Libertate, filmul, al lui Tudor Giurgiu, din 6 octombrie în cinematografele din toată țara

Data:

Libertate – Filmul, al lui Tudor Giurgiu, din 6 octombrie în cinematografele din toată țara. Realizat după un scenariu semnat de Tudor Giurgiu și Cecilia Ștefănescu (care au mai colaborat la lungmetrajul de debut al regizorului, „Legături bolnăvicioase”), filmul este inspirat din fapte reale care s-au petrecut la Sibiu, în decembrie 1989.

Tudor Giurgiu a povestit că ideea de a trata un episod dintre numeroasele evenimente petrecute atunci a fost a producătoarei filmului, Oana Giurgiu, care și-a dat seama că acel moment reprezintă „un subiect și un unghi bun pentru a vorbi despre revoluție”.

Scenariul extrage dintre numeroasele întâmplări care au însoțit Revoluția din decembrie un episod deosebit de tensionat, cu consecințe tragice, despre care s-a vorbit mult la vremea respectivă.

În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, un căpitan de miliție e capturat și acuzat că e terorist.

Citește și Continuă scumpirile pe piața carburanților: Petrom a crescut prețurile la benzină și motorină cu încă 6 bani

Povestea înfățișată în film pornește de la fapte reale, dar le adaugă numeroase straturi ficționale. „Libertate” nuanțează atmosfera încordată a acelor zile care au schimbat definitiv viața românilor, realizatorii fiind preocupați inclusiv de redarea acelui context psihologic, social și istoric unic din zilele Revoluției, când acțiunile oamenilor erau dictate de resentimente, confuzie și frică.

Filmările complicate, cu un număr mare de actori și figuranți, au fost realizate la Brăila, București și Sibiu, în perioada pandemiei, ceea ce le-a făcut și mai dificile, dar totul s-a încheiat cu succes.

„Este cel mai greu proiect la care am lucrat și filmul care îmi e cel mai drag din toate cele pe care le-am făcut.

Sper să veniți la proiecție și să vă bucurați alături de noi, cei foarte mulți din echipa filmului. De-abia aștept să povestim despre ce s-a întâmplat în 1989 la Sibiu și nu numai”, a scris regizorul Tudor Giurgiu pe Facebook. (TV Mania)

Sursa foto – Libertate – Filmul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

Expoziție „Marius Bercea: This Side of Paradise” la Timișoara

Vineri, 31 mai, de la ora 19.00, la sediul...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...