Ministrul Sănătăţii la Iaşi: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară se poate face dacă proiectul este micşorat

Data:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pus eşecul pierderii finanţării pentru IRMC pe seama costurilor prea mari.  

„Spitalele de urgenţă, unde sunt foarte mulţi pacienţi, au această problemă”, a burnout-ului medicilor (stre de epuizare fizică şi psihică), a declarat ministrul Sănătăţii la Iaşi, întrebat despre rezultatele unui studiu prezentat recent de Colegiul Medicilor.

Alexandru Rafila a vorbit despre soluţii care ar porni de la atractivitatea locului de muncă, respectiv dezvoltarea serviciilor medicale prespitaliceşti, care să scadă presiunea pe spitale.

„Să ştiţi că 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primire urgenţe nu ar trebuie să vină acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte”, a explicat el, admiţând că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. Totuşi, într-un orizont de cinci ani ar trebui să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatorie şi în zona de urgenţe medicale, a adăugat el.

Citește și: FOTO 200 de persoane din mai multe localități hunedorene, izolate în urma distrugerilor provocate de viituri

Rafila a fost întrebat şi despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.

„Guvernul României a adoptat o hotărâre care limita finanţarea la 200 de milioane de euro, cei de la Consiliul Judeţean au venit cu un proiect care a depăşit substanţial această sumă (aproximativ 300 de milioane, n.r.). Au mai fost anumite constatări, cum ar fi costurile pentru un pat de spital – se apropiau de un milion de euro aici la Iaşi, mult mai mult decât costurile pentru un institut cu profil similar”, a dezgropat ministrul motivele pentru care proiectul IRMC a fost respins de la finanţarea prin PNRR.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...