Licitație trucată grosolan la Bârnova, ca în „Dosarul Skoda”. Bălan, luna și scandalul: Iveco electric, anulat de CNSC

Data:

O licitație „cu dedicație” la Primăria Bârnova a fost anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Obiectul: achiziția unui microbuz nepoluant și realizarea unei stații de reîncărcare.

„Există o restrângere artificială a concurenței în cazul în care achiziția ori elemente ale acesteia sunt concepute sau structurate cu scopul de a favoriza ori dezavantaja în mod nejustificat anumiți operatori economici”, au arătat cei de la CNSC.

Puterea motorului și mărimea anvelopei erau detaliile tehnice care limitau competiția. CNSC a dispus reluarea întregului proces și modificarea documentației pentru contractul estimat la 1,2 milioane de lei (246.000 euro), finanțare PNRR. Acum, procedura a fost refăcută și este în curs de desfășurare.

Citește și: Ce a învăţat România după ce mai multe drone ruseşti au fost doborâte pe teritoriul său şi ce trebuie să ştie populaţia din zonă

Au introdus doi parametri pe care le are un singur producător

Reprezentanții Primăriei Bârnova au transmis documentația către sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) în luna mai 2023. Spre finalul lunii, SC Pacific Tur SRL a înregistrat o contestație la CNSC. „Cu privire la cerința tehnică obligatorie a microbuzului pentru motor «Puterea maximă: minim 165 kW la maxim 1750 RPM/Cuplu maxim: minim 1250 Nm la maxim 900 RPM» și cerința «anvelope R16» – contestatoarea apreciază că este nejustificată și ilegală – fapt ce duce la restricționarea accesului ofertanților la procedură, dar și la favorizarea unui anumit producător.

Contestatoarea invocă existența unei practici total anticoncurențiale și total ilegale prin care în SICAP, o serie de autorități contractante au introdus cerințe tehnice identice și restrictive, specifice unui singur producător de microbuze, în urma unei campanii ilegale a producătorului IVECO (de fapt a reprezentanților săi de vânzări) realizată la primării și firme de consultanță, convingându-i să introducă o cerință tehnică pe care doar producătorul IVECO o poate respecta”, au explicat membrii CNSC care a fost nemulțumirea Pacific Tur.

Continuare în ReporterIS!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă colaj foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related