Legendele Bistriței. Povestea celui mai înalt turn de biserică din Transilvania

Data:

Eugen Miloș, custode la Casa Argintarului – secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, ne spune povestea celui mai înalt turn de biserică din Transilvania, turnul din centrul Bistriței.

„Se spune că în acele vremuri, sibienii au trimis niște meșteri pentru a măsura înălțimea turnului bisericii din Bistrița (75 m.) cu o frânghie pentru a face unul mai înalt în Sibiu, că doar era cel mai important oraș-cetate german din Transilvania. După ce și-au terminat măsurătorile, sibienii au plecat spre casă dar cum se însera, au poposit la un han în apropierea cetății. Înainte de culcare au stat la un pahar de vorbă lăudându-se cu fapta lor și că vor construi un turn mai înalt în oraș la ei.

Spre nenorocul lor hangiul era bistrițean și ținea mult la faima înaltului turn din cetate, așa că peste noapte le-a tăiat trei metri din frânghie. La Sibiu, meșterii zidari au ridicat turnul bisericii cu doi metri mai înalt decât lungimea frânghiei dar tot cu un metru mai scund le-a ieșit.

Citește și: Deținuții români sunt pe locul 2, ca număr, în închisorile din Italia. Italienii îi vor trimiși în România

Poveste ajunsă în zilele noastre ca o legendă, dar cum orice legendă are un sâmbure de adevăr… într-adevăr, sibienii își termină de reabilitat biserica orașului în anul 1520.

Şi acum sfidând parcă vremurile, Biserica Evanghelică din Bistriţa cu al ei turn faimos tronează în centrul vechi al oraşului, principal punct de atracţie pentru turiştii veniţi de pretutindeni.

Istoria ca o poveste, apropie și întregește înțelegerea ei, ușurează călătoria imaginativă în timp, ajută cunoașterii sub toate aspectele, formează și dezvoltă, prin învățăturile și pildele desprinse, spiritul comun al unui popor.” Eugen Miloș, custode Casa Argintarului- secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Continuarea, în Saptamana.online

Citește și: Cum trece Marea Neagră prin „automedicație” după atacul terorist de la hidrocentrala de la Kahovka

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Războiul de Independență al României reconstituit de elevi | Știri Craiova

Războiul de Independență al României reconstituit de elevi, în...