Cum au dispărut documentele fostei Securități de la Iași

Data:

Cum au dispărut documentele fostei Securități de la Iași. SRI a dat vina pe un general de contraspionaj.

Zilele revoluției din 1989 sunt învăluite în negură în ceea ce privește acțiunile Securității din Iași. Cea mai mare parte a arhivei Securității despre ceea ce s-a întâmplat la Iași în prioada lunii decembrie 1989 a dispărut subit, în dispariția documentelor fiind implicată celebra Unitate Anti KGB – UM 0110 București.

Faptul reiese dintr-o circulară a Serviciului de Informații Român care a cerut filialei din Iași, în anul 1991, să predea arhiva.

Foștii securiști de la Iași au răspuns că, în perioada respectivă au fost culese date în rândul populației, au fost anchetați oameni care agitau spirite revoluționare, dar au dispărut toate, fiind luate de către un general, șeful Unității Anti KGB, cea care vâna spioni ruși înfiltrați în România.

Citește și Nepoata fostului șef SRI Radu Timofte a mințit instanța în dosarul în care e acuzată că a devalizat o instituție publică

Ce s-a întâmplat cu actele

În primii ani după Revoluție, Serviciul Român de Informații (SRI) a început să se reformeze, de jos în sus. Conducerea Serviciului a început să verifice arhivele din perioada revoluției și a ordonat filialelor din țară să trimită rapoartele din zilele tulburi ale revoluției. Ordinul dat de către SRI filialelor din România avea numărul 0313331 și era datat 28 octombrie 1991. Iată ce au răspuns agenții de la Iași.

„În documentele care au aparținut fostelor organe de securitate, predate la arhiva Secției de informații Iași, nu au fost găsite copii după sintezele, buletinele informative sau rapoartele înaintate unităților centrale în perioada 01 – 21 decembrie 1989, cu excepția a trei rapoarte pentru CID – SCAS, pe care vi le înaintăm alăturat”, au scris angajații din cadrul Secției de Informații Iași, în circulara cu numărul 09007 din 4 noiembrie 1991.

Cele trei informări spun despre anchetele făcute de către șeful celebrei UM 0110 Unitatea Anti KGB și șeful Securității ieșene din acea perioadă, Constantin Ciurlău, despre culegerea de date a spionilor în rândul populației din Iași cât și despre câțiva dizidenți.

„În perioada 15 – 30 decembrie 1989, întregul efectiv pe toate liniile de muncă a fost angrenat în activități curente, culegerea de date și informații privind starea de spirit a populației, întocmirea de rapoarte pentru unitățile centrale de profil și note pentru fostele organe de partid.

Cum au dispărut documentele fostei Securități în 1989

„În paralel, în perioada 14- 21 decembrie 1989, la Iași și-a desfășurat activitatea o comisie de anchetă formată din cadre de la fostele Direcții VI și II cât și anchetatori de la securitatea din Bacău, Suceava, Botoșani, Iași, sub conducerea generalului maior …., fostul șef al UM 0110 București și a fostului șef al Securității județului Iași, colonel…

Precizăm că această comisie a anchetat persoanele implicate în acțiunea protestatară preconizată dar nefinalizată pentru ziua de 14 decemebrie 1989. Toate materialele obținute în procesul anchetei, inclusiv rapoartele, din care majoritatea erau transmise telefonic conducerii DSS, respectiv generalului maior… au fost concentrate în dosarul cauzei respective, dosar care permanent s-a aflat la generalul maior… Raportăm că în prezent nu cunoaștem unde se află dosarul respectiv”, notează spionii ieșeni în răspunsul 09007 din 4 noiembrie 1991.

Citește și Iohannis poate ajunge șeful NATO. Ungaria îl susține

Ultimul comandant al acestei unități de elită UM 0110 București a fost general maior Victor Neculicioiu. De asemenea, oficial, Unitatea 0110/Anti-KGB a fost înfiinţată în 1969 (fosta UM 0920/A), după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici și se ocupa cu acţiuni de contraspionaj, în principal a KGB-ului sovietic.

Activitatea ei avea în vizor acţiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, deoarece prin agenții săi, Kremlinul supraveghea regimul politic de la București. Mai multe citiți în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un drum județean, alternativă la DN 7 Valea Oltului, va fi asfaltat în întregime | Argeșul Online

După asfaltarea DJ 703H, drum județean alternativă la DN...

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului | Monitorul de Cluj

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului. Primarul municipiului...