Nepoata fostului șef SRI a mințit instanța în dosarul în care e acuzată că a devalizat o instituție publică

Data:

Nepoata fostului șef SRI a mințit instanța în dosarul în care e acuzată că a devalizat o instituție publică.

Ioana Timofte, nepoata lui Radu Timofte, inculpată pentru că a fost capul unei rețele de care a devalizat Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) de suma de 10 milioane de lei a cerut, luna trecută, unei instanțe de judecată din București, să îi revoce măsura controlului judiciar pe care a primit-o din partea procurorilor DIICOT.

În mai 2023, ea a fost pusă sub acuzare pentru mai multe infracțiuni săvârșite în calitate de directoare generală a ISCIR, printrd care constituire grup infracțional organizat și delapidare.

Alături de subordonați din instituție și patroni de firme private, Timofte ar fi pus la cale un mecanism de spoliere a bugetului ISCIR prin aproape 500 de achiziții fictive.

Oficial, ISCIR cumpăra materiale consumabile, apoi acestea erau plătite, dar nu erau livrate, iar banii erau însușiți de liderii acestui grup, inclusiv de Timofte. Dosarul este în fază de cercetări, iar, între timp, Timofte și-a pierdut postul de la ISCIR.

Citește și Patru milioane de euro la Catedrala Mântuirii, din bani public, în doar două luni

Spre deosebire de alți inculpați, Timofte a scăpat de arest preventiv după ce a invocat că are un copil bolnav. La scurt timp, judecătorii i-au revocat și arestul la domiciliu, procurorii punând-o, apoi, sub control judiciar, dar Timofte a decis să conteste și această măsură.

Nepoata fostului șef SRI, respinsă de la angajări

Într-o acțiune depusă luna trecută, la Curtea de Apel București, Timofte a cerut revocarea acestei măsuri, avocatul ei susținând că „din cauza faptului că inculpata şi-a pierdut locul de muncă, întâmpină dificultăţi în a-şi întreţine fiul minor, care suferă de (…). Lăsarea în deplină libertate a inculpatei, fără nici o măsură preventivă, nu ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal.”

La rândul ei, Timofte a plusat în fața completului de judecată: „(…) arată că situaţia sa şi a familiei sale este una care se apropie de disperare. În ultimele 8 luni a trăit din economii şi din pensia mamei sale de 3.700 lei. (…). Diagnosticul de (…) a venit împreună cu multe alte diagnostice adiacente.

Orice întrerupere în acest tratament, chiar dacă nu este unul medicamentos, poate duce la un regres în starea copilului şi la lipsa oricărei posibilităţi ca el în viitor să poată avea o viaţă aproape de normalitate. Nu se va sustrage şi nu va comite infracţiuni. Doreşte doar să poată asigura traiul copilului şi al familiei sale.

Din cauza situaţiei în care se află inculpata şi din cauza mediatizării cazului, în condiţiile în care nici măcar nu este trimisă în judecată, orice cerere de angajare pe care a înaintat-o multor angajatori i-a fost respinsă, pentru că a apărut în ziar şi la televizor.”

Amânare fără rezultat

Inițial, instanța a acordat o amânare după ce nepoata fostului șef SRI a spus că este pe cale să se angajeze la Huawei, dar, fiind Anul Nou chinezesc în acea perioadă, birourile sunt închise și nu poate aduce dovezi. Completul a amânat procesul cu o săptămână, dar Timofte tot nu a prezentat vreo dovadă în acest sens.

Mai multe citiți în publicația Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related