OPINIE | Soluția sigură și simplă de rezolvare a crizei bugetare

Data:

Soluția sigură și simplă de rezolvare a crizei bugetare. Despre anomalia structurală a finanțelor României. Toată agitația cu schimbarea peste noapte a regulilor fiscale pentru rezolvarea crizei bugetare a României e însoțită de un mare risc:

Riscul de-a comite erori care să ducă le efectul invers decât cel scontat – adică veniturile să crească mult prea puțin față de prejudiciile încă neevaluate corect pe care aceste măsuri să le producă în economie.

Pe de altă parte, România mai are numai o singură lună la dispoziție să producă și să arate ”ceva” la Bruxelles în materie de readucere sub control a deficitului bugetar – ăsta e un adevăr peste care nu se poate trece, căci pierderea fondurilor europene ar înseamnă mult mai muli bani decât se chinuie guvernul să economisească sau să stoarcă din economie.

Dar oare nu e limpede că nu poți pune ordine, în numai 2-3 luni, într-un sistem fiscal plin de excepții, derogări, prioritizări greșite și vulnerabil la evaziune și contrabandă?

Să fim realiști: Nu acesta e momentul unei astfel de schimbări de bară – cu studii de impact făcute pe genunchi și cu o profundă necunoaștere a mediului de afaceri – în buza unui an electoral în care ambele partide de guvernământ au probleme cu propriile electorate:

Citește și: A stat 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru. Procurorii au închis dosarul. Acum are mâna ruptă

PSD doar se va preface că taie cheltuielile statului – pentru că acolo, la stat, e electoratul său – de aia a si mutat pentru anul viitor măsurile de §reformă a administrației” anunțate de Marcel Ciolacu.

Iar PNL numai se va preface că pune ordine în sistemul fiscal – atâta vreme cât acolo, în linia antreprenoritului e electoratul său.

Soluția sigură și simplă de rezolvare a crizei bugetare

Dat fiind, deci, că avem de obținut 12-15 miliarde în următoarele luni, pe fondul haosului din discuțiile pe măsurile fiscale, soluția este, după opinia noastră, compusă din 3 pași, cu argumentele aferente:

A,  Creșterea cu 10 (zece) % a tuturor taxelor (cu excepția TVA), de orice fel, începând cu 1 septembrie – pentru rezolvarea rapidă a crizei deficitului bugetar – pentru anii 2023 și 2024

Argumentele:

1, Se poate face simplu, cu o simplă Ordonanță de Urgență și s-ar obține venituri cu 10% mai mari în buget: ar fi vorba de vnituri de circa 50 miliarde de lei anual, colectate ușor, cu actualul mecanism de colectare.

2, Procetul de 10% e suportabil pentru totă lumea:

– Măsura ar fi la fel de intempestivă precum măsurile fiscale deja propuse, dar cu efecte nefaste mai mici pentru economie;

Continuarea în Cursdeguvernare.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...