O lege gândită ca aport de calificaţi la ţară, folosită de pensionari în orașe – profesorii predau și după pensionare

Data:

O lege gândită ca aport de calificaţi la ţară, folosită de pensionari în orașe – profesorii predau și după pensionare. De exemplu, în judeţul Iaşi, 97 de profesori care au depăşit vârsta pensionării îşi vor continua activitatea didactică în anul şcolar următor, întrucât legea le permite acest lucru. Aceştia au depus cereri la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi au primit aprobare pentru a rămâne la catedră încă un an.

Mai mult decât atât, cadrele didactice titulare din învăţământul preuniversitar, cărora nu li s-a emis decizia de pensionare, au posibilitatea ca, din toamnă, să rămână titulare până la vârsta de 70 de ani, începând cu anul şcolar 2024-2025.

Citește și Cum vor afecta comasările anunțate de PSD și PNL alegerile în teritoriu

Potrivit datelor transmise de ISJ Iaşi, au fost depuse 100 de cereri pentru menţinerea în activitate ca titular în anul şcolar 2024-2025, dintre care 97 au fost aprobate. Mai exact, este vorba despre 73 de cadre didactice din mediul urban şi doar 24 din mediul rural, care îşi vor continua activitatea, în calitate de titular, deşi au împlinit vârsta de pensionare.

În mediul urban vor rămâne pe posturi 73 de cadre didactice, după cum urmează: 62 în municipiul Iaşi, 4 în municipiul Paşcani, 3 în oraşul Hârlău, 2 în oraşul Târgu Frumos şi 2 în oraşul Podu Iloaiei. Cele 24 de cadre din mediul rural vor rămâne titulare la unităţile din Dumeşti (1), Belceşti (3), Leţcani (1), Ruginoasa (2), Tansa (1), Ion Neculce (1), Costuleni (1), Tătăruşi (2), Ţibăneşti (2), Tomeşti (2), Cozmeşti (1), Todireşti (1), Bălţaţi (1), Andrieşeni (1) Mogoşeşti-Siret (1), Ciohorăni (1), Scânteia (1) şi Ţibana (1).

43 din cele 97 de cadre se află la prima solicitare pentru menţinerea în activitate ca titular, în timp ce 54 dintre acestea au mai beneficiat de continuitate în activitate – 19 au mai beneficiat de prelungire în activitate 1 an, 23 au mai beneficiat de prelungire în activitate 2 ani, iar 12 au mai beneficiat de prelungire în activitate 3 ani. Consultând informaţiile transmise de ISJ Iaşi, am identificat 30 de bărbaţi şi 67 de femei, profesori ieşeni trecuţi de vârsta pensionării, care vor să rămână la catedră în anul şcolar următor. Printre aceştia am găsit 12 educatoare şi 28 de învăţători. Mai multe aflați din Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Centre de testare pentru orientarea educațională a elevilor” cu fonduri UE | Săptămâna Online

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate...

Cum este afectat PIB-ul de subfinanțarea Educației | Banatul Azi

Cum este afectat PIB-ul de subfinanțarea Educației, a explicat...

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...