Ciolacu minte că nu a găsit documentele PNRR. Oamenii lui gestionează o structură care implementează și monitorizează planul

Data:

Ciolacu minte că nu a găsit documentele PNRR. Premierul a afirmat ieri că a căutat la Palatul Victoria Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și nu știe unde este.

„Aţi mai auzit aşa ceva? În Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a declarat prim-ministrul României.

PRESShub demonstrează însă că PNRR este gestionat chiar de oamenii lui Marcel Ciolacu, care au înființat Unitatea de implementare și monitorizare a PNRR (UIM PNRR) la nivelul Secretarul General al Guvernului (SGG), în urmă cu un an și jumătate.

De altfel, SGG a emis mai multe ordine privind planul național de reziliență, pentru stabilirea resposabililor și a atribuțiilor, și chiar delegarea atribuțiilor UIM PNRR.

Este greu de crezut că guvernul PSD-PNL a înființat o structură catre se ocupă de PNRR și un coordonator, dar a lucrat în orb, fără să fi citit documentul, despre care Marcel Ciolacu spune că nu ar exista la Palatul Victoria, deși docuemtul poate fi consultat și online de oricine dorește să-l studieze.

Oamenii guvernului PSD-PNL monitorizează PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni la Parlament că nu există proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în Guvernul României, și a aflat acest lucru atunci când a cerut să îi fie pus documentul la dispoziţie.

„Ca să vă mai spun un lucru, am dat şi eu căutare la prim-ministrul României să mi se pună şi mie PNRR la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a declarat premierul.

Surprinzătoare această declarație, mai ales că potrivit ordinului SGG numărul 285 din 15.03.2022, sub semnătura lui Marian Neacșu, această instituție a înființat o Unitate de implementare a PNRR, stabilind componența și atribuțiile acesteia.

Citește și: Vlad Viski: Vor fi patru runde de alegeri, iar agenda electoratului progresist nu va fi reprezentată de partidele mari

Potrivit articolului 2 al ordinului, „coordonarea la nivel decizional va fi realizată de către Secretarul General al Guvernului”, adică de Marian Neașcu, omul lui Marcel Ciolacu și al PSD. Printre atribuțiile acestuia sunt aprobarea rapoartelor de progres și a stadiului de îndeplinire a țintelor și jaloanelor, aprobarea sumelor solicitate la plată de structurile din cadrul SGG reponsabile de îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate, supervizarea stadiuluivde realizare a reformelor.

Mai mult decât atât, potrivit articolului 2 din același ordin, angajatorul personalului unității a fost tot SGG, care a funcționat inițial cu un număr de 45 de persoane, dar care puteau fi ulterior suplimentate cu ușurință, existând această posibilitatea precizată chiar în ordinul emis de Marian Neașcu.

După câteva luni de la înființarea Unității, un alt ordin al SGG, din data de 05.10.2022, nu numărul 20/ 28272, stabilea „delegarea calității de reprezentant legal aferent implementării reformelor/investițiilor din cadrul PNRR la nivelul SGG„, domnului Victor Moraru, director general al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și cooperare.

Victor Moraru este de câteva zile vicepreședinte al AMEPIP, super-agenția care controlează toate contractele la nivel central și local, și despre care Presshub a dezvăluit câile încâlcite ale stabilirii conducerii acestui mamut. Schema prin care PSD controlează super-agenția care va controla companiile de stat de la nivel central și local este simplă – un politician din Ialomița a fost numit șeful comisiei care a numit pe șeful comisiei care l-a numit pe el director.

Partidul Social Democrat s-a asigurat astfel că super-agenția care va controla toate companiile de stat de la nivel central și local, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), ajunge pe mâinile cui trebuie.

Citește și: Ce șanse are Republica Moldova să devină membră a UE până în 2030

Cristian Ghinea: „Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost. PNRR e un document care e pe site-ul MIPE, cum a fost mereu.”

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reacționat și el după declarația lui Ciolacu, în termeni duri.

„Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost. Tocmai a zis la presă că nu găsește PNRR-ul. Cu aerul ăla jovial, de tablagiu care știe misterele universului, dar nu le zice. De fapt, nu există nimic dincolo de privirea bovină.

Omul chiar e atât de prost cum pare. PNRR e un document care e pe site-ul MIPE, cum a fost mereu. De altfel, acum o lună se lăuda că a trimis la Bruxelles propunerea de revizuire a PNRR.

Adică a revizuit ceva ce nu găsește? Cum? Înțeleg că poți fi vrăjit de propria propagandă, dar totuși există o limită, unde minciuna devine prostie flagrantă. Marcele, uite, mă: https://mfe.gov.ro/pnrr/ Vai, ce idioți ne conduc!”, a scris Ghinea pe Facebook.

Cristian Ghinea este cel care a negociat din partea României înțelegerea cu Uniunea Europeană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
1 COMENTARIU
  1. Prost, prost, domnule Ghinea dar suficient de viclean ca să mintă și să dea vina pe USR. Ciolacu & Co de mincinoși PSD.
    Minciuna e modul lor de viață cu care momesc prostimea proletară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Încă un bărbat reținut pentru trafic de droguri, după un flagrant la festivalul desfășurat la Mamaia VIDEO

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună...

De ce a fost condamnat la închisoare afaceristul Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

Cătălin Robertino Hideg, patronul Sanimed International, a fost condamnat...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...

Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden

Klaus Iohannis se află într-o vizită de lucru la...