NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

Data:

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova, care şi-a motivat această decizie în urma declaraţiilor unor oficiali occidentali şi implicării crescânde a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

„Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi iresponsabilă. NATO rămâne vigilentă”, a declarat agenţiei EFE o purtătoare de cuvânt a Alianţei, Farah Dakhlallah.

NATO va continua să sprijine Ucraina

Postura colectivă de descurajare şi apărare a NATO „va continua să garanteze protejarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat”, iar Ucraina are dreptul la autoapărare în faţa invaziei ruse şi „aliaţii vor continua să sprijine Ucraina”, a adăugat reprezentanta NATO, scrie Agerpres.

Citește și: Primele proiecte contractate prin Programul Regional Vest- fonduri nerambursabile de 62,7 milioane euro

Exerciţiile nucleare ruseşti sunt „categoric un zăngănit de săbii” şi „o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei”, a reacţionat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

Conform acestuia, exerciţiile militare nucleare anunţate de Putin constituie „încă o dovadă că Kremlinul este interesat de continuarea escaladării situaţiei pe care a provocat-o prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei”.

Citește și: Cetățeni străni prinși în flagrant vânzând ecstasy, ketamină și cocaină în Mamaia

Şi Pentagonul a denunţat „retorica iresponsabilă” a Moscovei. „Acesta este un exemplu tipic de retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o în trecut din partea Rusiei. Este un lucru total inoportun, având în vedere situaţia de securitate actuală”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. Statele Unite nu au observat deocamdată „nicio schimbare în poziţionarea forţelor strategice” ruse, dar vor continua să le monitorizeze, a precizat oficialul american.

Putin a ordonat antrenamente cu arme nucleare

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să efectueze „în curând” manevre militare în cadrul cărora, potrivit unui anunţ difuzat luni dimineaţă de Ministerul rus al Apărării, „vor fi luate o serie de măsuri pentru antrenamentul (trupelor) în pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice”, adică a armelor nucleare tactice, exerciţii în care Districtul Militar Sud va angaja mai ales unităţi poziţionate în apropierea Ucrainei, inclusiv unităţi navale, de rachete şi aviaţie, potrivit Agerpres.

Bombe nucleare de mici dimensiuni, armele nucleare tactice pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi. Aceste arme pot provoca pagube imense, dar raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare strategice.

Exerciţiile anunţate de Moscova s-ar putea desfăşura inclusiv pe teritoriul Ucrainei ocupat de trupele ruse, întrucât Districtul Militar Sud cuprinde şi cele patru regiuni ucrainene parţial ocupate şi anexate de Rusia, respectiv Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Cum motivează Kremlinul

Kremlinul a motivat că aceste manevre sunt un răspuns în urma declaraţiilor ameninţătoare formulate, printre alţi responsabili occidentali, de preşedintele francez Emmanuel Macron, care într-un interviu acordat publicaţiei The Economist a spus din nou că nu exclude posibilitatea trimiterii unor trupe ale NATO în sprijinul Ucrainei, relatează Agerpres.

„Ei au vorbit despre disponibilitatea şi inclusiv intenţia de a trimite contingente militare în Ucraina, adică să pună soldaţii NATO în faţa militarilor ruşi. Aceasta este o nouă spirală de escaladare a tensiunii. Nu are precedent şi impune o atenţie specială şi măsuri speciale”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Sperăm că acest eveniment (exerciţiile pentru folosirea de arme nucleare tactice n.red) va calma capetele încinse din capitalele occidentale”, a explicat la rândul său Ministerul de Externe de la Moscova.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...