Mii de elevi puşi să scoată bani din buzunar din cauza incompetenţei instituţiilor

Data:

spot_img

Mii de elevi puşi să scoată bani din buzunar din cauza incompetenţei instituţiilor. Peste 4.600 de elevi din judeţul Botoşani au fost abandonaţi, la început de iarnă, de instituţiile statului şi lăsaţi să îşi plătească singuri transportul la şcoală. Pentru că majoritatea familiilor din care provin nu dispun de atâţia bani, mulţi riscă să nu mai poată ajunge la unităţile de învăţământ în perioada următoare.

Motivul este unul pur românesc. În teorie naveta elevilor este decontată de stat în urma unor contracte încheiate cu transportatorii din judeţ. În realitate, însă, transportatorii spun că nu au primit banii pentru serviciile pe care le prestează de aproape trei luni. Aşa că se văd nevoiţi să ceară bani copiilor. În tot acest timp, instituţiile implicate, în speţă Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), dar şi Ministerul Educaţiei ridică din umeri.

Citește și Judecătorii au decis: fraţii Tate, liberi să părăsească Bucureştiul şi judeţul Ilfov

Potrivit reglemetărilor în vigoare Consiliul Judeţean ar trebui să încheie contracte cu transportatorii care să se ocupe de naveta elevilor. Aceştia din urmă emit abonamente gratuite elevilor, iar ulterior, la începutul lunii, fiecare operator de transport emite către ISJ  o factură unică la nivelul județului, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul. ISJ  solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise. Ministerul alocă aceşti bani cu care ISJ efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

De la începutul acestui an şcolar, însă, în Botoşani şi alte 12 judeţe, plăţile către transportatori nu s-au mai făcut. Firmele au continuat să asigure naveta pentru elevi până la sfârșitul lunii noiembire. Transportatorii au sperat că vor primi totuși plata pentru aceste servicii. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, au sistat abonamentele gratuite şi au început să îi taxeze pe copii.

Elevi puşi să scoată bani din buzunar

Mullţi dintre copiii care fac naveta în judeţul Botoşani fac pare din familii cu venituri modeste, iar sumele necesare pentru navetă variază între 100 şi 600 de lei. În familiile unde sunt mai mulţi elevi, aceste taxe devin aproape imposibil de achitat. Un elev care face naveta la un liceu din Dorohoi spune că acum este nevoit să îşi cheltuie toate economiile pe care le-a făcut muncind peste vară pentru a ajunge la şcoală. Mai multe puteți citi în Monitorul de Botoșani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related