Casa Buicliu furată „la bucată”. Monumentul istoric urmează să fie renovat

Data:

Casa Buicliu furată „la bucată”. Una dintre casele pe care Primăria Iaşi încearcă să le salveze – după ce aceeaşi instituţie le-a lăsat pe mâinile cui nu trebuia – se degradează pe zi ce trece.

Casa este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice şi, spre deosebire de Bojdeuca lui Ion Creangă, face parte din categoria celor de arhitectură. Construită spre sfârşitul secolului al XIX-lea, casa a aparţinut pictorului peisagist Theodor Buicliu (1837-1897).

Au rupt în mai multe rânduri grilajele de la ferestre şi au continuat devastarea

După evacuarea celor aciuaţi aici ilegal în 2017, casa a rămas pustie, fiind totuşi frecventată de oameni fără adăpost. Dezastrul lăsat de cei plecaţi de aici în 2017 a fost amplificat de alte persoane care au rupt în mai multe rânduri grilajele de la ferestre şi au continuat devastarea.

Totul a culminat zilele acestea cu furtul marchizei de la intrarea în casă.

A putut fi scos din pereţi şi transportat fără să fi văzut nimeni asta

Este vorba de scheletul din fier forjat, care cândva avea şi ochiuri de sticlă, montat deasupra intrării şi prelungit de o parte şi de alta a uşii până jos. Cei care au furat marchiza au smuls-o din perete, dislocând bucăţi din scara de piatră de la intrare.

Citește și: Cum scăpăm de mahmureală. Metoda „cui pe cui se scoate” nu este eficientă

Totuşi, e curios cum acest element arhitectural, care cu siguranţă depăşeşte 100 kg, ca să nu mai vorbim de dimensiuni, a putut fi scos din pereţi şi transportat fără să fi văzut nimeni asta.

Ar trebui să fie păzită non-stop

Imobilul este administrat de Ateneul Naţional din Tătăraşi, care derulează procedurile birocratice pentru realizarea documentaţiei şi identificarea fondurilor pentru restaurare.

Responsabilul de proiect, care a aflat de la noi despre dispariţia marchizei, s-a arătat surprins şi mâhnit de devalizarea clădirii, care ar trebui să fie păzită non-stop. Structura metalică era păstrată în clădirea restaurată, potrivit randărilor incluse în proiect.

Articolul integral în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related