Lista comună PSD-PNL: Mihai Tudose și Rareș Bogdan pe primele locuri

Data:

Lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare a fost depusă de cele două partide, vineri, la Biroul Electoral Central.

„Din acest moment este oficial, până acum am trecut de la ştiri pe surse, la breaking news. În acest moment este oficial. Cele două partide au constituit o alianţă electorală.

Am făcut o alianţă electorală la fel cum am construit şi o coaliţie de guvernare. Nu am făcut-o nici pentru PSD, nu am făcut-o nici pentru PNL”, a declarat Marcel Ciolacu, prezent la depunerea listelor.

Citește și: Inculpații pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltări a personalității umane”, spune CCR

Proiectele alianței PSD-PNL

Lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare este deschisă de către actualii eurodeputați Mihai Tudose și Rareș Bogdan.

Mai sunt Gabriela Firea și Dan Motreanu, dar și Victor Negrescu și Siegfried Mureșan. Nu lipsește Maria Grapini, care va prinde al treilea mandat, ca reprezentată a partidului lui Dan Voiculescu.

Premierul Marcel Ciolacu, a mai spus că cele două partide au reușit să treacă peste neînțelegerile interne dintre cele două partide, dar a amintit și de țintele actuale ale coaliției de guvernare, precum aderarea integrală în Schengen.

„Am reuşit împreună să depăşim toate discuţiile interne şi să arătăm şi în interiorul partidelor, dar mai ales să arătăm românilor că avem maturitatea politică de la lua o decizie nu pentru noi, o decizie pentru stabilitate, o decizie pentru dezvoltare într-un moment în care România nu îşi permite să piardă vreo investiţie, vreun ban european şi vreo coerenţă, când vorbim de aderarea integrală la Spaţiul Schengen şi terestru, când vorbim de eliminarea vizelor pentru Statele Unite şi când vorbim de aderarea la OECD.

Acestea sunt proiectele mari pentru care de fapt am creat această alianţă electorală şi după ce românii vor decide, prin vot, pentru că totdeauna românii au dreptate, vom vedea, după data de 10 iunie, deciziile ulterioare politice”, a susținut premierul și liderul PSD.

Citește și: Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici. Ideea a fost respinsă în România

Un mix de politicieni noi și cu experiență

Nicolae Ciucă a explicat că el consideră că depunerea unei liste comune pentru europarlamentare reprezintă o promisiune pentru România.

„Eu am mare încredere în acest demers şi sunt convins că şi cetăţenii României văd în această listă comună un angajament al celor două partide pentru România”, a afirmat liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că pe listă se regăsesc atât europarlamentari cu experiență, cât și politicieni noi.

„Practic, este o echipă pe care am asumat-o împreună astfel încât să ne ducem la capăt angajamentul pentru a continua cu aceeași responsabilitate să asigurăm stabilitatea guvernării şi dezvoltarea României, această echipă are misiunea de a merge la Bruxelles nu pentru PNL, nu pentru PSD, are misiunea să meargă la Bruxelles pentru România, pentru cetățenii României”, a explicat Nicolae Ciucă.

Lista comună PSD-PNL. Doar 4 femei în primele 20 de locuri

Cei doi lideri politici au fost întrebați de ce în primii 20 de politicieni de pe lista comună se regăsesc doar 4 femei, având în vedere că există recomandări de la nivelul UE ca numărul acestora să fie mai mare, dar și cum intenționează ca la alegerile parlamentare să aibă o reprezentare de 30%.

Nicolae Ciucă recunoaște că această creștere nu este cea pe care și-o doreau, dar consideră că cele 4 femei de pe listele pentru europarlamentare sunt un pas înainte.

„De fiecare dată s-a discutat acest subiect și problema egalității de gen. Așa cum spuneam, s-a discutat de un anumit prag, să ajungem la 30%, a fost angajament discutat de fiecare dintre noi. Am reușit acest obiectiv în Guvernul actual.

Ceea ce s-a petrecut la listele pe care le-ași văzut este clar că față de data trecută avem o creștere, creșterea nu este cea pe care ne-am dori-o și am fi vrut să avem acea reprezentare a doamnelor pe lista alegerilor europarlamentare.

S-a făcut un pas înainte, acestea au fost propunerile venite de la fiecare filială, de la filială s-a ajuns la regiune și în final lista este pe care o vedem cu toții. Am reușit să aducem fiecare partid câte două doamne pe locurile eligibile”.

Mi-am îndeplinit angajamentul

Premierul a declarat că el consideră că și-a îndeplinit angajamentul pe care și spune că lista conține 30% persoane de gen feminin.

„Am avut un Guvern fără nicio doamnă. Pe urmă, am făcut această coaliție și am avut o singură doamnă. După ce am făcut rotația, a venit PSD cu mai multe doamne în Guvern. Cu alte cuvinte, de fiecare dată, ne-am completat unii pe alții. Același lucru l-am făcut și la lista de europarlamentare. Eu ce angajament mi-am luat în fața social-democraților europeni, l-am îndeplinit și lista are în acest moment eligibilitate de doamne de 30%”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...