Manifestația pro-Palestina de la București. Jandarmeria, criticată pentru cum a intervenit

Data:

spot_img

Manifestația pro-Palestina de la București, la care au participat circa 2.000 de persoane, a fost marcată de mai multe incidente între mulțime și jandarmi. O tânără a fost ridicată din stradă, doar pentru că nu a putut prezenta rețeta pentru medicamentele pe care le avea asupra sa.

Modul cum a intervenit Jandarmeria a generat reacții în mediul online

Manifestațiile pro-Palestina au luat amploare, în ultima lună, peste tot în lumea occidentală, în condițiile în care Israelul continuă operațiunea militară în Gaza, iar procurorul Curții Penale Internaționale a cerut arestarea premierului Benyamin Netanyahu pentru crime de război.

În acest context, pe 18 mai, a avut loc și la București o manifestație de solidaritate cu civilii palestinieni din Gaza și împotriva modului cum administrează Israelul criza umanitară de acolo.

Deși marșul s-a desfășurat pașnic, modul cum a intervenit Jandarmeria a generat reacții în mediul online cu privire la comportamentul jandarmeriei române, considerat neadecvat și nejustificat.

Am văzut cu ochii mei felul în care cei care doreau să participe la protest erau verificați la sânge de Jandarmeria română.

M-am numărat și eu printre cei care au fost percheziționați de forțele de ordine, care mi-au cerut lămuriri inclusiv pentru medicamentele de astm pe care le am după mine”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care a participat la rândul său la manifestația pro-Palestina de la București.

Pancarte confiscate la manifestația pro-Palestina de la București

Politicianul a arătat că majorității participanților l-i s-au verificat actele de identitate, datele acestora fiind înregistrate.

Ulterior, în spațiul public au apărut numeroase înregistrări prin care se arată că pancarte cu îndemnuri la pace au fost confiscate. Jandarmeria nu a explicat care au fost motivele confiscării.

Peste 2.000 de persoane s-au adunat în fața Teatrului Național din București pentru a comemora 76 de ani de la Al Nakba („Catastrofa” în lumea arabă, referindu-se la exodul palestinienilor din teritoriile ocupate de evrei după fondarea statului Israel în mai 1948).

Manifestanții protestează împotriva modului în care se desfășoară operațiunea militară israeliană în Gaza, în urma atacului terorist al Hamas din octombrie anul trecut.

Citește și: Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Manifestația pro-Palestina de la București. Luată de jandarmi pentru că nu avea rețetă

În timpul protestului, mai mulți tineri au fost ridicați de jandarmi. Nici în acest caz, nu există declarații oficiale legat de motivele din spatele acestor fapte.

În Piața Victoriei, o tânără a fost ridicată pe sus și reținută de către Jandarmerie doar pentru că avea asupra sa medicamente împotriva depresiei și anxietății.

„Din acest motiv, nu vreau să trăiesc într-o Românie în care tinerii care vor să protesteze pentru pace sunt tratați mai rău decât ultrașii de pe stadioane.

Nu vreau să trăiesc într-o țară în care se bagă un pumn în gură celor care vor să își exprime dreptul democratic la protest, în care autoritățile stigmatizează o persoană care are asupra medicamente pentru depresie și în care forțele de ordine îți fac profiling în funcție de aspectul fizic”, declară europarlamentarul independent, Nicu Ștefănuță.

Unde au mai fost manifestări pro-Palestina

Manifestații de susținere a populației palestiniene au avut loc peste tot în lume, inclusiv în țări ce s-au declarat susținătoare ale acțiunilor Israelului, creând o situație dificilă din punct de vedere al securității.

În Franța, protestele pro-palestiniene au fost interzise pe motive ce țin de siguranța publică.

Protestele au avut loc nu doar în străzi, ci și la universități de prestigiu precum Yale & Columbia (SUA), Sciences Po (Franța), Sydney (Australia), Sapienza (Italia), Trinity (Irlanda), Helsinki (Finlanda), Ghent (Belgia). Totodată, protestele au avut loc și la Universitatea din București, în curtea Facultății de Psihologie.

Aceste manifestații, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, au avut loc în contextul punerii sub acuzare a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de către Curtea Penală Internațională.

Citește și: Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul Palestina

Trei judecători vor decide dacă aprobă mandatul de arestare pentru Netanyahu, unul din Mexic, unul din Benin și unul din România (Iulia Motoc). La momentul actual, Norvegia, Spania și Irlanda sunt printre țările care recunosc statul palestinian.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alertă Aeriană în Tulcea: RO-Alert Semnalează Drone Rusești în Zonă

Noapte trecută forțele ruse au lansat un nou val...

Asistenții maternali vor trebui să aibă vârsta minimă de 21 de ani. Proiect de lege

Asistenții maternali nu vor mai putea primi copii în...

Judecătorul fascinat de numele șefului CSM se pensionează a doua oară

Judecătorul Florin Vădeanu de la Judecătoria Agnita cere, din...