație,

ActiveWatch

Apador-CH

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația CIVICA 

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă

Dăruiește Viață

Declic

European Ethics & Compliance Association

Evoluție în Instituție

Expert Forum

Freedom House, România

FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Forum Apulum

Fundaţia pentru Drepturile Omului-CELEST

Funky Citizens

Geeks for Democracy

Inițiativa România

Asociația Parcul Natural Văcărești

Alianţa Naţională a Sindicatelor Feroviare

Asociaţia Naţională a Patronatelor Operatorilor în Regim de Taxi

Asociaţia Pentru Drepturile Omului Imaginea României

Asociația Pro Democrația
Asociaţia Profesională a Transportatorilor (APT)

Reset

Rezistența

Asociația Rise OUT

Sindicatul Transpublic din STB

Sindicatul Național al Polițiștilor din România DECUS

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL

Uniunea Romilor din Europa

VeDem Just

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU
 1. […] „Coaliția de guvernare trebuie să apere integritatea, nu corupția”, se arată în apelul semnat de ONG-uri. Potrivigt acestora, se interzice, în continuare, avertizorului de integritate, chiar și în varianta legii care a fost adoptată de Senat astăzi, să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Procesul va fi reluat, a decis un complet din care face parte Lia Savonea

Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Fiul lui Gino Iorgulescu...

Mine în Ucraina. Teritoriu ucrainean este cel mai minat din lume

Mine în Ucraina. Dimensiunea contaminării cu obiecte explozive poate...

UPDATE: România va dona un sistem Patriot Ucrainei

România va dona un sistem Patriot Ucrainei, a decis...