Lupta eroică dusă contra „fraților sârbi” pentru Banatul cuvenit României după Primul Război Mondial (Aktual24)

Data:

Lupta eroică dusă contra „fraților sârbi” pentru Banatul cuvenit României după Primul Război Mondial. Dintre multele pete albe încă existente în istoriografia României, capitolul ocupației sârbe în Banat, din toamna lui 1918 până în vara lui 1919, ocupă un loc deosebit.

Despre subiect s-a scris, probabil, chiar mai puțin decât despre războiul româno-maghiar din 1919.

Deceniile de comunism în care s-a interzis cu desăvârșire pomenirea acestui episod, urmate de o sfială a istoricilor români în fața puternicului mit al nemuritoarei prietenii româno-sârbe, face ca azi publicul să fie foarte puțin informat despre dificultățile întâmpinate de români în încercarea de a scoate armata Serbiei din Banat, după Primul Război Mondial.

Citește și: Ferma Dacilor, locul unde au murit arse mai multe persoane, avea recomandări inclusiv de la șeful ANPC

Doi aliați învingători râvnesc la același teritoriu

„Am dat 4 cai/ Să-i aduc pe sârbi aici/ Aș da 8/ Să-i fac să dispară“ suna, în perioada interbelică, refrenul unui cântec popular fredonat chiar de sârbii din Voivodina, fost teritoriu austro-ungar devenit acum provincie din nou-apăruta Iugoslavie. La momentul respectiv, toate națiunile din zonă intrate în contact cu sârbii gândeau cam la fel.

La finalul lui 1918, două erau țările din Sud-Estul Europei care, în tumultul prăbușirii imperiilor, nutreau ambiții mari: România și Serbia. Ambele fuseseră de partea aliaților învingători – chiar dacă românii doar un an din cei patru ai războiului – și acum își propuneau să culeagă roadele.

Tipul de construcție statală era însă diferit. Românii strângeau provinciile istorice în care reprezentau cea mai numeroasă etnie (mai puțin Bucovina), pe când sârbii găsiseră în ideea panslavismului de răsărit soluția pentru de a-și îndeplini visul imperial și de a-și extinde teritorial țara.

Citește și: Cine este Cornel Dinicu, fost interlop, patronul Fermei Dacilor, locul unde au murit arse mai multe persoane

Atât Bucurestiul, cât și Belgradul au dat mari bătăi de cap marilor puteri de la Paris.

Prin tratatul din august 1916, Marea Britanie, Franța, Italia și Rusia promiseseră României câștiguri teritoriale masive pentru a-l convinge pe premierul Brătianu să intre în război: Transilvania, tot Banatul, o parte din Bucovină (urmând că provincia austriaca să fie împărțită cu rușii).

În cancelariile europene a fost mare indignare la acel moment, Brătianu fiind acuzat că e un cămătar politic.

Iritați că România, o tărișoară minusculă, urma să beneficieze teritorial mai mult chiar decât ei, italienii le-au propus celorlalți în secret că, după victorie, tratatul să nu fie respectat. Rușii au fost imediat de acord.

Continuarea în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
42 COMENTARII
  1. Cum adică „mai puțin Bucovina”? De ce insinuați că în Bucovina românii nu erau majoritari? Și în ziua d azi, chiar și în Bucovina de Nord, românii sunt majoritari, după două secole de slavizare forțată constanta (atât sub Imperiul Țarist cat și sub URSS și Ucraina), cu o scurtă întrerupere in perioada interbelică.

    • Daca nu știți situatia, nu săriți! In orașele din Bucovina, ca și în multe altele din Basarabia nu existau majoritari, dar evreii erau mai mulți decât romanii cam asa era și in multe orașe din Ardeal, unde nu existau majoritari, dar în unele erau cei mai mulți nemții, in altele ungurii, iar romanii in niciun oras.

      • Ai o bază în aceste afirmații? Cum adică nu existau majoritari? Erau deopotrivă egali în Nr toate etniile din zonă? Cineva era majoritar ,iar în zonele incluse actual in România , au fost si sunt majoritari românii, granita țării a fost făcută în funcție de zonele predominant cu populație valahă. Cunoști tu „situația” ungurii și nemții erau cei mai multi, dar nu existau majoritari :)))

      • Citește recensamintele făcute de nemți și după aia vorbește. Nemții spun in recensamintele lor ca romanii sunt majoritatea. Nu mai am chef acum. Informează-te mai bine înainte.

      • Pe ce studii vă bazați? Cum puteți să spuneți că românii nu erau majoritari în Bucovina în anul 1918? Noi nu vorbim de localități, vorbim de o regiune.

    • Esti in eroare. Din pacate in Bucovina romanii ajunsesera minoritari. In doua secole de stapanire austriaca multi ucraineeni au fugit din Polonia(Galitia) ca sa evite serviciul militar, in sud, peste granita in Austria. Chiar la numaratorile facute de austrieci ieseam mai putini. Acest fapt este recunoscut si de noi. Doar ca istoric Bucovina e parte a Moldovei. Din acest motiv ucraineenii au ocupat nordul tinutului. Erau majoritari acolo.

    • „Românii strângeau provinciile istorice în care reprezentau cea mai numeroasă etnie (mai puțin Bucovina)” — adică și în Bucovina românii reprezentau cea mai numeroasă etnie, însă pe aceasta urma să nu o primească.

    • Bucovina nu putea să fie alipita conform majoritatii pentru ca o parte o doreau rusii,după destramarea imperiului Austriac. Autorul,cred că asta a gindit cind a scris ceia ce de fapt hotarisera cei mari, in 1916.

    • Aveți dreptate. Nu știu ce urmărește cel care a scris articolului. Insinuează la fel cum au făcut rusii în 1940 când au dat ultimatum ca în Basarabia trăiau ucrainienii…

    • Emmanuel de Martone, mare geograf francez și șeful Commités d’Etude din Franța (una dintre cele 4 comisii ale marilor puteri învingătoare în primul război mondial – SUA, Marea Britanie și Italia) a prezentat o hartă a națiunilor care populau regiunile locuite majoritar de romani. Iar în Bucovina, contrar altor opinii aiuristice prezentate, românii erau foarte clar majoritari, NU ucrainenii, NU evreii, NU austriecii etc.!!!
      Am scris despre această hartă a savantului francez (în niciun caz Ficheau cum scriu unii “cunoscători” pentru ca acesta nu-și terminase studiile!!!) pentru a nu fi niciun dubiu asupra corectitudinii acesteia, pentru ca și noi românii, prin savanții noștri binecunoscuți precum geograful Simion Mehedinți, istoricii Nicolae Iorga, AD Xenopol etc., Acedemis Română și Institutul Geografic Militar au prezentat o documentație științifică riguroasă pentru susținerea pretențiilor României asupra teritoriilor locuite majoritar de români, conform stratului secret semnat cu Antanta în anul 1916 pentru intrarea țării în război.
      Foarte probabil, autorul, prin “excepția Bucovinei”, a vrut să spună de faptul că, la semnarea Tratatului secret, Rusia a avut pretenția asupra teritoriului din Bucovina pe care o ocupa astăzi samavolnic Ucraina și numai disoluția Imperiului Țarist a făcut ca Bucovina și Basarabia să ceară unirea cu România!

  2. nu spuneati ca sarbii si Marea Neagra au ramas singurii prieteni?
    Din pacate numai Marea Neagra ne iubeste dar noi am tradat-o si vandut-o…

    • De unde ști ai fost in Banat la 1918? Cine a avut bunici bănățeni știe că multe din cele pomenite in articol sunt reale

  3. Sarbii sunt slavi si au apucaturi slave de la origini si pana astazi.La fel au facut si rusii(si ucrainenii) cand au intrat pe teritoriul tarii noastre in diferite momente ale istoriei

    • Așa este,locuiesc aproape de granita cu Serbia,am fost de multe ori de la revoluție încoace la ei, umai prietenoși nu sunt cu noi,vecinul meu este sârb și nu suporta sa vorbești despre Rusia și război. Eu vad lucrurile așa…Puțin a promis ungurului Orban și sârbului Vucic teritoriile noastre în schimbul susținerii Rusiei,de ce Vucic a fraudat alegerile? Nu e clar de ce Orban mizează tot pe cartea Rusiei? In momentul când Ucraina cade ungurii trec granița. Să-i vedem atunci pe cei din generația x,y,z.

      • Sunt de acord cu Dumneavoastră! Faptul că fugarii se ascund în Serbia și sunt protejați! Ciumăfaia de Ponta este consilier onorific al președintelui Vucici e o dovadă a luptei intereselor antiromânesti! La multi ani !

    • Da noi,noi ce sintem,latini? Pînă in 1940 se facea scoala primara in alfabet kirilic,slavona cum se spunea atunci. In bisericile mai vechi de 1940,toate,da toate au inscriptionate pe icoane litere kirilice. Si asta pentru că eram latini? Nu, asta dovedeste că de fapt noi am abandonat ce a fost al nostru si am ales alta cale,datorita boierilor tradatori,care isi faceau damblalele prin tari apusene. Deci,aia era limba noastra,slavona. Limba cu cuvintele au ramas,ce sa schimbat sa schimbat scrierea in latina. Cred că era imperios necesar să se faca cumva apropierea,dar trebuia cumva să cedeze si occidentul ceva,pentru ca marea lor majoritate ne folosesc limba. Limba pe care au folosito si nemuritorii eleni.

  4. Chiar și când a fost România Mare, Nicolae Iorga zicea că „România este singura Țară care se învecinează cu ea însăși!”. Să fi fost (și) acesta unul din motivele asasinării sale?

    • Și ulterior, după al doilea război mondial, Tito a cerut tot Banatul pentru industria Reușitei + Timișoara, unde am citit că erau doar 2% sârbi ! Nu au recunoscut niciodată granițele noastre ! La Conferința de Pace de la Paris au fost prezentate hărți întocmite de comisii mixte, geografi francezi, Ficheux ,etc. A fost făcut recensământul populațiilor in Transilvania și Moldova, pentru că ungurii au prezentat hărți falsificate pt. Ardeal iar rușii pt Moldova, in sensul că populația românească din tot teritoriul, nu a fost cuprinsă în hărțile lor ! Eugene de Martonne, somitate, profesor la Sorbonne, a prezentat memoriu însoțitor al hărților, in care a subliniat impactul maghiarizării și rusificării forțate in populația românească și faptul că nu au avut acces la educație prin școală și posibilitatea de a locui în orașele mari! El a demonstrat prin acel recensământ că românii erau majoritari și că trăiau în pământul strămoșesc ca POPOR UNITAR, identificându-se prin aceiași Cultură
      (limbă comună, obiceiuri și tradiții strămoșești, același port popular tradițional românesc)!!!
      Asta a fost sigur, meritul Regilor noștri, in principal al Reginei Maria! Aviz tuturor celor care denigrează Monarhia ! Tot ce scrie in articol este adevărat ! Pe lângă agresiunea Germaniei, bulgarii, sârbii și ungurii, toți pentru a lua din teritoriile românești ! Se poate citi și pe Google ce a scris Generalul Berthelot și Contele de Saint Aullaire, referitor la modul în care rușii, aliați, sabotau frontul românesc ! Regina Maria moare în iunie 1938 ! Dacă trăia , Diktatul de la Viena s-ar fi desfășurat cu un alt impact ! Acolo, Hi^tler, enervat că discuțiile durau prea mult a spus :,,ungurii nu pot obține nimic prin merite personale, doar prin fascism și național șovinism, românii rămân totuși cu o mare parte din TERITORIUL NATIONAL!” Știa și Hit^ler și Sta^lin că era vorba de Teritoriu National românesc, tot ce s-a ocupat ! Și din nou, și acolo, italienii, prin Mussolini! Toți vor aurul Apusenilor și resursele României !
      Intrați pe ,,MI, magyarok Budapesta” pagina pe FB , publică hărți in care împart România tuturor vecinilor, doar să o vadă dispărută ! În comentarii fac referire direct la evenimentele de la Est, așteptând in contextul ulterior, îndeplinirea dorințelor lor ! Bulgarii pun hărți in care se revendica ca fost mare Imperiu, al întregului ținut al traco-geto-dacilor, nu recunosc Dinastia Asăneștilor VALAHI români, care au refăcut al doilea Țarat VLAHO-Bulgar! Doar in timpul lui Ioniță Caloian (Ioanis Kaloian) VALAHUL român, care este recunoscut ca Împărat de Papa , ajunge Imperiu ! Bulgarii ,,se descriu” ca fiind vechii sumerieni, care au plecat și s-au întors în teritoriile lor !!!🙃😲
      În urma Conferinței de Pace de la Paris s-au STATUAT Principii de Drept recunoscute International prin CARTA Națiunilor Unite ( ONU ): 1) Dreptul popoarelor la AUTODETERMINARE, adică a MAJORITARILOR de a-și hotărî SOARTA !
      Pe cine mai interesează ?!! Dacă se insista, peste tot, la studierea temeinică a Istoriei Naționale și Universale am fi fost scutiți de tot ceea ce vedem că se întâmplă și se pune la cale ! Ungurii sunt cf.referendum din 2022 -:880.000, 532 secui ! Am văzut că s-a propus pentru votare proiectul federalizării Transilvaniei! Sunt deja descrise ,,comitatele secuiești” cu toată organizarea și limba maghiară ! Votare online- tablete -29.12.2023 !
      Sub 5% din populația României vrea federalizare, limbă maghiară !🙃😲 Care CARTA NAȚIUNILOR UNITE?!!! În România se poate orice ! 🙃😲🇹🇩🌲

    • Se mai spunea că cei mai buni prieteni ne sunt ” sârbii și Marea Neagra”! In prezent nu mai avem prieteni deloc! ” Suntem colonia de ocară care iși cere scuze în maghiară”! Adrian Păunescu

  5. Mare cultura ! In concordanță că occidentul ne vrea tot binele din lume . Adevarul istoric e ca in 1915 Franța și Anglia au prom8s Serbiei banatul pînă la Mures că să nu iasă din război su să încheie pace separată cu Axa . Totodată au promis României banatul pînă la Dunăre și Belgrad . Gunoiul care îl prezentati mai sus nu e decît o expresie a principiului divide et impera

  6. in banat in acea perioadanu a existat o proportie de 50+1 pt o anumita etnie. Dar majoritari dintre acestia, erau nemtii. Impartirea a fost facuta cu mult timp inaintea finalului razboiului. Banatul a fost bonus.

  7. Nu sunt mare istoric…. dar „Banatul de România”,în 1918 nu prea era al României, după izgonirea/fuga Austroungariei….

  8. Articolul este fără „finalizare” :))
    Pe lângă faptul ca sunt scrise mari neadevăruri
    Si aici ma refer la tot articolul

    • Serbia este prietenă cu oricine doar cu România nu. Au ocupat în 1918 întreg Banatul și de abia au eliberat în 1919 partea de nord a acestuia. Nu au recunoscut și nu au acordat drepturi numeroasei comunității românești din Serbia și-au numit-o vlahi (adică oameni fără țară, supuși desnaținalizării).
      În 1965 au refuzat cererea României de-a retrage armata română prin Jugoslavia în cazul în care rușii ar fi atacat și ocupat România.
      În decembrie 1989 au complotat cu serviciile și agenții sârbi contra României.
      Poate vom gasii ceva prieteni între sârbi, dar niciodată nu ne vor fi prieteni politicienii lor și Serbia ca stat, datorită nemuritoarelor lor vise asupra întregului Banat.

  9. Acest articol este anti-românesc de la un cap la coadā. Sā punā mâna pe cartea de istorie semnatarul articolului sā vadā meritele lui Brātianu in obținerea independentei de stat. Ce-mi pasā mie ce credeau italienii si rușii când da, românii erau majoritari in Bucovina cu toatā deznaționalizarea fācutā de austrieci prin crearea “rutenilor”!

  10. ❗ Tatăl meu Cozma din n. 1937, Dumnezeu să-l odihnească d. 2015
    Zicea citat:
    – ” Spune-mi cine e Autorul Cărții sau scripturii, istoriei scrise și ți-oi zice dacă e Pro sau Contra Noastră ( Națiunii Românești 🇷🇴✌️🇲🇩).
    Adică cine nu ar scrie, se bazează pe mentalitățile apropiate lui însuși 🤔 și scrie ce-l interesează și caută dovezi în acea parte.

    Cu stimă și respect celor de pretutindeni.
    Feciorul lui Moș Cozma (Basarabia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...