Primăria Stâlpeni nu are toți banii pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap și asistenților personali

Data:

Primăria Stâlpeni nu are toți banii pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap și asistenților personali, în condițiile în care aceste persoane nu au fost plătite de trei luni.

În România, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav. Ultimele două categorii beneficiază de indemnizații lunare, atât pentru cei afectați de handicap, cât și pentru asistenții personali ai acestora. Conform statisticilor puse la dispoziție de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în județul Argeș, la o populație de 565.223 locuitori, sunt 10.915 beneficiari ai indemnizației lunare pentru persoane cu handicap grav și 15.969 beneficiari ai indemnizației pentru persoanele cu handicap accentuat.

Asta înseamnă o rată la mia de locuitori de 19 pentru persoanele cu handicap grav și de 28 pentru persoanele cu handicap accentuat, iar suma medie plătită pentru drepturi curente este de 419 lei/lună pentru cei încadrați în prima categorie și de 317 lei/lună pentru cei din a doua categorie.

Conform datelor din dispozițiile primarului, în comuna Stâlpeni, în ianuarie 2023, existau 54 de beneficiari ai indemnizației pentru persoanele cu handicap, fiecare primind suma de 1.898 de lei/lună și 35 de asistenți personali, care beneficiau și aceștia de indemnizația de asistent pentru persoana cu handicap, între 3.000 de lei și 3.156 lei lunar. Asta însemna o medie la mia de locuitori de 12, cu mult sub cele raportate de ANPIS pentru județul Argeș, dar având un cost total lunar de 199.724 lei.

Citește și: De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

Conform unui alt document, prin care se fundamenta necesarul de sume defalcate din TVA pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap și asistenților personali ai acestora, înregistrat cu nr. 8256/23/10.20203, pentru anul 2023 primăria Stâlpeni prevăzuse în buget pentru plata acestor drepturi suma de 2.213.000 lei, din care 262.000 lei de la bugetul local.

Ulterior, din cauza majorării din octombrie a salariului minim pe economie de către guvernul Ciolacu, guvern format din PSD și PNL, valoarea acestor cheltuieli a fost și ea crescută proporțional, cu 10%. Astfel încât primăria Stâlpeni, care aproape epuizase fondurile în septembrie conform documentului amintit mai sus, s-a văzut pusă în imposibilitatea efectuării plăților pentru acești beneficiari de drepturi.

Continuarea în Gazeta-stalpeni.ro

Citește și: Infracțiunile financiare sunt pedepsite drastic în China, pentru că doar partidul trebuie să aibă bani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related