Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Data:

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL nu vor renunța la Cătălin Cîrstoiu cu așa puțin timp înainte de alegeri locale. Am și insistat luni seară, la B1, că oricine ar intra în locul doctorului pleacă din start ca pierzător. Și eram convins că nimeni cât de cât serios nu va accepta acest rol.

Dar se pare că am subestimat capacitatea lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de a face cele mai proaste strategii din câte s-au întâlnit în istoria recentă a politicii românești. Și am subestimat dorința Gabrielei Firea de a mai pierde o dată, doar pentru că la oglinda din baia ei se vede câștigătoare.

Scurta istoriei a scoaterii lui Cirstoiu la târg, pentru a-l face de rușine:

Ciolacu îl scoate din pălărie pe Cătălin Cîrstioiu, îl face candidat peste noapte, cu acceptul nu prea entuziast al lui Ciucă.

Doctorul este complet nepregătit, nu știe și nu vrea să interacționeze cu presa și cu publicul altfel decât din postura de Dumnezeu al medicinei, la care vin pacienții cu capul plecat.

Apar dezvăluiri după dezvăluiri despre incompatibilitățile, averea și imoralitatea lor.

Iar Ciolacu și Ciucă reacționează de parcă altcinevea l-a pus pe Cîrstoiu candidat, mai aveau puțin să spună că ei nici nu îl cunosc, s-au întâlnit accidental, prima dată, la un eveniment de campanie, pe lângă care ei doar treceau în drum spre manifestațiile electorale ale lui Firea și Burduja.

S-au oprit de curiozitate, au făcut două poze, dar nu au stat.

Ciolacu, cel mai mare strateg dintre patiseri, nu s-a mulțumit doar cu această candidatură la mișto, al cărui unic scop a fost să o umilească pe Gabriela Firea. S-a lăcomit și a pus-o șefa de campanie a celui care i-a luat locul, ca umilința să fie și mai mare.

Doar că, atunci când crezi că șmecheria din piața de la Buzău merge și în politică, rezultatul nu poate fi altul decât că până la urmă îți exploadează foaia de brânzoaică în față. Poți să îl întinzi o vreme, dar nu la infinit.

Campana lui Cîrstoiu, atât cât a apucat, a fost un eșec, echipa și-a bătut joc de doctor atunci când l-a scos din X6 nou și l-a pus în metrou, în poza aia în care era singur, să nu ia sărăcie de la călători.

Citește și: Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Consultanții și-au bătut joc când nu l-au sfătuit să răspundă mai repede și mai umil la acuzații și când nici nu s-au apucat să cheltuie banii de promovare, că știau că vor fi bani irosiți.

Totuși, recunosc că nu mă așteptam ca cei mai slabi strategi din politica actuală românească să fie capabili să se autodepășească.

Nu doar că, prin șovăielle lor din ultimele săptămâni, îi sabotaseră candidatului lor șansele de a mai câștiga ceva – cine votează pe unul de care se dezic, ca de o insectă care a aterizat pe haina ta, chiar parteneri lui?

Acum și-au sabotat și propriile partide cu totul, rupând lista comună la București și luând decizia să meargă cu candidaturi separate.

Iar Ciolacu, marele strateg patiser, s-a întors spășit la Gabriela Firea, care evident că de acum încolo nu va mai rata nici o șansă să-l toace în partid.

Când am insistat, până aseară, că totuși PNL și PSD nu vor renunța la Cîrstoiu, m-am bazat pe logica după care funcționează un joc politic. Dar am fost naiv: Ciucă și Ciolacu nu au nici o logică, ei sunt ca niște copii care nu prea știu șah, așa că mută piese pe tablă poate le iese ceva. Și se trezesc mai mereu că primesc șah de la adversar.

Citește și: Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Ceea ce, cumva paradoxal, este o veste bună pentru București. Și o veste proastă pentru Piedone, care se trezește dintr-o dată cu un contracandidat puternic, care aleargă pe același culoar cu el, pentru exact același electorat.

Dacă o să vedem în curând că Piedone scade în sondaje, meritul este al lui Ciolacu și Ciucă. Ceea ce, din perspectiva locuitorului unui oraș care riscă să fie administrat de un golan, nu pot decât să le fiu recunoscător.

Vă mulțumim că sunteți așa slabi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Ca de obicei articol excepțional. Dar nu e nimic de râs. Cu asemenea politicieni se duce la Dracu-n praznic țara asta.
    Vă foarte mulțumesc domnule Chiruță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...