Planuri pentru un grup de luptă NATO în România. Ce ar însemna acest lucru în contextul crizei ucrainene

Data:

Miniștrii apărării din țările NATO au discutat, în contextul noilor tensiuni Rusia-Ucraina, despre înființarea de noi grupuri de luptă pe Flancul Estic al alianței. O astfel de prezență înaintată consolidată va fi și în România, mai lipsește doar o decizie oficială, scrie Romania.europalibera.org.

Aliații NATO au discutat dacă și unde să înființeze noi grupuri de luptă permanente, după ce Statele Unite au avertizat că o nouă invazie a Rusiei în Ucraina poate avea loc „în orice zi”, din cauza acumulărilor masive de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Anunțul oficial a fost făcut miercuri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reiterat la conferința de joi.

„În contextul evenimentelor din Ucraina și în jurul acesteia, a prezenței trupelor rusești în Belarus, luăm acum în considerare următorii pași, inclusiv grupuri de luptă în România și în sud-estul Alianței”, a spus șeful NATO, pe 17 februarie.

El a vorbit în acest context și despre „noua normalitate”, care înseamnă că „Rusia a demonstrat că este într-adevăr dispusă să conteste unele dintre principiile fundamentale pentru securitatea noastră: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale și dreptul aliaților NATO de a se apăra și de a se proteja reciproc”.

„De fapt, (Rusia, n.red.) a sugerat un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care încalcă aceste principii. Și a folosit forța, cea mai mare concentrare de forțe de luptă de la sfârșitul Războiului Rece, pentru a susține și a încerca să intimideze alte țări din Europa, pentru ca, într-un fel, să respecte sau să accepte cererile Rusiei”, a adăugat secretarul general al NATO.

Citește și: VIDEO Manevrele militare lansate de Rusia. Exercițiile privind simularea unui atac nuclear s-au încheiat

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Operațiunea Conversus: 107 arestări și 1.388 de arme confiscate VIDEO

Operațiunea Conversus: Poliția Română a condus o operațiune, la...

Cultură de canabis, descoperită de polițiști într-un apartament

La data de 28 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de...