Niciun gram de droguri confiscat în Portul Constanța în ultimii doi ani, în plin trafic – Doar 20 de tone în ultimul sfert de secol

Data:

Niciun gram de droguri confiscat în Portul Constanța în ultimii doi ani, în plin trafic – Doar 20 de tone în ultimul sfert de secol. În Portul Constanța nu a mai fost depistată nicio captură de droguri din anul 2021, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General de Poliție pentru G4Media și Info Sud-Est, deși cel mai recent raport privind drogurile la nivelul Uniunii Europene, publicat în iunie de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA), arată că rețelele de traficanți vizează tot mai des porturile mai mici din spațiul comunitar.

Mai mult, într-un raport realizat în parteneriat cu mai multe instituții europene, DIICOT a precizat că România este o țară de tranzit pe Ruta Balcanică (mai ales prin porturile maritime la Marea Neagră), în special pentru droguri ca heroină, cocaina și ecstasy.

În total, din anul 2000 până în prezent, autoritățile au confiscat doar 20 tone de droguri în Portul Constanța, arată o analiză G4Media bazată pe informațiile obținute de la IGPR. Spre comparație, în Portul Roterdam au fost confiscate 70 de tone de cocaină doar în anul 2021, iar în august 2023 vameșii au depistat 8 tone de cocaină într-o singură zi. În Anvers (Belgia) au fost depistate peste 110 tone de cocaină doar în 2022. 

Citește și Mihai Chirica îndeamnă la recrearea aşa-numitei USL-2, în numele “stabilităţii”. Ar fi avantajat de liste comune PNL-PSD?

În anul 2000, vameșii din Portul Constanța nu au depistat niciun transport de droguri, iar în 2001 au fost confiscate 8,6 tone de hașiș. Timp de 8 ani de zile autoritățile nu au mai depistat niciun gram de drog în port, până în 2009 când au fost confiscate 1,4 tone de cocaină. Ulterior, vameșii au mai găsit droguri din 2 în 2 ani și doar câteva kilograme: în 2011 – 160 kg de cocaină, în 2013 – 30 kg de cocaină, în 2015 – 2 tone de sare de sodiu a acidului MDP2P glicidic (pre-precursor de droguri de mare risc). În 2016 au mai fost depistate patru transporturi în cantitate totală de aproximativ 2,3 tone de cocaină.

Timp de trei ani nu au mai fost depistate droguri, iar din 2019 au urmat 3 ani în care polițiștii au confiscat: 1,7 tone de cocaină, 1 tonă de captagon și 1,4 tone de hașiș (2020) și 1,5 tone de cocaină (2021). De doi ani, niciun transport de droguri nu a mai fost depistat în Portul Constanța, conform informațiilor IGPR. Mai multe, în publicația Info Sud Est.

sursa foto: Info Sud-Est

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...